Άρθρο της βουλεύτριας του ΔΗΣΥ και υποψήφιας αντιπροέδρου του κόμματος, Φωτεινής Τσιρίδου στην Εφημερίδα Πολίτης.
Η πρόσφατη διαρροή νερού σε κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών και τα προβλήματα που προκάλεσε σε υπηρεσίες του Δημοσίου για διάστημα 24 ωρών αποκαλύπτει την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών εκσυγχρονισμού και θωράκισης του ψηφιακού μετασχηματισμού της Κύπρου. Αυτό αφορά τόσο υλικοτεχνικές υποδομές, όσο και πλάνα διαδικασιών (business continuity, cyber-resilience κλπ). Κυρίως, όμως, αφορά τη νοοτροπία που χαρακτηρίζει τον Δημόσιο τομέα στη χώρα μας.
Την τελευταία 10ετία, και κυρίως την τελευταία 2ετία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει γίνει απόλυτα σαφές ότι το ψηφιακό πεδίο είναι το εδάφιο πάνω στο οποίο θα τεθούν τα μεγάλα διακυβεύματα. Οι κυβερνοεπιθέσεις, η τρομοκρατία, οι δολιοφθορές και η αξιοπιστία πλέον κρίνονται στο διαδίκτυο, το cloud και γενικότερα στον ψηφιακό κόσμο. Ένα κράτος που δεν έχει εξασφαλίσει την ασφάλειά του δεν είναι ότι δεν έχει απλά μέλλον – διακινδυνεύει και το παρόν του.
Η Κύπρος πρέπει να επιταχύνει. Για να το κάνει αυτό πρέπει να ακολουθήσει τη στρατηγική της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και να εφαρμόσει βέλτιστες πρακτικές από όλο τον κόσμο. Μια συνεκτική στρατηγική για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις απειλές στον κυβερνοχώρο και στη διασφάλιση ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις επωφελούνται από αξιόπιστες ψηφιακές τεχνολογίες είναι επιτακτική.
Οι τομείς δράσης -στην αρχή τουλάχιστον- πρέπει να είναι
• η ανεκτικότητα, η τεχνολογική κυριαρχία και η ηγεσία
• η επιχειρησιακή ικανότητα πρόληψης, αποτροπής και αντίδρασης
• η συνεργασία για την προώθηση ενός παγκόσμιου και ανοικτού κυβερνοχώρου
Στην Κύπρο, στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον, έχουμε επαρκή τεχνογνωσία και αξιοζήλευτο στελεχιακό δυναμικό που μπορεί να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Κυπριακές εταιρείες, αλλά και εταιρείες από το εξωτερικό που έχουν μεταφέρει την έδρα τους σε Λευκωσία και Λεμεσό, προσφέρουν αξιοζήλευτες υπηρεσίες τόσο σε πελάτες του ιδιωτικού τομέα, όσο και σε δημόσιο τομέα άλλων χωρών. Η πολιτεία πρέπει να δημιουργήσει τις κατάλληλες δομές που θα εκμεταλλευτούν τα παραπάνω πλεονεκτήματα και θα τα μεγιστοποιήσουν προς όφελος των δομών της.
Η Κύπρος μπορεί -και πρέπει- να μετατραπεί σε κόμβο ψηφιακής αριστείας και κυβερνοανθεκτικότητας. Για να μην έχουμε ξανά Error 404 στην επόμενη διαρροή νερού.
Φωτεινή Τσιρίδου
Βουλευτής – Δικηγόρος
Υποψήφια Αντιπρόεδρος ΔΗΣΥ