Οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος χαρακτηρίζονται από δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στην επικοινωνία

Χρέος της πολιτείας είναι να παρέχει ένα ισορροπημένο και όσο το δυνατό πιο άρτιο περιβάλλον για τα άτομα με αυτισμό ώστε να βοηθήσει στην ενσωμάτωση τους στην κοινωνία.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται μεθοδικότητα και σωστή προετοιμασία. Είναι αναγκαία η στήριξη των ατόμων με αυτισμό, των οικογενειών τους, των υπαρχουσών δομών υποστήριξης και η περεταίρω ενίσχυση τους σε όλα τα επίπεδα ώστε να μπορεί να γίνει μια κοινωνικά και επιστημονικά άρτια διαδικασία ένταξης.

Η ομαλή ένταξη των ατόμων με αυτισμό δε σταματά στο σχολείο, αλλά συνεχίζεται και μετά τα 21 χρόνια ζωής, για να συνεχίσουν να χτίζουν δεξιότητες αλλά και να αισθάνονται οι οικογένειες τους σιγουριά και ασφάλεια μέσα στην κοινωνία.

Το τρίτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία 2021-2023 που παρουσιάστηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι το πρώτο βήμα για να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα των ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, αλλά και των οικογενειών τους.

Η στήριξη της πολιτείας ξεπερνά τα 55 εκατομμύρια ευρώ:

– Δημιουργία νέων κατοικιών υποστηριζόμενης διαβίωσης

– Λειτουργία νέου Κέντρου Οικογενειακής Παρέμβασης και Στήριξης για τον Αυτισμό

– Nέο Δίκτυο Υπηρεσιών Κοινωνικής Ενσωμάτωσης σκιαγραφούν μια στήριξη που ξεπερνά τα 55 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτά πρέπει να είναι μόνο η αρχή. Χρειάζεται να σπάσουμε τα στερεότυπα, την απομόνωση και τους αποκλεισμούς. Το παρόν ορίζει το μέλλον. Και όταν μιλάμε για τα άτομα με αυτισμό πρέπει να κατανοήσουμε ότι οφείλουμε να δράσουμε σήμερα για να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον που θα τους επιτρέπει, στο μέτρο του εφικτού, να ανεξαρτητοποιηθούν, να σπουδάσουν, να δημιουργήσουν φιλίες, να βιώσουν τη συντροφικότητα.

Facebook
Twitter
LinkedIn