Συνέντευξη στη Cyprus Times: ΔΗΣΥ πιο εξωστρεφής, πιο ενωμένος και με ισχυρότερη προοπτική

Η εκλογική ήττα δρομολόγησε την αλλαγή στην προεδρία της παράταξης. Δε θα έπρεπε να είχε προηγηθεί συζήτηση, να αναζητηθούν τα αίτια της αποτυχίας, να γίνει κριτική και αυτοκριτική και μετά να ακολουθούσαν οι εκλογές;

Το διάστημα που μεσολάβησε από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα χρησιμοποιήθηκε για σκοπούς ενδοσκόπησης, διερεύνησης των αιτιών των εκλογικών αποτελεσμάτων, ανάλυση των πολιτικών δεδομένων και μελέτη όσων πήγαν καλά και λιγότερο καλά. Επί τρεις σχεδόν μήνες δουλεύουμε εντατικά, μαζί με τη βάση του κόμματος, εντοπίζοντας σημεία βελτίωσης, κάνοντας (αυτό)κριτική και παράγοντας συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον του Δημοκρατικού Συναγερμού. Η εκλογή νέας ηγεσίας στην αρχή αυτής της διαδικασίας επέτρεψε να γίνουν αποτελεσματικά αυτές οι διεργασίες, κάτω από ένα σαφές και δομημένο πλαίσιο, πράγμα που πιστώνεται στη νέα μας πρόεδρο, τα μέλη και τους φίλους του ΔΗΣΥ, αλλά και τα στελέχη που διεκδικούν την ψήφο για τις θέσεις ευθύνης.

Εσείς προσωπικά πού εντοπίζετε τα λάθη; Τι έφταιξε για την εκλογική ήττα; Χρεώνεται το κόμμα τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης;

Τρεις βασικοί λόγοι συνέβαλαν στην ήττα κι από εκεί και πέρα ο καθένας από αυτούς αναλύεται εκτενέστερα και οδηγεί σε άλλες παραμέτρους. Αρχικά, η φυσιολογική και αναπόφευκτη φθορά από τη δεκαετή διακυβέρνηση και τις δύσκολες αποφάσεις που πήραμε όλα αυτά τα χρόνια για να διατηρηθεί η Κύπρος όρθια. Στη συνέχεια, η διάσπαση των δυνάμεών μας εξαιτίας συγκεκριμένων κινήσεων και, τέλος, η ανάγκη του κόσμου για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού.

Αν δείτε όλες τις κυβερνητικές δυνάμεις στην Ευρώπη, σε καμία χώρα δεν έμεινε συνεχόμενα παράταξη για πάνω από 10 χρόνια σε περίοδο τριών κρίσεων. Ο ΔΗΣΥ αποτελεί ρεκόρ. Σήμερα, με επικεφαλής την Αννίτα Δημητρίου, τη νέα μας Πρόεδρο, και μια ανανεωμένη ηγετική ομάδα κάνουμε ένα άλμα μπροστά ώστε να επιστρέψουμε σε θέση πρωταγωνιστή.

Πώς βρίσκει τον ΔΗΣΥ η επομένη των προεδρικών εκλογών; Και πώς θα πρέπει να τον βρει την επομένη των εκλογών για την ανάδειξη τής νέας ηγεσίας;

Πιο εξωστρεφή, με ισχυρότερη προοπτική και σίγουρα πιο ενωμένο. Παραμένουμε η παράταξη των δικαιωμένων εθνικών επιλογών, το κόμμα που παρέχει σιγουριά και ασφάλεια για την ορθή πορεία της χώρας. Πλέον, με τη νέα ηγεσία και σε θέσεις-κλειδιά θα μπορούμε να εφαρμόσουμε το όραμά μας για ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό κόμμα που υπηρετεί τις διαχρονικές αλλά και τις νέες ανάγκες και προκλήσεις της Κύπρου.

Ασπάζεστε την άποψη όσων υποστηρίζουν ότι η ηγεσία του κόμματος απομακρύνθηκε από τη βάση;

Κάθε πολιτικός οργανισμός μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη και πολυετή διακυβέρνηση, κατά την οποία διαχειρίζεται αλλεπάλληλες κρίσεις, είναι αναμενόμενο να αλλάζει το βηματισμό του. Στην ουσία πρόκειται για πρόβλημα που αγγίζει κάθε κόμμα εξουσίας. Τα μεγάλα κόμματα και οι ηγεσίες τους πάντα δέχονται τα περισσότερα πυρά. Είναι αποδεκτό και είναι στο χέρι μας να αποδείξουμε ότι νοιαζόμαστε για το συμφέρον κάθε συμπολίτη μας και για την ισότιμη πρόσβασή του στη συλλογική ευημερία.

