Ο ΔΗΣΥ σήμερα γίνεται πιο ισχυρός και ανθεκτικός

1. Ο ΔΗΣΥ βρίσκεται για πολλούς, σε μια κομβική στιγμή της ιστορίας του. Έκλεισαν οι πληγές που άνοιξαν προεκλογικά;

Η αλήθεια είναι ότι περάσαμε πολλά και δύσκολα, ίσως πιο δύσκολα από κάθε άλλη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας μας. Η επούλωση των πληγών για μια παράταξη στην οποία επιχειρήθηκε διάσπαση εκ των έσω και για ένα κόμμα που υπέστη μια ήττα μετά από συνεχείς νίκες είναι μια μακρά διαδικασία. Απαιτεί χρόνο, υπομονή, αντοχή, επίμονες προσπάθειες και συλλογική ενδοσκόπηση με ειλικρινή διάθεση.

Κάθε νέα ηγεσία και ιδιαίτερα η εκλογή Προέδρου, αποτελεί και μια νέα, αισιόδοξη αρχή. Αναδιοργανωνόμαστε ήδη και είμαστε σε απευθείας διάλογο με τη βάση με τρόπο ουσιαστικό, ώστε να ενισχύσουμε τις δομές μας. Έτσι, προχωρούμε στην επόμενη μέρα ενωμένοι, να κάνουμε τη δουλειά την οποία οι πολίτες μας ανέθεσαν: να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της χώρας μας, να πιέζουμε για λύση του εθνικού μας θέματος και να εγγυόμαστε την ανάπτυξη που περιλαμβάνει και ωφελεί όλους.

Πιστεύω ότι ο ΔΗΣΥ σήμερα γίνεται πιο ισχυρός και ανθεκτικός με σκοπό ξανά να πρωταγωνιστήσει την επόμενη κρίσιμη περίοδο.


2. Υπάρχει έντονα η άποψη ότι η πάλη των δύο «τάσεων» και των δύο «στρατοπέδων» εντός του κόμματος, συνεχίζεται. Θεωρείτε ότι είναι υπερβολική η αντίληψη αυτή;

Όσα κόμματα, τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς, έχουν επιτρέψει τη βάση τους να χωριστεί σε στρατόπεδα έχουν, στο τέλος, συρρικνωθεί. Δε θέλω να πιστεύω ότι στον ΔΗΣΥ υπάρχουν τάσεις που υπονομεύουν την ενότητα της παράταξης και τη δυναμική πορεία της ανάκαμψης του κόμματος. Σίγουρα ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις, οι οποίες εκφράζονται θεσμικά μέσα στο κόμμα. Αλίμονο αν μια μεγάλη παράταξη κι ένα φιλελεύθερο κόμμα δεν επέτρεπε στα μέλη της να εκφραστούν.

Λίγους μήνες μετά την εκλογή νέου προέδρου, θα ήταν ανεύθυνο να δημιουργηθούν νέες προστριβές. Εξάλλου, οι θέσεις και οι αποφάσεις του κόμματος είναι απόλυτα σαφείς – έχουμε δεσμευτεί όλες και όλοι σε αυτές μέσα από θεσμικές διαδικασίες. Οι Κύπριοι απαιτούν από εμάς να σταθούμε δίπλα στους πολίτες και να προασπίζουμε τα συμφέροντά τους με θάρρος, χωρίς συμβιβασμούς και πάντοτε με εποικοδομητικές προτάσεις. Δεν τους αφορούν τα στρατόπεδα και η μάχη της καρέκλας.


3. Παρασκηνιακά η συζήτηση περί «συμπολίτευσης» ή πιο «σκληρής αντιπολίτευσης» φαίνεται ότι δεν έχει κλείσει στον ΔΗΣΥ. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο;

Η απόφαση για αντιπολίτευση είναι δεδομένη. Εξάλλου αυτό επέλεξε και ο λαός με την ψήφο του και επικυρώσαμε στο Συνέδριό μας με πρωτοβουλία της Προέδρου
μας.

Φράσεις όπως «σκληρή» ή «χαλαρή» δε μας εκφράζουν ως υπεύθυνο κόμμα. Ο ΔΗΣΥ ασκεί κάθε του ρόλο, όπως πάντοτε, ουσιαστικά και με τρόπο επωφελή για την πατρίδα.

Εμείς, όσο μας επιτρέπει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μας και χρησιμοποιώντας την εμπειρία των στελεχών μας, θα κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε η χώρα μας να βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση με βάση τις αρχές και τις αξίες μας. Περιφρουρούμε τα συμφέροντα του τόπου και αναλόγως διαμορφώνουμε τις παρεμβάσεις μας. Διεκδικούμε με ρεαλισμό και αποτελεσματικότητα ένα καλύτερο σήμερα και ένα πιο βιώσιμο αύριο για όλες και όλους.


