Φωτεινή Τσιρίδου – Ήταν τα πιο γενναιόδωρα μέτρα μετά τον πόλεμο

Συνέντευξη στο Πολίτη
  1. Ποιο κατά την άποψη σας είναι το σημαντικότερο πρόβλημα του Δημοκρατικού συστήματος στην Κύπρο;


Ο Γουίνστον Τσέρτσιλ είχε πει το γνωστό: «Κανείς δεν προσποιείται ότι η δημοκρατία είναι τέλεια…».

Πόσο μάλλον η Κυπριακή Δημοκρατία, με ζωή μόνο 60 ετών, με Σύνταγμα που δεν εφαρμόστηκε, με 46 χρόνια υπό κατοχή. Παρόλα αυτά, χάρη στην υπομονή, την επιμονή και τις αρετές του λαού μας είμαστε σήμερα ένα ευρωπαϊκό κράτος που προσεγγίζει τα δυτικά πρότυπα.

Λειτουργούν όλα άψογα; Κάθε άλλο. Χρειάζονται σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Και μέσα από αυτές να επιταχύνουμε την αλλαγή νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα. Από τον τρόπο που το κράτος αντιμετωπίζει τους πολίτες, και το αντίστροφο, μέχρι τον τρόπο που οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε τους συμπολίτες μας.

Η πανδημία ανέδειξε πολύτιμες αξίες που μπορούμε να κρατήσουμε και μετά, όπως η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια.
Από την άλλη, οι αλλαγές πρέπει να γίνουν με δημοκρατικό τρόπο, ναι, με αυτόν που καμιά φορά σνομπάρουμε. Δεν υπάρχει άλλη οδός από τη θεσμική και, παρά τον θυμό και την αγανάκτηση, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μετατραπεί η Κύπρος σε μια χώρα ασταθή και σε ταραχή, με μια Βουλή που δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις για τίποτε. Είδαμε πού οδηγούν τέτοια φαινόμενα και στο εσωτερικό αλλά και στα μάτια των ξένων.

Είναι ώρα για μια νέα αρχή, με φρέσκα μυαλά και νέες ιδέες. Μια ανανέωση για μια καλύτερη και πιο φωτεινή Κύπρο.

  1. Πιστεύετε ότι το κυρίαρχο θέμα καταπάτησης των δημοκρατικών ελευθεριών στην Κύπρο είναι η απαγόρευση των διαδηλώσεων εν μέσω Πανδημίας;

Δε νομίζω ότι τίθεται σοβαρά θέμα καταπάτησης δημοκρατικών ελευθεριών στη χώρα μας. Συμφωνώ ότι υπάρχει περιορισμός των ελευθεριών εντός νόμιμων ορίων στη βάση της αρχής της αναλογικότητας. Σε κάθε περίπτωση, το νομικό μας σύστημα επιτρέπει τον δικαστικό έλεγχο των περιορισμών για όποιο πολίτη αισθάνεται ότι οι περιορισμοί υπερβαίνουν τα νόμιμα πλαίσια. Θεωρώ επίσης ότι οι πολίτες έχουν την ωριμότητα να αντιλαμβάνονται ορισμένα πράγματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία και την υγεία των άλλων εν μέσω πανδημίας. Αλλά όχι, δεν είμαι υπέρ της απαγόρευσης ή της καταστολής των ειρηνικών διαδηλώσεων. Βέβαια, ο κάθε ένας που επιθυμεί να διαδηλώσει θα πρέπει να αναλογιστεί το βάρος της ευθύνης προς τις εκατοντάδες χιλιάδες των συμπολιτών του που για μήνες περιορίζεται προς όφελος της δημόσιας υγείας.   

Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στα δίκαια αιτήματα της κοινωνίας. Η διαφάνεια και η ανάγκη για λογοδοσία είναι πολύ σημαντικά θέματα για να υπονομεύονται από επεισόδια ή να πλαισιώνονται με κραυγές για ταξικό πόλεμο, κατάργηση των στρατιωτικών δαπανών ή ακύρωση των υγειονομικών διαταγμάτων επειδή δήθεν αποτελούν «καταστολή».

Όλοι μας νιώθουμε απογοητευμένοι από τα ντροπιαστικά φαινόμενα που είδαμε, αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη θλίψη να μετατραπεί σε φανατισμό και καταστροφή. Αντίθετα, πρέπει να τη μετατρέψουμε σε δημιουργική κριτική και ρεαλιστικές προτάσεις.

  1. Ποια είναι η γνώμη σας για τα parody accounts στα Μέσα Κοινωνικά Δικτύωσης;

Από το 2012, την εποχή της αναμέτρησης Ομπάμα – Ρομνι, που πρωτοεμφανίστηκαν στο twitter τα parody accounts σε μεγάλη κλίμακα, έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια. Δεν είναι σημερινό φαινόμενο, οι πολιτικοί της Δύσης είναι εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους σάτιρα. Θέση μου είναι ότι όσοι εκτιθέμεθα ή διεκδικούμε να εκτεθούμε στη δημόσια σφαίρα πρέπει να έχουμε αντοχή και ανοχή στη σάτιρα κάθε είδους, εκτός αν πρόκειται για ρατσιστικές, σεξιστικές ή παρόμοιες χυδαιότητες. Εκεί μπαίνει για εμένα η κόκκινη γραμμή.

