Σήμερα είχα την ευκαιρία να μιλήσω για ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την κοινωνία μας κι αυτό δεν είναι άλλο από την προστασία των παιδιών μας από κάθε μορφής βία, κακοποίηση και παρενόχληση

Η συζήτηση έγινε στα πλαίσια του Limassol International Book Fair στη Λεμεσό σε μια ημερομηνία που είναι αφιερωμένη στο παιδί και ενάντια σε κάθε μορφή βίας.

18 Νοεμβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση

19 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Κακοποίησης
Η καθιέρωση των συγκεκριμένων ημερών καταδεικνύει τη σοβαρότητα του προβλήματος και την ανάγκη για την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης της κακοποίησης των παιδιών. Υπενθυμίζει επίσης στην πολιτεία, στους γονείς, στους επαγγελματίες, αλλά και στον κάθε πολίτη ότι η παιδική κακοποίηση αποτελεί ευθύνη όλων μας.

– Σε σχέση με την σεξουαλική κακοποίηση, οι έρευνες στην Κύπρο δείχνουν ότι ένα στα τέσσερα παιδιά δέχεται σε κάποια φάση της ζωής του κάποιου είδους σεξουαλική κακοποίηση. Με βάση τα στοιχεία του Hope for Children περίπου το 90% των δραστών σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων βρίσκεται στον στενό κύκλο εμπιστοσύνης του παιδιού, και το 70% με 75% των θυμάτων είναι κορίτσια με κυπριακή υπηκοότητα. Μιλήσαμε για το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει και για την αναγκαιότητα να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη.

– Είχα επίσης την ευκαιρία να μιλήσω και για τον εκφοβισμό, μια μορφή κακοποίησης που αποτελεί ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο και που παρά τις προσπάθειες της πολιτείας και της κοινωνίας συνεχίζει να αποτελεί μάστιγα, τόσο για τις νέες γενιές, όσο και γενικότερα.

Μέλημα μας είναι η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου και των προγραμμάτων εκπαίδευσης και πρόληψης προκειμένου να διασφαλίσουμε την πλήρη προστασία των παιδιών μας από κάθε μορφής κακοποίηση.

Facebook
Twitter
LinkedIn