4. Λέγεται ότι αυτή η συζήτηση επικρατεί και σε σχέση με τις διεργασίες του κόμματος για τις εκλογές της Τ.Α.,. Γιατί όχι συνεργασία μόνο με το ΑΚΕΛ και όχι και με τα κόμματα της συγκυβέρνησης, λένε κάποιοι. Εσάς ποια είναι η άποψη σας; Μπορεί να υπάρξει συνεργασία με κόμματα που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη;

Ο ΔΗΣΥ πορεύεται στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις ευρωεκλογές με σεβασμό στην ιστορία του.

Στις τοπικές εκλογές, η ιστορία αυτή επιτάσσει να δίνεται προτεραιότητα στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και τα πραγματικά προβλήματα των δημοτών. Διαχρονικά, ο Συναγερμός πιστεύει ότι οι δημότες έχουν άποψη για το ποιους θεωρούν κατάλληλους να τους διοικήσουν, κάτι που οδηγεί σε ευρύτερες συναινέσεις και προγραμματικές συμφωνίες. Αυτή ήταν πάντοτε η στρατηγική μας από την εποχή του Γλαύκου Κληρίδη: η σύνθεση και η πρόσθεση όχι η αφαίρεση και η διαίρεση.

Κριτήριό μας είναι ποια ή ποιος μπορεί να συνεισφέρει και να ωφελήσει τον τόπο του. Ποιος είναι ικανός και άξιος να διατηρήσει και να ενισχύσει την ποιότητα ζωής σε κάθε δήμο και να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις που δημιουργούνται. Ποιος μπορεί να εκλεγεί και να δημιουργήσει πλειοψηφικά ρεύματα μέσα στις τοπικές κοινωνίες. Αυτούς θα στηρίξουμε.

Όσο αφορά τις συνεργασίες ονομαστικά, παραπέμπω στις αποφάσεις του κόμματος και συγκεκριμένα του Πολιτικού Γραφείου. Ο Συναγερμός δε θα συνεργαστεί με τα άκρα.


5. Πού μπαίνει ο πήχης για το ΔΗΣΥ ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης για ευρωεκλογές και εκλογές Τ.Α.;

Σε κάθε περίπτωση, ο ΔΗΣΥ στοχεύει, όπως πάντα, να βγει νικητής από την εκλογική αναμέτρηση, κάτι που θα στείλει το μήνυμα δυναμικής επανόδου. Σε αυτή την προσπάθεια, όλα τα μέλη συστρατευόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στη διάθεση της παράταξής μας.


6. Δέχεστε συχνά κριτική ότι δεν εκφράζετε ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις και ότι ο ΔΗΣΥ έχει χάσει τον προσανατολισμό του. Γιατί πιστεύετε περνά αυτή η εικόνα προς τα έξω;

Αυτοί που τα λένε προφανώς δεν παρακολουθούν από κοντά την πορεία μας και την κοινοβουλευτική μας δραστηριότητα.

Οι θέσεις μας είναι κατατεθειμένες και κρυστάλλινες. Τις καταθέτουμε συνεχώς δημόσια. Δεν αλλάζουν κατά το δοκούν.

Παράλληλα, εκπροσωπώντας το κόμμα και ως Αν. Εκπρόσωπος Τύπου εκτός από βουλευτής, σας διαβεβαιώνω ότι ο ΔΗΣΥ, ήδη, είναι το κόμμα με τη μεγαλύτερη κινητικότητα εντός κι εκτός Βουλής, έχοντας τοποθετηθεί ξεκάθαρα σε μια σειρά από σημαντικά θέματα: στο νομοσχέδιο για τον ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία, στις επικίνδυνες προτάσεις για οριζόντιο πάγωμα των εκποιήσεων, στη διατήρηση της μείωσης των λογαριασμών του ρεύματος, στην πρόταση για αναλυτική ενημέρωση των δανειοληπτών από τις τράπεζες και τις εταιρείες
εξαγοράς δανείων, στην προώθηση πρωτοβουλιών με κάθε τρόπο στο Κυπριακό, ανάγκη σύγκλισης εθνικού συμβουλίου αλλά και γενικότερα σε όλα τα ζωτικά ζητήματα που αφορούν το κοινωνικό σύνολο και τον κάθε πολίτη και εργαζόμενο χωριστά.