  1. Ποιος κατά τη γνώμη σας ευθύνεται για το χαμηλό ρυθμό εμβολιασμών στην Κύπρο;

Οποιαδήποτε συζήτηση πρέπει να ξεκινά ότι καταρχήν είμαστε στα κέντρα λήψης αποφάσεων της ΕΕ και αυτό είναι μια υπενθύμιση σε όλους όσοι κάνουν όψιμη και εκ του ασφαλούς κριτική. Δε διανοούμαι να σκεφτώ πού θα ήμασταν τώρα, πόσα εμβόλια θα είχαμε αγοράσει και σε τι τιμή, εάν διαπραγματευόμασταν μόνοι μας ως Κυπριακή Δημοκρατία. 

Επίσης, στην Κύπρο, όταν κάνουμε εμβόλιο σε έναν πολίτη αποθηκεύουμε τη δεύτερη δόση που του αναλογεί, σε αντίθεση με άλλες χώρες που την αφήνουν για το μέλλον. 

Όλα τα εμβόλιά μας είναι ασφαλή και όλα προστατεύουν αποτελεσματικά από τη σοβαρή νόσηση, γι’ αυτό ο κόσμος πρέπει να πάει να εμβολιαστεί χωρίς ανησυχία.

Με τις μαζικές αποστολές εμβολίων που περιμένουμε, το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού θα επιταχυνθεί και το επόμενο διάστημα θα δούμε μια διαφορετική εικόνα. Με βάση τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας περί τα τέλη Ιουνίου θα υπάρχουν εμβόλια για να εμβολιαστεί το 70% των ατόμων άνω των 18 ετών, βάσει πάντα και της αποστολής των απαιτούμενων δόσεων στην Κύπρο.  Ήδη ετοιμάζονται τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα στις πόλεις.

Είμαι βέβαιη ότι η πολιτεία, όλες και όλοι οι εμπλεκόμενοι, γιατροί, νοσηλευτές, διοίκηση, κάνουν ό,τι μπορούν για να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα με όλο αυτό το κακό.

Μέχρι την επιστροφή στην κανονικότητα, η μόνη ασφαλής λύση είναι το τρίπτυχο τεστ – ιχνηλάτηση – αποστάσεις που πρέπει να τηρούμε με ευλάβεια.

  1. Σχολιάστε την τελευταία δέσμη παροχών που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία.

Θεωρώ ότι είναι τα πιο γενναιόδωρα μέτρα στήριξης που δόθηκαν ποτέ μετά τον πόλεμο. Ευτυχώς τα χρήματα υπήρχαν, καθώς η νοικοκυρεμένη διαχείριση δημιούργησε πολύτιμα αποθέματα στα άδεια ταμεία του κράτους.

Παράλληλα, ο προϋπολογισμός του 2021 είναι ο πιο κοινωνικός προϋπολογισμός που έγινε ποτέ. Και ευτυχώς ψηφίστηκε από υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις, ώστε να μπορούν οι μισθοί, η βοήθεια, τα επιδόματα, οι χρηματοδοτήσεις να φτάσουν εγκαίρως στους συνανθρώπους μας.


Η επόμενη ημέρα πρέπει να βρει την κυπριακή κοινωνία με κουράγιο, ελπίδα και συνοχή. Κανείς να μη μείνει πίσω. 

  1. Πιστεύετε ότι από τον περασμένο Μάρτιο έως σήμερα η Κυβέρνηση χειρίστηκε σωστά την Πανδημία ή όχι; 

Καταρχήν να πούμε ότι είναι επώδυνο να κλείνεις τη δουλειά, το μαγαζί του άλλου. Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι έχουν υπερβεί τα όριά τους. Τα μέτρα είναι γενναία αλλά δεν μπορούν να αναπληρώσουν το βιοτικό επίπεδο που κινδυνεύει. Ιδιαίτερα στη Λεμεσό το κλείσιμο της εστίασης και όχι μόνο είναι οικονομική καταστροφή για χιλιάδες συμπολίτες μας.

Καταλαβαίνω λοιπόν τα παράπονα και την αγανάκτηση του κόσμου. Θέλουν να εργαστούν, θέλουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, θέλουν να ζήσουν. Εξάλλου σκοπός μας είναι οι άνθρωποι να παράγουν πλούτο και να ζουν με τις δυνάμεις τους, όχι να περιμένουν το «τσεκκούδι».

