Τσιρίδειον Ίδρυμα

Λεμεσός, 19 Μαΐου 2021 – Το Κέντρο Αριστείας «ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ» του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), και το Τσιρίδειον Ίδρυμα ανακοινώνουν σήμερα την υπογραφή πενταετούς μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, έχοντας ως στόχο την προώθηση συνεργειών στους τομείς της επιστημονικής έρευνας και του πολιτισμού.

Η συμφωνία των δύο πλευρών περιλαμβάνει την πραγματοποίηση επιστημονικής έρευνας στους τομείς ενδιαφέροντος του Κέντρου Αριστείας «ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ»  ΤΕΠΑΚ και του Τσιρίδειου Ιδρύματος, την από κοινού συμμετοχή σε ερευνητικά έργα και δημοσιεύσεις, αλλά και την αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσης και αρχείων. Η συνεργασία περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση των σπάνιων εκθεμάτων της συλλογής απολιθωμάτων, μετεωριτών, ορυκτών και άλλων αρχαιοτήτων που διαθέτει το Τσιρίδειον Ίδρυμα με σκοπό την επίτευξη της υλοποίησης του πιο εμβληματικού, ίσως, έργου που έχει γίνει στη Λεμεσό, τη δημιουργία του Μουσείου Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας.

Η αντιπρόσωπος του Τσιρίδειου Ιδρύματος κα Φωτεινή Τσιρίδου δήλωσε: «Είναι μια ιστορική στιγμή για το Τσιρίδειον Ίδρυμα, αφού κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα στο μέλλον. Η συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ και το Κέντρο Αριστείας “ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ” αναμένεται να συμβάλει καταλυτικά και με πολλαπλούς τρόπους στη δημιουργία ενός σύγχρονου πυρήνα γνώσης και πολιτισμού, ώστε να αναδειχτεί η Λεμεσός και η Κύπρος γενικότερα διεθνώς σε φωτεινό φάρο πολιτισμού». Τέλος, ο κ. Άγγελος Τσιρίδης, επικεφαλής του ιδρύματος δήλωσε ότι η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί το πρώτο βήμα κεφαλαιοποίησης του ιστορικού πλούτου που διαθέτει το ίδρυμα.

Από πλευράς του Κέντρου Αριστείας «ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ», ο Επίκουρος Καθηγητής Δρ. Χριστόδουλος Δανέζης δήλωσε: «To Κέντρο Αριστείας «ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ» του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου παρέχει υψηλής  ποιότητας υπηρεσίες  Διαστήματος, Παρατήρησης Γης και Γεωπληροφορικής σε Εθνικό, Περιφερειακό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο πεδίο της ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης, ανάδειξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη χρήση σύγχρονων επίγειων, εναέριων και διαστημικών τεχνολογιών. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συνεργασία με το Τσιρίδειον Ίδρυμα  θα συμβάλει καθοριστικά στην υλοποίηση αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού οράματος που αφορά στη δημιουργία του Μουσείου Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας στη Λεμεσό».

Facebook
Twitter
LinkedIn