7. Στην μέγγενη της κριτικής βρίσκεται συχνά και η νέα ηγεσία του κόμματος. Θεωρείτε ότι υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από αυτό;

Η Αννίτα Δημητρίου είχε να αντιμετωπίσει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση μετά την εκλογή της αφού, όπως ανέφερα, διανύσαμε μία από τις κρισιμότερες καταστάσεις στον ΔΗΣΥ. Έχει όμως αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι είναι η δουλειά και η προσήλωση που φέρνουν αποτελέσματα, όχι οι ρητορικές κορώνες και οι δημόσιες αντιπαραθέσεις. Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για όσους αναπαράγουν τη γκρίνια, τις ιδιοτέλειες και τις σκοπιμότητες. Αυτό που τους νοιάζει είναι ο τόπος τους, η δουλειά τους, η οικογένειά τους και το μέλλον τους. Και αυτούς υπηρετούμε στον ΔΗΣΥ.

Προσωπικά, επιλέγω να σταθώ στο ότι η παράταξη έχει σήμερα ένα ανανεωμένο στελεχιακό δυναμικό και μια νέα Πρόεδρο με μεγάλες προοπτικές για το μέλλον και με πρόσφορο έδαφος μπροστά μας. Είναι μια ιστορική ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε για το καλό της πατρίδας μας.

Πέρα από την ηγεσία μας, όμως, ο ΔΗΣΥ έχει αρκετά στελέχη τα οποία μπορούν να βοηθήσουν και να αξιοποιηθεί η γνώση και η εμπειρία τους. Είμαστε η μόνη παράταξη που έχει αυτή τη δυνατότητα σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Μπορούμε να φέρουμε ακόμη περισσότερους ανθρώπους στον πυρήνα του κόμματος και να αποκομίσει η πατρίδα μας τα μέγιστα από τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους. Έχω την πεποίθηση ότι η νέα Πρόεδρος θα το επιχειρήσει και θα δικαιωθεί για αυτό.


8. Πώς αξιολογείτε την Κυβέρνηση και τις σχέσεις ως αντιπολίτευση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη;

Στον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας έπρεπε να δοθεί χρόνος και δόθηκε. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δημιούργησε προσδοκίες και είναι δική του ευθύνη να ανταποκριθεί σε αυτές. Διάλεξε συγκεκριμένο δρόμο να το κάνει και κρίνεται καθημερινά. Μέχρι στιγμής δυστυχώς βλέπουμε μια απόσταση σε σχέση με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις αλλά και καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν από τις προσωπικές του επιλογές και προτεραιότητες, κάτι που είναι εις βάρος των πολιτών που επιζητούν λύση των προβλημάτων τους.

Και όλα αυτά δε λύνονται επικοινωνιακά. Η προεκλογική περίοδος τέλειωσε, οπότε η έμφαση πρέπει να δοθεί στην ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Η στάση του Δημοκρατικού Συναγερμού απέναντι στον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι δείγμα ηθικής συνείδησης και πολιτικής ωριμότητας. Ο Συναγερμός έχει στηρίξει όσες προσπάθειες της κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και έχει κρίνει με αντιπροτάσεις όσες δημιουργούν προβλήματα. Αυτός είναι ο ορισμός μιας σύγχρονης και υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Το ίδιο κάναμε οποτεδήποτε βρεθήκαμε σε αυτόν τον ρόλο.

Καταλαβαίνω ότι δεν είναι εύκολο για τους ανθρώπους μας να συνηθίσουν τα νέα δεδομένα Είναι πολλά χρόνια που ο ΔΗΣΥ ήταν στην εξουσία και τώρα καλείται να υπερασπιστεί την πατρίδα από ένα νέο ρόλο. Έτσι λειτουργούν τα δημοκρατικά πολιτεύματα, έτσι είναι η πολιτική και πρέπει να σεβαστούμε την ψήφο του λαού μας. Όταν στην πολιτική η διατήρηση στην εξουσία γίνεται αυτοσκοπός τότε οδηγούμαστε σε φαινόμενα διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας που απογοητεύουν τους πολίτες.

 

9. Είμαστε στην εποχή των «απολιτίκ» πολιτικών της εικόνας;

Αυτό αφορά σε μεγάλο βαθμό την ίδια την κοινωνία, μέρος της οποίας είναι και οι πολιτικοί. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, η διασύνδεση του κόσμου μέσα από τα ΜΚΔ και οι τεκτονικές αλλαγές που θα επιφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επαναπροσδιορίσουν όλη την κοινωνία. Αυτό αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Ωστόσο, όσοι στέκονται μόνο στην εικόνα είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν σε βάθος χρόνου. Η πολιτική θέλει βάθος σκέψης, γνώση, μελέτη και πολύ κόπο. Μόνο έτσι μπορεί να παράξει οποιοσδήποτε πολιτικός έργο για το καλό του τόπου και του κοινωνικού συνόλου.

Ο ΔΗΣΥ εργάζεται διατηρώντας την ουσία και ασκεί πολιτική χωρίς «φίλτρα εικόνας» που φαίνεται ότι έχουν επικρατήσει στην κοινωνία.


10. Μετά από δύο χρόνια στην ενεργό πολιτική, ποια είναι η άποψη σας για το δημόσιο βίο στην Κύπρο; Θα προτρέπατε ένα νέο άνθρωπο να ασχοληθεί με την πολιτική;

Ναι, θα προέτρεπα τους νέους να ασχοληθούν με την πολιτική. Η ενασχόληση με τα κοινά ξεπερνά κόμματα και παραδοσιακές νόρμες, έχει να κάνει με τους ενεργούς πολίτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους και το μέλλον τους. Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία με παθητικούς πολίτες, χρειάζεται ειλικρινές ενδιαφέρον και συλλογική προσφορά για να λειτουργήσει σωστά η πολιτεία μας.

Ωστόσο, παραδέχομαι ότι η πολιτική ζωή της Κύπρου δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους ανθρώπους που έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα. Δύσκολα ένας καταξιωμένος επαγγελματίας ή ένας υποσχόμενος νέος θα θυσιάσει χρόνο από την εργασία του για να ασχοληθεί με τα κοινά και την πολιτική. Και ακόμη πιο δύσκολα ένας άνθρωπος με ειλικρινές ενδιαφέρον θα ασχοληθεί με τα κοινά όταν δει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει «πόλεμο» από ανθρώπους που εκμεταλλεύονται την εξουσία τους για να διατηρήσουν τα προνόμιά τους. Έχουμε χρέος να σταματήσουμε τη λογική της «κλειστής κάστας» που έχει επικρατήσει στην πολιτική, η οποία για πολλούς φαντάζει επάγγελμα ενώ είναι λειτούργημα.

Όλα τα παραπάνω έρχονται και με τις αντίστοιχες «απαιτήσεις» από τον κόσμο. Οι πολίτες επιβάλλεται να απαιτούν από μας την πραγματική παραγωγή πολιτικής. Μόνο έτσι ενισχύουμε το επίπεδο του δημόσιου βίου της χώρας.


11. Γίνεται ξανά μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο ελέγχου για δημοσιεύσεις και αναρτήσεις που αφορούν καταγγελίες εναντίον προσώπων στα ΜΚΔ από ανώνυμους ή επώνυμους λογαριασμούς. Είχε γίνει πρόσφατα συζήτηση και στην Επιτροπή Νομικών που είστε μέλος,. Πού βρίσκεται το θέμα και ποια η άποψη σας;

Χρειάζεται να είμαστε απόλυτα σαφείς: όποιος απειλεί, τρομοκρατεί, εκβιάζει ή κακομεταχειρίζεται κάποιον, είτε το κάνει δια ζώσης, είτε στην τηλεόραση, διαπράττει αδίκημα. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και όταν το κάνει στα ΜΚΔ – αυτό ερχόμαστε να διορθώσουμε τώρα. Ερχόμαστε να καλύψουμε ένα θεσμικό κενό που υπάρχει και που σταδιακά όλα τα κράτη του κόσμου το κάνουν. Στόχος παραμένει οτιδήποτε αποτελεί αδίκημα εκτός διαδικτύου να αποτελεί αδίκημα και εντός διαδικτύου.

Ως θεσμικοί εγγυητές έχουμε χρέος να ορίσουμε κανόνες προστασίας της κοινωνίας και του ατόμου, ιδιαίτερα των παιδιών μας, απέναντι στην ασυδοσία, τη συκοφαντία, τη ρητορική μίσους.

Προσωπικά, τόσο πολύ πιστεύω στην αναγκαιότητα νομοθέτησης αυτού του πλαισίου, που θα αποδεχόμουν, προκειμένου να υπερψηφιστεί, αυτό το δίκτυο ασφαλείας και προστασίας να μην εφαρμόζεται για τους πολιτικούς. Δεν είναι στόχος μας άλλωστε να είμαστε στο απυρόβλητο. Στόχος μας είναι να προστατέψουμε την κοινωνία και τα παιδιά μας.

Παράλληλα, οφείλουμε να ζυγίσουμε και το γεγονός ότι τα κοινωνικά δίκτυα είναι μια πλατφόρμα πολιτικής έκφρασης και κριτικής. Και ότι αυτή η έκφραση πρέπει να προστατεύεται. Για το λόγο αυτό, πέρα από τα σημεία που ήδη προβλέπονται στο νομοσχέδιο, οφείλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι δεν παρεμβαίνουμε με κανένα τρόπο στην ελεύθερη άσκηση της δημοσιογραφίας που έχει ανάγκη η δημοκρατία.

Facebook
Twitter
LinkedIn