Να διαφυλάξουμε όσα μας κληροδότησε ο Γλαύκος Κληρίδης

«Ο θάνατος του ηγέτη της μεγάλης παράταξής μας αποτέλεσε το τέλος μιας εποχής»

Τέτοιες ημέρες σαν σήμερα, λιγότερο από 10 χρόνια πριν, ο Γλαύκος Κληρίδης μας παρέδιδε τη σκυτάλη του πατριωτικού ρεαλισμού. Ο θάνατος του ηγέτη της μεγάλης παράταξής μας αποτέλεσε το τέλος μιας εποχής. Σήμερα καλούμαστε να κάνουμε μια επανεκκίνηση με βασικό μέλημά μας τη διαφύλαξη της ενότητας ως ικανή και αναγκαία συνθήκη για να συνεχίσει η παράταξή μας να τραβά την Κύπρο προς το Μέλλον.

Ο Γλαύκος Κληρίδης πραγμάτωσε το ένα από τα δύο οράματα του – την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δεύτερο, η αποχώρηση του κατοχικού στρατού και η επανένωση της Κύπρου, παραμένει ακόμη εθνικός στόχος και αποτελεί χρέος μας να τον εκπληρώσουμε εμείς, πριν παραδώσουμε τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά.

Εκτός από αυτό, όμως, του «χρωστάμε» και κάτι ακόμη: να διαφυλάξουμε όσα μας κληροδότησε.
Να διαφυλάξουμε την ακεραιότητά μας. Να μην γίνουμε ποτέ μια παράταξη ωφελιμιστική και ιδιοτελής. Να προτάσσουμε το εθνικό και συλλογικό συμφέρον και όχι τις προσωπικές φιλοδοξίες.

Να διαφυλάξουμε τον ρεαλισμό μας. Κριτής των πάντων είναι το αποτέλεσμα. Αν κάτι ξεχώριζε τον Γλαύκο Κληρίδη ήταν η αποτελεσματικότητά του. Όσοι επιχειρούν να χτίσουν πάνω στην κληρονομιά του οφείλουν να καταθέτουν διαπιστευτήρια παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας. Είμαστε υπερήφανοι που ο Δημοκρατικός Συναγερμός συνεχίζει να παράγει τέτοια στελέχη.

Να διαφυλάξουμε την ηθική μας. Ο Γλαύκος Κληρίδης αντιστάθηκε στην ακαταμάχητη πολλές φορές γοητεία του λαϊκισμού και δεν ενέδωσε στις πιέσεις της εκλογικής πελατείας. Ήταν ένας ηγέτης που ένωνε κόμματα και παρατάξεις κάτω από τις ιδέες του, δεν έμπαινε ο ίδιος κάτω από κομματικές ομπρέλες για να αποκομίσει εκλογικά οφέλη.

Ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές φυσιογνωμίες της νεότερης πολιτικής ιστορίας του κυπριακού Ελληνισμού, με αποτέλεσμα η σφραγίδα του να μένει ανεξίτηλη στην ιστορική πορεία της Κύπρου, ακόμη και σήμερα.

Ήταν ένας «κοσμοπολίτης» πολιτικός που θα διακρινόταν σε όποια χώρα και αν είχε γεννηθεί. Ένας πολιτικός τιτάνας από ένα μικροσκοπικό νησί της ανατολικής Μεσογείου που στεκόταν όμως με άνεση, χιούμορ και αέρα κοσμοπολίτη σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Χωρίς ανασφάλειες, αλλά με την αυτοπεποίθηση ενός μαχητή.

Έπαιξε και το σκάκι και το τάβλι της πολιτικής. Κέρδισε τις περισσότερες παρτίδες.

Η σωφροσύνη, η υπευθυνότητα και η ανθρωπιά του αποτελούν στοιχεία που ο ΔΗΣΥ διατηρεί ακόμη. Και θα διατηρήσει και μετά τον Φεβρουάριο του 2023.

Facebook
Twitter
LinkedIn