Ο χειρισμός της πανδημίας στη διάρκεια ολόκληρου έτους στη μάχη ενάντια στον άγνωστο εχθρό, αναπόφευκτα περιλαμβάνει και λάθη. Σε υγειονομικό επίπεδο, το πρόσημο όμως είναι θετικό ως προς την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης κρίσης: Σύμφωνα με τις μετρήσεις, είμαστε η 5η καλύτερη χώρα στον κόσμο στη συνολική διαχείριση της πανδημίας σε αναλογία νοσούντων, θανάτων κλπ. Αυτό χάρη στην υπομονή, την πειθαρχία και τις θυσίες των συμπολιτών μας. Είμαστε η 1η χώρα στον κόσμο σε αριθμό τεστ και μάλιστα δωρεάν, σε αναλογία πληθυσμού. Είναι μια επιτυχία της κυβέρνησης που πρέπει να της πιστωθεί.

Μέρα με τη μέρα κερδίζουμε τη μάχη. Ευελπιστούμε να μειώνονται οι μολύνσεις ώστε να ανοίξουν σύντομα όλες οι δουλειές, η εστίαση, οι δραστηριότητες των παιδιών, ο πολιτισμός.

Ειδικά προς τα παιδιά μας, τα μεγαλύτερα θύματα όλης αυτής της κατάστασης, που έχουν ανάγκη από καθοδήγηση και θετική διάθεση, οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι και με υψηλό ηθικό.

  1. Η Πενταμερής για το Κυπριακό μετατέθηκε τελικά τέλος Απριλίου. Τι προσδοκίες έχετε από τη συνάντηση αυτή και πόσο κοντά ή μακριά βρισκόμαστε από μια λύση του Κυπριακού;

Η πενταμερής διάσκεψη είναι απαραίτητη για να ξεκινήσουμε τις συνομιλίες από εκεί που τις αφήσαμε.


Σε αυτή τη διάσκεψη, πρέπει να πάμε ενωμένοι με κοινό στόχο: άμεσες ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για δίκαιη λύση στο συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Δεν ξέρω αν είμαστε κοντά ή μακριά. Δεν μπορώ να προεξοφλήσω τις διαθέσεις μιας ολοένα πιο επιθετικής και αχαλίνωτης Τουρκίας. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να έχουμε αύριο χώρα, απαλλαγμένη από την κατοχή, ελεύθερη και ενωμένη. Το σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που μας αξίζει.

  1. Πιστεύετε ότι η Κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα για πάταξη της Διαφθοράς ή τελικά δεν μπορεί να το κάνει γιατί κι αυτή αποτελεί μέρος της διαφθοράς;

Πιστεύω ότι οι γενικεύσεις είναι πολύ επικίνδυνες. Είναι εύκολο και έχει πολύ περιορισμένη αξία να κατηγορούμε συλλήβδην: την κυβέρνηση, τα κόμματα, τη Βουλή, τους πολιτικούς, τη δημοκρατία. Όπως και τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους εν προκειμένω. 

Η διαφθορά δε γεννήθηκε τώρα ξαφνικά. Υπάρχει από καταβολής του κράτους μας. Δεν ακούμε πρώτη φορά για υποθέσεις εκμετάλλευσης και παράνομου πλουτισμού. Όχι μόνο σε πολιτικά πρόσωπα αλλά σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης. Η κλίμακα αλλάζει, όχι η νοοτροπία.

Άλλο η γενικότερη πολιτική ευθύνη όσων κυβερνούν κάθε φορά και άλλο οι συγκεκριμένες κατηγορίες. Ο λαϊκισμός και τα λαϊκά δικαστήρια υποσκάπτουν τα θεμέλια του κράτους δικαίου και της κοινωνικής συνοχής.

Λύσεις υπάρχουν αλλά δεν είναι τόσο εύκολες όσο οι κατηγορίες: Ισχυρή θεσμική θωράκιση, υποχρέωση λογοδοσίας παντού, νόμοι που ισχύουν για όλους και παραδειγματικές τιμωρίες για όσους παρανομούν, ανεξάρτητα από τη θέση τους. Σπάσιμο της γραφειοκρατίας, ψηφιακός μετασχηματισμός, μεταρρυθμίσεις.

Ο Πρόεδρος έδωσε τις προάλλες έναν οδικό χάρτη για τη θεσμοθέτηση δικλείδων ασφαλείας. Ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έφερε στη Βουλή περισσότερες μεταρρυθμίσεις για τη διαφάνεια από όλα τα άλλα κόμματα μαζί. Κώδικας Δεοντολογίας πρόσφατα. Νομοσχέδια για τη Λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς. Προστασία των καταγγελλόντων παράνομων πράξεων. Περί Ευθύνης όλων των Αξιωματούχων της Δημοκρατίας. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση, Μεταρρύθμιση στη Δημόσια υπηρεσία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δικαιοσύνη. Συμμόρφωση με τις συστάσεις της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) και του Γενικού Ελεγκτή για τη Βουλή.

Ορίστε η ευκαιρία: να ψηφίσουν όλα μαζί τα κόμματα τις νομοθεσίες που θα περιορίζουν την ασυδοσία. Όσοι δεν τολμούν αποδεικνύουν ή ότι προτιμούν τον εύκολο λαϊκισμό από την επίλυση του θέματος ή ότι κάτι φοβούνται.

Facebook
Twitter
LinkedIn