Συνέντευξη στην Εφημερίδα “Αλήθεια”

1.Εάν η ζωή ήταν παραμύθι, πώς θα το ξεκινούσατε;

Από το τέλος: και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Αυτό είναι το νόημα της ζωής, με αυτόν τον τρόπο πρέπει να αρχίζουμε κάθε κύκλο της ζωής μας.


2.Και πώς θα το τελειώνατε;

Με τρόπο που να επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Να έχει ο καθένας τη δυνατότητα να φανταστεί τη συνέχεια, να πλάσει τη δική του εκδοχή. Έχουμε τη δύναμη να αποφασίζουμε για πολλά στη ζωή μας, δεν είναι κρίμα να μην κάνουμε το ίδιο και στα παραμύθια; 

3.Η πατρίδα είναι γεωγραφική έννοια, συναισθηματική έννοια ή μήπως το άθροισμά τους;

Η πατρίδα μας είναι το συναίσθημα που νιώθει ο καθένας όταν αντικρύζει το χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγο. Είναι η σημαία μας, είναι τα βιώματά μας, είναι το μέλλον των παιδιών μας και το χρέος μας απέναντι στην Ιστορία να δούμε ξανά την Κύπρο ενωμένη. Είναι τα πάντα.

4.Πώς ήσασταν ως μικρή; Συμβιβασμένη ή ασυμβίβαστη;

Ασυμβίβαστη απέναντι στην αδικία και την εκμετάλλευση. Ένιωθα ένα σφίξιμο στο στομάχι κάθε φορά που έβλεπα κάποιον να αδικείται και να μην μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό. Έμαθα από μικρή ότι δεν πρέπει να σιωπάς όταν σε χρειάζονται οι συνάνθρωποί σου.

5.Και σήμερα;

Είμαι ευτυχής που νιώθω ακόμη αυτό το σφίξιμο στο στομάχι. Στις βασικές μου αρχές δεν κάνω εκπτώσεις. Πλέον, όμως, έχω μάθει να καταλαβαίνω και τους λόγους που οδηγούν τους ανθρώπους στο να συμπεριφερθούν με τον εκάστοτε τρόπο. Είναι κάτι που χτίζεται αυτό, πολλές φορές με λάθη και με κόστος. Συνήθως αυτό το λέμε εμπειρία. 


6.Για ποιο λόγο ακολουθήσατε τη Νομική;

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που είναι στενά συνδεδεμένη με τη νομική επιστήμη και την αγάπησα από την πρώτη στιγμή. Παρόλο που δεν είχα ποτέ την οποιαδήποτε πίεση, το να μεγαλώνεις σε ένα σπίτι όπου η νομική σκέψη και αντίληψη αποτελεί τρόπο ζωής σίγουρα επηρεάζει.  Η επιλογή λοιπόν αυτή ήταν θα έλεγα απόλυτα φυσιολογική. Δεν μπορώ να με φανταστώ σε άλλο χώρο. 

7.Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε λίγο προτού μπείτε στο δικαστήριο; 

Είμαι σαν τον σπρίντερ που ετοιμάζεται για την κούρσα. Σκέφτομαι όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, όπως σκέφτεται ο αθλητής τα βήματα που θα κάνει. Υπάρχει αδρεναλίνη, ενθουσιασμός, στοχοπροσήλωση και πάθος για ποιοτική δουλειά. Κάθε φορά είναι σαν να δίνω εξετάσεις, όση εμπειρία κι αν έχουμε με τους συνεργάτες  μου. Είναι ένας τρόπος να βρισκόμαστε πάντα σε εγρήγορση. Η αίσθηση ότι όσο καλή δουλειά και αν κάνεις πρέπει συνεχώς να το αποδεικνύεις. Τίποτα δεν είναι ποτέ δεδομένο.   

8.Και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε λίγο προτού βγείτε από το δικαστήριο;

Ξανασκέφτομαι την υπόθεση από την αρχή. Αν θα έκανα τα ίδια βήματα ξανά. Η ποιότητα είναι το Α και το Ω στη δουλειά και έχω μάθει να είμαι αυστηρός κριτής με τον εαυτό μου. Ακόμη κι όταν έχει βγει μια απόφαση και όλα έχουν τελειώσει, θα κάνω μια ανασκόπηση της υπόθεσης για να εντοπίσω πιθανές εναλλακτικές επιλογές. 

