Οι πολιτικοί στη φυλακή

ΑΠΟΨΗ Φ. ΤΣΙΡΙΔΟΥ

Ένα από τα πιο διαδεδομένα συνθήματα σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είναι το «Οι πολιτικοί στη φυλακή». Ακούγεται παντού, σε όλο τον κόσμο – σε κάποιες χώρες ακόμη περισσότερο απ’ ότι στην Κύπρο. Και πράγματι, αυτό έγινε στις 5 Νοεμβρίου 2021. Οι πολιτικοί μπήκαν στη φυλακή. Για να δουν από κοντά, από πρώτο χέρι, τις συνθήκες που επικρατούν στις Κεντρικές Φυλακές και να διαπιστώσουν τις βελτιώσεις που πρέπει να υπάρξουν.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Βουλής, η Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης επισκέφτηκε τις Κεντρικές Φυλακές και συνεδρίασε στην παρουσία ανθρώπων που εκτίουν την ποινή τους εκεί, ανοίγοντας έτσι τη διαδικασία της πολιτικής και του κοινοβουλευτισμού σε μέλη της κοινωνίας που υπό άλλες συνθήκες δε θα είχαν την ευκαιρία να το βιώσουν από κοντά. Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ένας σύγχρονος τρόπος σωφρονισμού, απόλυτα ταιριαστός με τις αξίες και τις βασικές αρχές του ανθρωπισμού και της κοινωνιολογίας.

Γυμναστήρια και γήπεδα, σχολεία, μαθήματα και βιβλιοθήκες, τέχνη, μουσική, κηπουρική, ακόμη και φροντίδα κατοικίδιων ζώων συνθέτουν ένα μωσαϊκό που όχι μόνο δε θυμίζει τίποτα από τις ταινίες που κατά καιρούς βλέπουμε, αλλά αντίθετα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Το επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία άλλωστε: η Κύπρος έχει βραβευτεί για τις επιδόσεις των σχολείων των Κεντρικών Φυλακών. Αξίζουν συγχαρητήρια στη Διεύθυνση των Φυλακών τόσο για την κατάσταση που επικρατεί όσο και για τη φιλελεύθερη και ανθρώπινη προσέγγιση της διοίκησης του ιδρύματος. Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι πέρυσι έγινε η πρώτη πολιτική συμβίωση μεταξύ δύο κρατουμένων του ιδίου φύλου.

Οι φυλακές δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «κολαστήρια», αλλά ως χώροι σωφρονισμού. Όπως στα νοσοκομεία σώζουμε ζωές, στις φυλακές σώζουμε συνειδήσεις. Ανθρώπους που κάποια στιγμή παραστράτησαν και πληρώνουν για τα λάθη τους. Σε αυτούς τους ανθρώπους δίνουμε την ευκαιρία επανένταξης. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους: αναλφάβητοι κρατούμενοι μορφώνονται, κρατούμενοι λαμβάνουν απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου, κρατούμενοι να σπουδάζουν, κρατούμενοι που παίρνουν ακόμη και πτυχία.

Μια τέτοια Κύπρο οραματιζόμαστε. Μια Κύπρο που δίνει δεύτερες ευκαιρίες. Μια Κύπρο που δεν τιμωρεί τελεσίδικα, αντίθετα πιστεύει στην εξέλιξη του ανθρώπου και προσφέρει -με συμπόνοια και τεχνική κατάρτιση- τα εφόδια ώστε κανείς να μη μείνει πίσω. Μια Κύπρο που υφαίνει έναν κοινωνικό ιστό συμπαγή, αδιάτρητο, μια Κύπρο που απλώνει ένα δίχτυ συνοχής ανάμεσα σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Το προεκλογικό σύνθημα «με φρέσκα μυαλά και νέες ιδέες» γίνεται πράξη. Και υπερβαίνει κομματικές ταμπέλες γιατί έχει να κάνει με την ίδια την κοινωνία.

 

Φωτεινή Τσιρίδου

Βουλευτής ΔΗΣΥ – Αν. Πρόεδρος κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης

Facebook
Twitter
LinkedIn