Για να γίνει αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είμαστε κοντά στη βάση μας. Αυτό προσπαθώ να κάνω όλο αυτό το διάστημα που γυρίζω όλη την Κύπρο και είμαι σε συνεχή επαφή με στελέχη και μέλη του κόμματος.

Mε ποιες προσδοκίες διεκδικείτε θέση αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ;

Η ενεργός κοινωνική μου δράση και η πολιτική μου διαδρομή είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύει η παράταξή μας. Η πολυετής μου ενασχόληση με ζητήματα που άπτονται της επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, σε συνδυασμό με την κοινοβουλευτική μου δράση τα τελευταία χρόνια, μου επιτρέπουν να έχω μια πλήρη και σφαιρική εικόνα για τα όσα χρειάζεται ένας σύγχρονος πολιτικός σχηματισμός ώστε να γίνει ξανά πρώτη επιλογή για τους συμπολίτες μας.

Οι προσδοκίες μου είναι οι υψηλότερες δυνατές. Ο ΔΗΣΥ δεν μπορεί να αρκείται με τίποτα άλλο από την πρωταγωνιστική θέση. Όχι από κάποια αυταρέσκεια ή από ματαιοδοξία, αλλά από ιστορική αναγκαιότητα για το καλό της Κύπρου. Οι ιδέες μας είναι αποδεδειγμένα αυτές που διαμορφώνουν την Κύπρο ως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που βαδίζει σε ασφαλή νερά όσον αφορά την οικονομική και κοινωνική συνοχή του.

Aν σας ζητούσαμε να μας πείτε τι είναι εκείνο που θα θέλατε να κάνετε, τι θα απαντούσατε;

Το όραμά μου για το κόμμα μας συνοψίζεται στους πέντε παρακάτω άξονες:

· Ένα κόμμα που από τη μία πατάει στην ορμή της νέας γενιάς κι από την άλλη έχει τα πόδια του στα στιβαρά θεμέλια των παραδοσιακών ψηφοφόρων του που το στηρίζουν για δεκαετίες ολόκληρες.

· Ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα που χωρά από το φιλελεύθερο κέντρο μέχρι την παραδοσιακή δεξιά. Ένας σοβαρός ΔΗΣΥ χωρά όλους τους δημοκράτες και αποτελεί εγγύηση ότι η παράταξή μας δε θα μετατραπεί σε άντρο λαϊκισμού.

· Ένα κόμμα που δίνει ίσες ευκαιρίες στα μέλη του. Η αξιοκρατική παρουσία των μελών μας πρέπει να λειτουργεί ως πρότυπο και για τα υπόλοιπα κόμματα στην Κύπρο.

· Ένα ψηφιακό κόμμα που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και τις εντάσσει αποτελεσματικά στη λειτουργία του ώστε να αναβαθμίσει την ποιότητα του έργου του και την εμπειρία των στελεχών του. Ένα κόμμα που λειτουργεί με όρους τεχνολογίας, με ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, με ψηφιακές συναντήσεις και που προσφέρει αναβαθμισμένη εμπειρία στα μέλη του. Ένα κόμμα με εφαρμογές για το κινητό, ψηφιακές ακαδημίες και διαφανή έλεγχο της κυβερνητικής εξουσίας αλλά και των δημόσιων υπηρεσιών.

· Ένα κόμμα που έρχεται από το μέλλον για να δώσει λύσεις στο παρόν.

Πώς ιεραρχείτε τα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί η νέα ηγεσία του ΔΗΣΥ;

Η αρχή πρέπει να γίνει από το όραμα και τη στρατηγική μας και στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι οργανωτικές δομές που θα υποστηρίξουν αυτή την κατεύθυνση. Η Αννίτα Δημητρίου έχει ήδη δώσει το στίγμα και με τις πρόσφατες επιλογές της κάνει απόλυτα σαφές ότι ο ΔΗΣΥ είναι το κόμμα του μέλλοντος στην Κύπρο. Νέα πρόσωπα, συνώνυμα με την αποτελεσματικότητα και τη σκληρή ομαδική δουλειά.

Kαι ποια κατά τη γνώμη σας είναι η κορυφαία προτεραιότητα στο κόμμα;

Η ενότητα. Αδιαμφισβήτητα χρειάζεται να επουλώσουμε τραύματα και πληγές και ενωμένοι να κάνουμε τα επόμενα βήματα όπως είναι ο εκσυγχρονισμός του πολιτικού μας λόγου και η παραγωγή πολιτικής, παράλληλα με την άσκηση του θεσμικού αντιπολιτευτικού μας ρόλου.

Facebook
Twitter
LinkedIn