14 Δεκεμβρίου – Κατάθεση Πρότασης Νόμου για την Θεσμοθέτηση & ρύθμιση προγραμμάτων προγεννητικού, προληπτικού & ανιχνευτικού ελέγχου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεσμοθέτηση Προγραμμάτων Παιδιατρικής Πρόληψης

Θέσπιση Νομοθεσίας για ρύθμιση προγραμμάτων

προγεννητικού, προληπτικού και ανιχνευτικού ελέγχου

28 Δεκεμβρίου 2021 – Η Βουλεύτρια ΔΗΣΥ Λεμεσού Φωτεινή Τσιρίδου κατέθεσε Πρόταση Νόμου, η οποία αποσκοπεί στη θέσπιση Νομοθεσίας που θα θωρακίζει τη διενέργεια ανιχνευτικών ελέγχων σε έγκυες και νεογνά. Παράλληλα, με την προτεινόμενη Νομοθεσία θα εγκαθιδρύεται και θα αναγνωρίζεται ο «Εθνικός Φορέας» για την διενέργεια των ανιχνευτικών ελέγχων στις έγκυες και στα νεογνά της Κύπρου.

Πιο συγκεκριμένα, η Πρόταση Νόμου εισαγάγει Νομοθεσία για τρία προγράμματα παιδιατρικής πρόληψης:

Α. Τον προγεννητικό έλεγχο νεογνών για την εύρεση χρωμοσομιακών ανωμαλιών,

Β. Τον προληπτικό έλεγχο νεογνών για ανωμαλίες του μεταβολισμού και

Γ. Τον νεογνικό έλεγχο για θέματα ακοής.

Το πρώτο πρόγραμμα, ο προγεννητικός έλεγχος νεογνών για την εύρεση χρωμοσομιακών ανωμαλιών, διενεργείται κατά την 10η βδομάδα κύησης της μητέρας με κυριότερη την ανίχνευση του συνδρόμου Down.

Το δεύτερο πρόγραμμα, ο προληπτικός έλεγχος νεογνών, έχει στόχο την έγκαιρη διάγνωση μεταβολισμού στα νεογέννητα, όπως είναι ο υποθυροειδισμός που επηρεάζει την νοητική και σωματική εξέλιξη του παιδιού.

Το ανιχνευτικό πρόγραμμα ακοής νεογνών εντοπίζει προβλήματα ακοής όπως η βαρηκοΐα.

Σήμερα, αυτές οι υπηρεσίες και τα προγράμματα προσφέρονται αφιλοκερδώς και εθελοντικά από το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής σε όλες ανεξαίρετα τις έγκυες και νεογνά της χώρας.

Σημειώνεται ότι έως σήμερα στα πλαίσια του α’ προγράμματος διενεργήθηκαν περίπου 300.000 έλεγχοι σε έγκυες ενώ περίπου ίδιος αριθμός ελέγχων διενεργήθηκε και στα πλαίσια του δεύτερου προγράμματος σε νεογνά. Από το 2004 το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής προσφέρει και το τρίτο πρόγραμμα (ελέγχου ακοής νεογνών) χάρη στο οποίο δεν υπάρχει πλέον παιδί στην Κύπρο που δεν μπορεί να μιλήσει λόγω βαρηκοΐας. Παράλληλα, το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και με το Υπουργείο Υγείας προωθούν επέκταση του (δεύτερου) ανιχνευτικού προγράμματος για κάλυψη πολύ περισσότερων νοσημάτων.

Μέσω της Πρότασης Νόμου τα πιο πάνω θωρακίζονται και θεσμοθετούνται έτσι ώστε οι υπηρεσίες αυτές, οι οποίες σήμερα προσφέρονται αποκλειστικά μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας εντελώς δωρεάν, να αποτελούν υποχρέωση και αρμοδιότητα του Εθνικού Φορέα του Κράτους, ο οποίος συστήνεται μέσα από την συγκεκριμένη Πρόταση Νόμου.

Η Φωτεινή Τσιρίδου είναι Βουλεύτρια ΔΗΣΥ Λεμεσού, Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Συντονίστρια ΔΗΣΥ / Μέλος  της Επιτροπής Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων.

Facebook
Twitter
LinkedIn