9.Θα θυμώσετε εάν σας πω ότι ασπάζομαι πλήρως την άποψη του Μπομπ Ντίλαν: “Άλλο δίκαιο, άλλο δικαιοσύνη;”

Καθόλου, μπορεί να συμφωνήσω κιόλας. Είναι αυτό που λέγεται «Justice is not just”. Θα σας απαντήσω, ωστόσο, με το ρητό του Πότερ Στιούαρτ, της εμβληματικής μορφής της Νομικής Επιστήμης στις ΗΠΑ: Fairness is what justice really is.

10.Οι εποχές μας γεννάνε ήρωες ή αντιήρωες;

Δε χρειαζόμαστε αναγκαστικά ήρωες που θα μείνουν στην Ιστορία. Χρειαζόμαστε πολλούς «κανονικούς» ανθρώπους που κάνουν το καθήκον τους και προοδεύουν μέσα σε μια κοινωνία που ευημερεί. Αυτοί οι μικροί ήρωες της καθημερινότητας μπορούν να παράξουν επικά αποτελέσματα. Φοβάμαι, όμως, ότι αν δεν προσέξουμε οι εποχές μας μπορούν να γεννήσουν τέρατα. Το είδαμε πρόσφατα στο Brexit, το είδαμε στις ΗΠΑ με τον Τραμπ, φοβάμαι μην το δούμε και στα μέρη μας. 

11.Τι απ’ όσα βλέπετε γύρω σας σάς κάνει να ελπίζετε;

Τα φρέσκα μυαλά και οι νέες ιδέες. Δεν το συναντάς μόνο στη νέα γενιά. Έχω γνωρίσει ανθρώπους αρκετά μεγαλύτερους που σκέφτονται πολύ πιο μπροστά από την εποχή τους. Είναι αν μη τι άλλο παρήγορο. 

12.Με τις ερωτήσεις ή με τις απαντήσεις πλησιάζουμε την αλήθεια;

Με την έρευνα. Από μόνες τους οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις δε φέρνουν αποτέλεσμα. Πρέπει να ερευνούμε συνεχώς, να φιλτράρουμε την πληροφορία και να εξετάζουμε το κάθε ζήτημα από πολλές πλευρές πριν πάρουμε μια απόφαση. Είναι πολύ χρήσιμη διαδικασία που μόνο όφελος μπορεί να φέρει σε κάποιον που το κάνει. 

13.Τι χρειάζεται η Λεμεσός;

Όραμα, πολλή και μεθοδική δουλειά, έξυπνες παρεμβάσεις που κάνουν τη ζωή των κατοίκων της περιφέρειας πιο εύκολη και λειτουργική. 

14. Τι χρειάζεται η Κύπρος; 

Αλλαγή νοοτροπίας. Σε όλα τα επίπεδα. Μια νέα αρχή, ένα νέο ξεκίνημα που θα μας φέρει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα οργάνωσης του κράτους και φιλοσοφία απέναντι στον πολίτη.

15. Ένα μήνυμα για τις εκλογές που έρχονται;

Να πάμε όλοι να ψηφίσουμε. Είναι δικαίωμά μας και υποχρέωσή μας να αποφασίσουμε για το μέλλον μας. Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, αυτό που μετράει είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια. Πρέπει να στηρίξουμε τον τόπο μας, να σχεδιάσουμε όλοι μαζί την επόμενη μέρα. Για να φτιάξουμε μια Λεμεσό και μια Κύπρο φωτεινή. 

 

 

Μπορεί να είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνω σε εκλογές, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με την πολιτική. Η πολιτική δεν είναι μόνο η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Κάποιος που για χρόνια βοηθά τους συνανθρώπους του μέσα από κοινωνικές δράσεις, κάποιος που είναι ενεργός πολίτης και ασχολείται με τα κοινά, αλλά μπορεί να μην ήταν ποτέ υποψήφιος βουλευτής, έχει πολιτική δράση – και μάλιστα αρκετά πλούσια! Η πολιτική και η ενεργός ενασχόληση με τα κοινά είναι καθημερινή μάχη και δεν εξαντλείται μόνο σε μια παρουσία στη Βουλή. 

Υπό αυτή την έννοια, δεν είμαι πρωτάρα στην πολιτική. Εδώ και χρόνια ασχολούμαι με τη διεκπεραίωση μεγάλων έργων της κυβέρνησης μέσα από διοικητικά συμβούλια οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και με τον εθελοντισμό απ’ όπου προσφέρω αυθεντικά στην κοινωνία μέσα από τις διάφορες πρωτοβουλίες και φιλανθρωπικές δράσεις. 

  1. Ως πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλου Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής ξέρω από πρώτο χέρι πόσο πόνο μπορεί να απαλύνει κανείς αν αφιερώσει λίγο από τον χρόνο του στον συνάνθρωπό του. 
  2. Ως Αντιπρόεδρος του Χρηματιστηρίου ξέρω από μέσα πόσο απαιτητικό είναι να εξασφαλίζεις τη σταθερότητα της οικονομίας κι ενός επενδυτικού συστήματος. 
  3. Ως πρώην μέλος του ΔΣ της Αρχής Λιμένων Κύπρου ξέρω καλά τους συμβιβασμούς και τη μαχητικότητα που χρειάζεται για να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε μεγάλα projects όπως η εμπορικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού. 
  4. Και ως Συντονίστρια του Δημοκρατικού Συναγερμού για την Ομάδα Δημοσίων Οργανισμών δουλεύω ήδη για τα όσα χρειάζονται οι δημόσιοι και ημικρατικοί οργανισμοί για να υπηρετούν καλύτερα τον πολίτη. 
  5. Τέλος, ως γέννημα-θρέμμα της Λεμεσού ξέρω από πρώτο χέρι τι ανάγκες έχει η πόλη και η περιφέρειά μας και πώς μπορούμε να κάνουμε άλματα μπροστά.

Είμαι μια επαγγελματίας δικηγόρος και μια ενεργός πολίτης που διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μου για να προσφέρω στον τόπο μου. Δεν είμαι επαγγελματίας βουλευτής, δεν έχω εξαρτήσεις και δε «χρωστάω» χάρες.

Για όλα τα παραπάνω, διεκδικώ έναν από τους τρεις σταυρούς των Λεμεσιανών στις εκλογές.

Για τη Λεμεσό χρειαζόμαστε

Ένα μεγάλο όραμα: Η Λεμεσός είναι σημείο αναφοράς που ξεπερνά τα όρια της Κύπρου. Θα πρέπει να της δώσουμε αυτό που της αξίζει. 

Πώς θα γίνει αυτό πράξη; Μέσα από την αποκέντρωση. Η αρχή πρέπει να γίνει από τους Δημόσιους Οργανισμούς και τους Οργανισμούς του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Έχω προτείνει ήδη τη μεταφορά της έδρας της Αρχής Λιμένων Κύπρου από τη Λευκωσία στη Λεμεσό. Το λιμάνι της Λεμεσού, μετά την εμπορικοποίηση των δραστηριοτήτων του, έδωσε μεγάλη ώθηση στην περιοχή και άνοιξε νέες προοπτικές για την Κύπρο. Αποτελεί το σύμβολό μας. Υπάρχει πιο κατάλληλο μέρος για την έδρα της Αρχής Λιμένων από την πόλη της Λεμεσού;

Μετά έχουμε την πολλή δουλειά: Η Λεμεσός χρειάζεται εμβληματικά έργα. Έχω προτείνει ήδη τη δημιουργία Μουσείου Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας στη Λεμεσό. Σε συνεργασία με το Τσιρίδειον Ίδρυμα που θα δωρίσει στην πολιτεία τη μεγάλη συλλογή του από ορυκτά, κρυστάλλους και απολιθώματα, θα δημιουργηθεί ένα κέντρο γνώσης, ψυχαγωγίας και τουρισμού στη Λεμεσό. Το Μουσείο Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας θα κάνει την περιφέρειά μας ακόμη πιο γνωστή σε όλη την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μου για να γίνει αυτό το μεγάλο έργο πράξη. 

Τέλος, χρειάζεται σύγχρονη αντίληψη: Λεμεσός δεν είναι μόνο η πόλη. Όλη η περιφέρεια Λεμεσού μπορεί να αναπτυχθεί και κυρίως η ύπαιθρος. Με έμφαση σε ανάπτυξη και ενδυνάμωση της αγροτικής πολιτικής και του πρωτογενούς τομέα όπως η γεωργοκτηνοτροφία.  Προτείνω επίσης ένα project επανακατοίκησης χωριών και συγκεκριμένων περιοχών με σκοπό την ανάπτυξη της υπαίθρου. Δίνουμε ζωή στην ύπαιθρο και αναδεικνύουμε τις ομορφιές της περιφέρειάς μας. Προσφέρουμε κίνητρα και ευκαιρίες για επανακατοίκηση των χωριών της Λεμεσού ώστε να αποτελούν βασική επιλογή για μια ποιοτική ζωή. Επενδύουμε μέρος των κοινοτικών και εθνικών πόρων για την αναβάθμιση των δικτύων και των υποδομών, χτίζοντας την κληρονομιά των επόμενων γενεών. Είναι μια μικρή επανάσταση αυτό.

Facebook
Twitter
LinkedIn