Τα πρώτα «θεμέλια» του Μουσείου Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας στη Λεμεσό

Το φετινό καλοκαίρι αδιαμφησβήτητα αποτελεί για την Κύπρο, τη Μεσόγειο, την Ευρώπη αλλά και το παγκόσμιο μια δύσκολη και απαιτητική περίοδο σε όλα τα επίπεδα .

Πίσω, όμως, από τις φονικές πυρκαγιές που προμηνύουν ένα δυστοπικό κλιματικά μέλλον, πίσω από τις επικίνδυνες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και πίσω από τις μικροπολιτικές κινήσεις της Τουρκίας στη γεωπολιτική σκακιέρα, έχουμε χρέος να συνεχίσουμε να δημιουργούμε για τον τόπο μας έργα και να παίρνουμε πρωτοβουλίες που μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Μια από αυτές είναι η δημιουργία Μουσείου Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας στην Κύπρο.

40 χώρες στην Ευρώπη έχουν αντίστοιχα μουσεία, όχι η Κύπρος. Κι όμως, η χώρα μας έχει μια από τις πιο σπάνιες συλλογές απολιθωμάτων και ορυκτών. Με το μεράκι και την αγάπη του Άγγελου Τσιρίδη για την παγκόσμια φυσική ιστορία, η συλλογή του Τσιρίδειου Ιδρύματος χτίζεται σταδιακά εδώ και δεκαετίες και απαριθμεί χιλιάδες σπάνια αντικείμενα μεγάλης επιστημονικής και ιστορικής αξίας που παρόμοια της δεν υπάρχει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το Τσιρίδειον Ίδρυμα είναι έτοιμο να δωρίσει την πολύτιμη συλλογή του στην Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να δημιουργηθεί Μουσείο Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας και να μπορούμε, όλοι μας, να απολαμβάνουμε ζωντανά την Ιστορία μας. Συστάσεις για τα εκθέματα υπάρχουν από διακεκριμένους επιστήμονες του εξωτερικού. Ο Καθηγητής Α. Κατερινόπουλος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τα περιέγραψε ως «Εξαιρετικά δείγματα του κάθε είδους αντάξια αυτών που έχω δει στα καλύτερα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας ανά τον κόσμο».

Όπως ανέφερα και προηγούμενα, τα οφέλη από τη δημιουργία του μουσείου αυτού είναι πολλαπλά. Μεταξύ αυτών βέβαια είναι η ανάδειξη της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο, η αναβάθμιση του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος, η προσέλκυση επισκεπτών από όλη την Κύπρο και το εξωτερικό η δημιουργία ερευνητικού κέντρου, η προσέλκυση ερευνητικών ομάδων μαθητών αλλά και φοιτητών από πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού, συνεργασίες με Μουσεία και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, προσφορά στη γνώση και ψυχαγωγία μέσα  από εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, αποκέντρωση αλλά και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Πριν λίγους μήνες, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είχα δεσμευτεί για μια μεγάλη κινητοποίηση ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες που θα μας φέρουν ακόμη πιο κοντά στη δημιουργία του Μουσείου. Ήδη, οι πρώτες κινήσεις έγιναν την άνοιξη που μας πέρασε. Το Τσιρίδειον ίδρυμα και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) μέσω του Κέντρου Αριστείας «Ερατοσθένης» υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία του μουσείου αυτού. Η συνεργασία αυτή αποτέλεσε μια ιστορική στιγμή για το Τσιρίδειο ίδρυμα και ένα αποφασιστικό βήμα στο μέλλον! Μέσα στον Αύγουστο συνεχίσαμε τις προσπάθειες μας βάζοντας τα «θεμέλια» για την πραγματοποίηση του μεγάλου αυτού έργου. Η  προεκλογική δέσμευση υλοποιείται.

Αθόρυβα αλλά με μέθοδο, μια ολόκληρη περιοχή περιμετρικά της Λεμεσού «σαρώνεται» με σκοπό να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος που θα στεγάσει μια από τις πιο πολύτιμες συλλογές ορυκτών και απολιθωμάτων στον κόσμο. Μαζί με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, κ. Κώστα Χαμπιαούρη, μιλήσαμε με τους τοπικούς παράγοντες κοινοτήτων και εξετάσαμε τα πλεονεκτήματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Κολόσσι, Σούνι, Καντού Σωτήρα, Μονιάτης, Μαθηκολώνη, Επταγώνεια, Ζωοπηγή, Κυπερούντα, Καπηλειό, Άγιος Ιωάννης Αγρού, είναι μερικές από τις περιοχές που «κυκλώνουν» αμφιθεατρικά τη Λεμεσό και που θα μπορούσαν να γίνουν το «σπίτι» για το πρώτο Μουσείο Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας της Κύπρου.

Το επόμενο διάστημα τη σκυτάλη παίρνουν οι επιτροπές. Το ΤΕΠΑΚ, μέσω του Κέντρου Αριστείας «Ερατοσθένης», σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες, καταρτισμένο προσωπικό και το Τσιρίδειον Ίδρυμα, θα καταρτήσουν αναλυτικό χρονοδιάγραμμα που θα χωρίζει σε στάδια την προετοιμασία και την υλοποίηση του έργου. Παράλληλα, η εξεύρεση πόρων για την ανέγερση του μουσείου αποτελεί πρόκληση τόσο για τους τοπικούς παράγοντες όσο και για το πολιτικό «προσωπικό» της χώρας μας: η Λεμεσός έχει ανάγκη συλλογικής προσπάθειας από όλους μας, έτσι ώστε να αποκτήσει το δικό της Μουσείο Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας.

Οι πιο πάνω πρωτοβουλίες λοιπόν βάζουν τις βάσεις για έργα που θα δώσουν πνοή στον τόπο μας και σε μας την ευκαιρία να δούμε από κοντά τη ζωντανή Ιστορία του πλανήτη μας.

 

 

Φωτεινή Τσιρίδου
Δικηγόρος Βουλευτής ΔΗΣΥ Λεμεσού 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn