Δήλωση Βουλεύτριας κ. Φωτεινής Τσιρίδου για προϋπολογισμό Υφυπουργείου Ναυτιλίας

Πρώτη μέρα συζήτησης σήμερα του κρατικού προϋπολογισμού και ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Ναυτιλίας έχει μόλις μελετηθεί από την Επιτροπή Οικονομικών. Φάνηκε ότι ο προϋπολογισμός στηρίζει πράγματι το όραμα, τις στοχεύσεις και τις δράσεις της Εθνικής Στρατηγικής για την κυπριακή ναυτιλία Sea Change 2030 όπως αυτή είχε παρουσιαστεί τον Οκτώβριο του 2021. Πράγματι το Υφυπουργείο Ναυτιλίας με πρωτοστάτη τον Υφυπουργό έχει παρουσιάσει αυτή τη μελέτη που φαίνεται ότι πράγματι κάθε δράση ξεκινά και τελειώνει. Ήδη ενημερωθήκαμε σήμερα ότι 22 από τις 35 δράσεις που προβλέπονται έχουν ήδη υλοποιηθεί ή υλοποιούνται.

Διαπιστώσαμε γι’ ακόμα μια φορά ότι πράγματι η κυβέρνηση με τη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού έχει καταφέρει να πάρει τη Ναυτιλία της Κύπρου ακόμα πιο ψηλά τα τελευταία χρόνια και βεβαίως πρώτα με την ίδρυση αυτού του Υφυπουργείου του οποίου μελετήσαμε τον προϋπολογισμό, δώσαμε στη ναυτιλία και συνεχίζουμε να δίνουμε στη ναυτιλία αυτό που τις αξίζει. Να θυμίσουμε ότι η ναυτιλία της Κύπρου βρίσκεται στην 11η θέση παγκόσμια αλλά και στην 3η θέση πανευρωπαϊκά και φαίνεται ότι η συνεισφορά και στο ΑΕΠ της χώρας φτάνει στο 7%. Είναι δεδομένο με αυτά που μας έχει παρουσιάσει ο Υφυπουργός σήμερα ότι έχουμε αύξηση στα έσοδα από την ναυτιλία κατά κάποια εκατομμύρια.

Ο τομέας της ναυτιλίας εργοδοτεί σήμερα 9.000 άτομα επομένως η σημασία που πρέπει να δίνεται είναι ξεκάθαρη. Όσον αφορά την πράσινη πολιτική κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό και για τον τομέα της ναυτιλίας προχωρά το υφυπουργείο με προσαρμοστικότητα, με σχετικές νομοθεσίες, κίνητρα και μετατροπή βεβαίως σε αειφόρες δράσεις. Μάλιστα η Κύπρος είναι και το κράτος που υιοθέτησε πράσινα φορολογικά κίνητρα για τα πλοία που έχουν κυπριακή σημαία και η διαχείριση τους γίνεται από την Κύπρο και απολαμβάνουν και φόρο χωρητικότητας μέχρι 30%. Σε εθνικό επίπεδο, μας ενημέρωσε ο Υφυπουργός ότι γίνονται δοκιμές και στην Κύπρο σε χρήση βιοκαυσίμου και υδροκαυσίμου. Όσον αφορά τον τομέα της ψηφιοποίησης όπως μας ενημέρωσε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας με το σχεδιασμό που γίνεται και το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας το υφυπουργείο θα αντλήσει 2,5 εκατομμύρια από το ταμείο για την ψηφιοποίηση του μέχρι το τέλος του 2023 κάτι το οποίο μας ικανοποιεί ιδιαίτερα.

Ήταν γεγονός και η ίδρυση της ναυτιλιακής εταιρείας όπως αυτή ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων που για εμάς είναι ένα νομικό πλαίσιο και εξαιρετικό όπλο της ναυτιλίας όπως επίσης και η ραχοκοκαλιά της μονοθυριδικής εξυπηρέτησης που είναι στόχος και του ίδιου του Υφυπουργείου Ναυτιλίας. Όπως μας ενημέρωσε ο Υφυπουργός εντός συνόρων τα τελευταία χρόνια προωθεί δράσεις για να βρίσκεται η ναυτιλία σε κάθε σπίτι και κάθε σχολείο. Μας ικανοποίησε ιδιαίτερα και η στρατηγική του για τον επαγγελματικό προσανατολισμό που ονομάζεται Let’s disco, που είναι προώθηση ναυτιλιακών και ναυτικών σπουδών/επαγγελμάτων. Είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί η οικονομία σήμερα χρειάζεται και είναι επάναγκες να έχει  ένα σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό από το στάδιο του σχολείου. Επίσης μας ενημέρωσε ότι δίδεται και ενίσχυση για τους ακτοπλόους, ενισχύεται και η ακτοπλοΐα. Θα θέλαμε να δώσουμε και τα συγχαρητήρια μας γιατί πράγματι η Κύπρος φαίνεται να έχει καταφέρει μία εξαιρετικά διεθνή έντονη παρουσία στο εξωτερικό. Επανεκλέγεται για 10 συνεχόμενα έτη στο διεθνές ναυτιλιακό οργανισμό και θέλουμε να δώσουμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός τα δικά μας συγχαρητήρια. Επίσης φαίνεται ότι έχει και παρουσία σε χώρες όπως το Λονδίνο, οι Βρυξέλλες, το Ρότερνταμ, το Αμβούργο, Πειραιάς.

Θέλουμε επίσης να δώσουμε τα συγχαρητήρια μας που πλέον έχει και την παρουσία στην Ασία ξεκινώντας από το Τόκυο. Δίνουμε λοιπόν στη ναυτιλία αυτά που της αξίζουν, μας έχουν χαροποιήσει ιδιαίτερα όλα αυτά που παρουσίασε σήμερα το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και συνεχίζουμε για το καλό του τομέα αυτού.

Facebook
Twitter
LinkedIn