«Λογοδοσία για κάθε ευρώ με επίκληση φιλανθρωπίας»

Πρόταση νόμου με την οποία η Πολιτεία οχυρώνει τους πολίτες απέναντι σε προσπάθειες εκμετάλλευσης των φιλανθρωπικών αισθημάτων τους, κατέθεσε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών η βουλευτής Λεμεσού του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου.

Σκοπός της πρότασης νόμου, είναι να καλύψει κενά της υπάρχουσας νομοθεσίας και να διασφαλίσει ότι το φιλανθρωπικό αίσθημα των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα τύχει εκμετάλλευσης από δόλιες, παραπλανητικές και παράνομες ενέργειες.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, οποιοδήποτε πρόσωπο καλεί ή παρακινεί το κοινό ή μέρος αυτού να συνεισφέρει για ένα κοινωφελές σκοπό, θα οφείλει να λογοδοτεί και να αποδεικνύει ότι τέτοιες εισφορές χρησιμοποιούνται για τον σκοπό που έχουν συλλεγεί. Επίσης το κοινό θα γνωρίζει προτού καταβάλει οποιοδήποτε ποσό, σχετικές λεπτομέρειες όπως το ακριβές ποσό ή ποσοστό που θα δοθεί για τον φιλανθρωπικό σκοπό, τον φιλανθρωπικό σκοπό και τον τελικό αποδέκτη του ποσού.

Επιπρόσθετα, η εν λόγω πρόταση νόμου θα βοηθήσει τα πρόσωπα που έχουν φιλανθρωπικά κίνητρα και επιθυμούν να διεξάγουν ή να διοργανώσουν εράνους στην Κυπριακή Δημοκρατία αφού οι πολίτες, γνωρίζοντας πλέον ότι οι σχετικές διαδικασίες θα κινούνται σε ένα πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας, θα είναι πιο έτοιμοι να συνδράμουν για τέτοιους σκοπούς.
«Προχωρώντας με κατάθεση πρότασης νόμου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών θέλω να στείλω το μήνυμα πώς δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα και για κανένα λόγο να εκμεταλλεύεται την φιλανθρωπία και την ευαισθησία των συμπολιτών μας. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ!», αναφέρει σε γραπτή δήλωση της η κα. Τσιρίδου.

«Ο κάθε πολίτης δικαιούται και πρέπει να γνωρίζει το σκοπό για τον οποίο θα αξιοποιηθεί το κάθε ευρώ που επιλέγει να δίνει από την τσέπη του για φιλανθρωπικούς σκοπούς», τονίζει.

Facebook
Twitter
LinkedIn