Το κίνημα των ενεργών πολιτών στην Κύπρο είναι εδώ και μας χρειάζεται. Ακούσαμε τα πολύ σημαντικά θέματα και αιτήματα των οργανώσεων και ετοιμάζουμε προτάσεις για να προωθηθούν για υλοποίηση μέσα από τις νομοθετικές διαδικασίες.
Η πανδημία και οι συνέπειες της σε συνδυασμό με τις φυσικές καταστροφές του φετινού καλοκαιριού έχουν ενισχύσει την έννοια του «ενεργού πολίτη» σε παγκόσμια κλίμακα. Ομάδες ανθρώπων που οργανώνονται σε κοινωνικά δίκτυα με κοινό παρονομαστή την όρεξη για προσφορά στους συνανθρώπους τους εμφανίζονται όλο και πιο συχνά, αλλά και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα πλέον.
Ο εθελοντισμός δεν περιορίζεται πλέον στην παροχή ανιδιοτελούς κοινωνικού έργου και δράσεις στήριξης σε κρίσιμες καταστάσεις, αλλά περισσότερο αφορά μια στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συμμετοχή. Είναι μια αχτίδα φωτός μέσα στο σκοτάδι που έριξε ο κορονοϊός και οι φονικές πυρκαγιές στις ζωές μας. Φως ρίχνουν, όμως, στις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας και οι δεκάδες εθελοντικές οργανώσεις, επιστημονικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας εδώ και πολλά χρόνια, και στις πλείστες περιπτώσεις στηρίζουν την ίδια την πολιτεία με το πολύτιμο έργο τους.
Κατά την διάρκεια του Αυγούστου είχα τη χαρά να συναντηθώ με περισσότερες από 30 εθελοντικές οργανώσεις από όλη την Κύπρο. Προερχόμενη η ίδια από την κοινωνία των ενεργών πολιτών και με πολυετή ενασχόληση με τον εθελοντισμό γνωρίζω από πρώτο χέρι το έργο των οργανώσεων, αλλά και τις προκλήσεις και δυσκολίες που αυτές αντιμετωπίζουν. Πλέον, ως βουλευτής στοχεύω στην εξεύρεση βέλτιστων λύσεων ώστε ο εθελοντισμός να αναδειχθεί και οι ενεργοί πολίτες να νιώθουν ότι η δράση τους έχει αντίκρισμα. Η θεσμοθέτηση ακόμα περισσότερων προγραμμάτων, η στήριξη και η ανάδειξη της κοινωνικής προσφοράς είναι χρέος της πολιτείας και κοινωνικό καθήκον μιας υγειούς Δημοκρατίας.
Τα θέματα που εγέρθηκαν κατά την διάρκεια των συναντήσεων είναι πολλαπλά και στις πλείστες των περιπτώσεων κοινά για περισσότερους από έναν οργανισμούς. Συχνές ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό, υποστελέχωση και υποεκπαίδευση, άγνοια και ελλιπής ενημέρωση των άμεσων δικαιούχων, κρατικές παραλείψεις, καθυστερήσεις στην χρηματοδότηση και συχνές αλλαγές διαδικασιών χωρίς διαβούλευση, αποκλεισμοί και φορολογίες είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι εθελοντικές οργανώσεις και τα κοινωφελή ιδρύματα. Σε αυτούς τους πυλώνες πρέπει η πολιτεία να απαντήσει με ταχύτητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.
Όλα τα θέματα, προβληματισμοί, εισηγήσεις και προτάσεις που έχουν καταγραφεί μέσα από τις 30 και πλέον συναντήσεις βρίσκονται στο στάδιο επεξεργασίας με σκοπό την αποτύπωση ξεκάθαρων και στοχευμένων παρεμβάσεων που θα κατατεθούν προς τα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες ώστε να μετατραπούν σε αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις.
Πέραν από τον ακτιβισμό και την εθελοντική εργασία, υπάρχουν οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες, τα επιστημονικά κέντρα, τα κέντρα στήριξης πρώτης γραμμής που στέκονται αρωγοί της πολιτείας καλύπτοντας την, όλα με εξειδίκευση, επαγγελματικό και επιστημονικό προσωπικό που αγωνίζονται να καλύψουν τον προϋπολογισμό τους και να μην αφήσουν την κοινωνία εκτεθειμένη σε κινδύνους που από χρόνια έχουν καταφέρει να απομακρύνουν. Υπάρχουν δομές που το ανακουφιστικό τους έργο στηρίζεται σε όλους εμάς για την επιβίωση του.
Οι ενεργοί πολίτες της Κύπρου είναι εδώ και μας χρειάζονται. Η πολιτεία πρέπει να σταθεί δίπλα τους. Η κοινωνία να αγκαλιάσει το έργο τους και να το δυναμώσει. Δίνουμε στον εθελοντισμό δυνατή φωνή στη Βουλή.
Αυτό είναι το ένα σκέλος και αφορά την πολιτεία. Το άλλο σκέλος αφορά εμάς όλους, την ίδια την κοινωνία.
Οι εθελοντές των οργανώσεων αλλά και οι επαγγελματίες που διαπρέπουν στον χώρο διαθέτουν την εξειδίκευση στους τομείς τους και σταδιακά έχουν χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους υποδοχείς της βοήθειάς τους. Ωστόσο, κάποιες φορές κάτι που σε εμάς φαίνεται απλό, για τις οργανώσεις είναι εξαιρετικά σημαντικό. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς, ως πολίτες, είναι να δίνουμε λίγο από τον χρόνο μας, έστω και για την απλή ενημέρωσή μας. Σε σταθερή βάση – μηνιαία, εβδομαδιαία, ακόμη και καθημερινά. Είτε πρόκειται για διεθνή εθελοντισμό ως προσφορά αλληλεγγύης και ανθρωπιστικών υπηρεσιών στις χώρες του Τρίτου κόσμου, είτε περιβαλλοντικό ή πολιτιστικό εθελοντισμό, κάθε πολίτης οφείλει να είναι ενημερωμένος και ευαισθητοποιημένος. Πρόκειται για μια επένδυση για μια καλύτερη κοινωνία.
Αν κάτι μάθαμε από την πανδημία είναι ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς. Ωστόσο, η αυθεντία από μόνη της δεν αρκεί. Θέλει και θάρρος για να αλλάξεις τους ανθρώπους. Θέλει και κινητοποίηση για να αλλάξεις τις κοινωνίες.
Ο κόσμος είναι γεμάτος από ανθρώπους που διστάζουν να κάνουν το πρώτο βήμα.
Ας γίνουμε εμείς η εξαίρεση που θα αλλάξει τον κανόνα.
Άρθρο στην Καθημερινή
Φωτεινή Τσιρίδου
Δικηγόρος – Βουλευτής ΔΗΣΥ Λεμεσού