Παρέμβαση Φωτεινής Τσιρίδου: Ένας σκόπελος κι ένας ύφαλος

Η παράταξη του πατριωτικού ρεαλισμού μετά το 2023

ΓΡΑΦΕΙ Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΙΡΙΔΟΥ*

Το 2023 θα είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, διεθνείς αναλυτές προβλέπουν ότι θα είναι τόσο έντονες οι τομές και τόσο επιδραστικές οι αλλαγές που παρόμοιές τους είδαμε μόνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η φυγή από την παγκοσμιοποίηση και η τάση προς μικρότερες (περιφερειακές) παγκοσμιοποιήσεις σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για μείωση κατά 50% στους ρυθμούς ανάπτυξης κατά μέσο όρο σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργούν διάφορα σενάρια, τέσσερα από τα οποία παρουσιάστηκαν στο Νταβός της Ελβετίας την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο του World Economic Forum.

Ωστόσο, το 2023 θα είναι έτος αλλαγών και στην Κύπρο με τις Προεδρικές εκλογές να φέρνουν και αλλαγή προσώπου στο πηδάλιο του τόπου.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αλλά και κατ’επέκταση ολόκληρη η κοινωνία ευρύτερα, έχουν μπροστά τους έναν σκόπελο κι έναν ύφαλο.

Ο σκόπελος έχει να κάνει με την αλλαγή σκυτάλης στην Προεδρία της χώρας. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός στήριξε με αποφασιστικότητα και πολλές φορές με κόστος το έργο του Νίκου Αναστασιάδη και δικαιώθηκε από τις εξελίξεις. Η Κύπρος έμεινε όρθια σε δύο μεγάλες κρίσεις την περασμένη δεκαετία και ξεπέρασε τις εφιαλτικές συνέπειες της περασμένης διακυβέρνησης. Άντεξε σε ένα φουρτουνιασμένο διεθνές περιβάλλον και έκανε βήματα προόδου όταν άλλες χώρες είχαν πισωγυρίσματα. Υπάρχει σκόπελος, κίνδυνος να πέσει η χώρα σε αναποτελεσματικά χέρια – και σε αυτό τον σκόπελο μπορεί να χτυπήσει το καράβι της χώρας και της παράταξης.

Ο ύφαλος έχει να κάνει με το μέλλον της παράταξης και τη συνοχή της. Η παράταξη που έχει οδηγήσει την Κύπρο σε διεθνείς επιτυχίες δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να την οδηγήσει σε φαινόμενα του pasokification. Και θα τα καταφέρει. Η παράταξη του πατριωτικού ρεαλισμού έχει αποδείξει ότι δεν τεμαχίζεται και δε διαιρείται. Ξέρει να απαντά στις προκλήσεις που δέχεται τόσο από πολιτικούς εκτός παράταξης όσο και από ξεστρατήσαντες φιλόδοξους πρώην συναγερμικούς. Το ίδιο θα συμβεί και σε αυτή την ιστορική συγκυρία. Η υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είναι η υποψηφιότητα της παράταξης και είναι μια υποψηφιότητα νίκης απέναντι στις επιλογές της αντιπολίτευσης και η μοναδική επιλογή με την οποία ξεπερνιέται ο σκόπελος στροφής από την πλεύση της χώρας.

Οι Προεδρικές του 2023 θα είναι εκλογές πάνω σε πολιτικές αλλά και σε πρόσωπα. Είναι πολύ μεγάλα τα διακυβεύματα και πολύ κρίσιμα τα όσα κρίνονται για να αντιμετωπίζονται ως προσωπικές διαφορές ή φιλοδοξίες.

Όσοι έχουν να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις είναι ευπρόσδεκτοι να το κάνουν. Οι άλλοι ας περιοριστούν σε copy paste ή σε προσωποκεντρικές lifestyle καμπάνιες.

*Βουλεύτρια ΔΗΣΥ

Facebook
Twitter
LinkedIn