Τα σχέδια του Μουσείου Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας στη Λεμεσό, το οποίο μετά από πρωτοβουλία μου φιλοδοξώ να στεγάσει τη συλλογή των χιλιάδων απολιθωμάτων και ορυκτών του Τσιρίδειου Ιδρύματος μας παρουσίασαν φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά ήταν ένας ιστορικός σταθμός αφού το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας επέλεξε το συγκεκριμένο project και αφιέρωσε τη χρονιά για να μελετήσει και να ετοιμάσει αρχιτεκτονικές προτάσεις που θα αποτελέσουν τη βάση έμπνευσης για τα επόμενα στάδια υλοποίησης του μεγάλου αυτού έργου.
H χώρα μας, χάρη στο Τσιρίδειο Ίδρυμα, έχει μια από τις πιο σπάνιες συλλογές απολιθωμάτων και ορυκτών στον κόσμο. Με το μεράκι και την αγάπη του Άγγελου Τσιρίδη για την παγκόσμια φυσική ιστορία, η συλλογή του Τσιρίδειου Ιδρύματος χτίζεται σταδιακά εδώ και δεκαετίες και απαριθμεί χιλιάδες σπάνια αντικείμενα μεγάλης επιστημονικής και ιστορικής αξίας που παρόμοια της δεν υπάρχει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το Τσιρίδειον Ίδρυμα παραδίδει την αξίας εκατομμυρίων συλλογή του στην Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να δημιουργηθεί Μουσείο Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας και να μπορούμε, όλοι μας, να απολαμβάνουμε ζωντανά την Παγκόσμια Ιστορία.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους φοιτητές και τους καθηγητές της αρχιτεκτονικής Γιώργο Χατζηχρήστου, Μαρία Χατζησωτηρίου, Αγγέλα Πέτρου και Μαργαρίτα Δανού. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην επικεφαλής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Μαρκέλα Μενοίκου που πίστεψε στη σημασία δημιουργίας αυτού του εξαιρετικού έργου και με την ομάδα της εργάστηκαν ακούραστα για μήνες έτσι ώστε να μας παρουσιάσουν τις αρχιτεκτονικές τους προτάσεις και την έρευνα τους.
Στόχος μου η Κύπρος να αποκτήσει το πρώτο Μουσείο Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας και να αναδειχθεί ως πόλος έλξης για την τουριστική και πολιτιστική βιομηχανία, αλλά και ένα σπάνιο κέντρο επιστήμης, έκθεσης, έρευνας, αλλά και ψυχαγωγίας.