Η σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας του σώματος ήταν κομβικής σημασίας για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας του σώματος ήταν κομβικής σημασίας για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ψηφίσαμε την πρόταση νόμου για την ποινικοποίηση των «θεραπειών» μεταστροφής οι οποίες αποτελούν ψευδοεπιστημονικές (ιατρικές, ψυχιατρικές, ψυχοθεραπευτικές, ψυχολογικές, φαρμακευτικές, συμπεριφορικές) ή άλλες πρακτικές και παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο την «αλλαγή» του σεξουαλικού προσανατολισμού ενός ατόμου.Τέτοιες πρακτικές έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ ως βασανιστήρια ενώ παράλληλα υπάρχει σειρά ψηφισμάτων (2018, 2020, 2021) από το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου που καλεί τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προβούν σε ποινικοποίηση τέτοιων θεραπειών. Σε εθνικό, δε, επίπεδο έχουν ήδη ψηφιστεί σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα, Γαλλία κ.α.) αντίστοιχες νομοθεσίες, ενώ παράλληλα εκκρεμεί η ψήφιση αντίστοιχων διατάξεων σε πολλές άλλες.

Σε τέτοιας φύσης ζητήματα ο ρόλος μας στη Βουλή αρχίζει και τελειώνει με τη νομοθέτηση εκείνων των προτάσεων που προστατεύουν την τιμή, την υπόληψη και τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα των συμπολιτών μας.

Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό είναι απόλυτη και απαρέγκλιτη δέσμευση ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην Επιτροπή Νομικών διαμορφώσαμε μια ουσιαστική, πλήρη και συμπεριληπτική ποινικοποίηση των θεραπειών μεταστροφής, που να συμπεριλαμβάνει κάθε θύμα και να μην σχετικοποιεί την κακοποίηση και τα βασανιστήρια.

Με ολοκληρωμένη, επιστημονικά έγκυρη και συμβατή με τα ανθρώπινα δικαιώματα ενημέρωση, οι εμπλεκόμενοι φορείς και η πολιτεία μπορούμε να κάνουμε από έναν γόνιμο διάλογο που θα καταλήξει σε νόμους του κράτους που είναι συμβατοί με τις βέλτιστες πρακτικές σε διεθνές επίπεδο. Αυτό πράξαμε στην περίπτωση αυτή και αυτό παραδίδουμε στην κοινωνία.

Facebook
Twitter
LinkedIn