Δήλωση Βουλεύτριας κ. Φωτεινής Τσιρίδου μετά την Επιτροπή Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων

Σήμερα στην Επιτροπή Μεταφορών Συγκοινωνιών και Έργων είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον Υφυπουργό Ναυτιλίας να μας ενημερώνει για τον τομέα της ναυτιλίας στην Κύπρο. Διαπιστώσαμε για ακόμα μία φορά ότι όντως η Κυβέρνηση με τη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού έχει πάρει τη ναυτιλία της Κύπρου σ’ ένα άλλο επίπεδο. Πρώτα απ’ όλα με την ίδρυση ενός πρώτου Υφυπουργείου που ήταν αυτό της ναυτιλίας δώσαμε στην ναυτιλία αυτό που τις άξιζε. Σήμερα η ναυτιλία της Κύπρου βρίσκεται στην 11η θέση παγκόσμια αλλά και στην 3η θέση πανευρωπαϊκά.

Η συνεισφορά της ναυτιλίας όπως μας ενημέρωσε ο Υφυπουργός στο ΑΕΠ της χώρας φθάνει στο 7%. Σήμερα έχουμε αύξηση του 60% στις ναυτιλιακές εταιρείες και με τα έσοδα του ίδιου του Υφυπουργείου όπως μας ενημέρωσε ο Υφυπουργός να έχουν αυξηθεί από 11,5 εκατομμύρια και να ανέρχονται σήμερα στα 15,6 εκατομμύρια. Ο τομέας της ναυτιλίας σήμερα εργοδοτεί 9.000 άτομα επομένως η σημασία είναι ξεκάθαρη.

Τον Οκτώβριο του 2021 το Υφυπουργείο Ναυτιλίας με πρωτοστάτη τον Υφυπουργό έχει παρουσιάσει τη μεγάλη στρατηγική «Sea Change 2030» ένα στρατηγικό όραμα για την κυπριακή ναυτιλία με 35 δράσεις που κάθε δράση ξεκινά, σχεδιάζεται και ολοκληρώνεται.

Όσον αφορά την πράσινη πολιτική προχωράμε με προσαρμοστικότητα, με νομοθεσίες, κίνητρα και μετατροπή σε αειφόρες δράσεις. Η Κύπρος είναι το μόνο κράτος που υιοθέτησε πράσινα φορολογικά κίνητρα για τα πλοία που έχουν κυπριακή σημαία και η διαχείριση τους γίνεται από την Κύπρο και να απολαμβάνουν μέχρι και 30% έκπτωση στο φόρο χωρητικότητας.

Σε εθνικό επίπεδο μας ενημέρωσε ο Υφυπουργός ότι γίνονται και δοκιμές σε χρήση βιοκαυσίμου και υδροκαυσίμου. Όσον αφορά τον τομέα της ψηφιοποίησης του Υφυπουργείου φαίνεται ότι με τον σχεδιασμό που έγινε με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το Υφυπουργείο θα αντλήσει 2,5 εκατομμύρια από το ταμείο Ανάκαμψης για την ψηφιοποίηση του μέχρι και το τέλος του 2023. Έχουμε ενημερωθεί και είναι πάρα πολύ ευχάριστο και το καλωσορίζουμε, ότι σε περίπου 15 μέρες θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων έτσι ώστε να δίνεται η ευκαιρία να μπορεί να ιδρυθεί ναυτιλιακή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης και θα εγγράφεται στο Υφυπουργείο και όχι στον Έφορο Εταιρειών, ένα νομικό πλαίσιο για ναυτιλιακό μητρώο όπου θα γράφονται και θα φορολογούνται από το Υφυπουργείο οι εταιρείες. Είναι ακόμα ένα όπλο της ναυτιλίας.

Εντός συνόρων ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, μας έχει ενημερώσει ότι τα τελευταία χρόνια η ναυτιλία, η γαλάζια οικονομία βρίσκεται όντως σε κάθε σπίτι και κάθε σχολείο. Προωθούνται από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας πολλά προγράμματα για σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να επιλέξουν τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Ενημερωθήκαμε επίσης ότι προχωράει και ο χωροταξικός σχεδιασμός, μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική που βρίσκεται στο στάδιο διαβούλευσης το λεγόμενο κτηματολόγιο της θάλασσας έτσι ώστε η θάλασσα μας να γίνει μοχλός ανάπτυξης. Ενημερωθήκαμε ότι θα κατατεθεί το χωροταξικό σχέδιο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να διαμορφώνουμε συνθήκες ανάπτυξης στο θαλάσσιο περιβάλλον μας. Φαίνεται ότι η Κύπρος έχει καταφέρει στον τομέα αυτό να έχει και μία διεθνή παρουσία πολύ έντονη, να επανεκλέγεται για 10 συναπτά έτη στον Διεθνές Ναυτιλιακό Οργανισμό έτσι ώστε να έχουμε πρωταγωνιστική παρουσία στις διεργασίες για λήψη στρατηγικών αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα τη ναυτιλία. Βλέπουμε ότι δίνεται και κρατική ενίσχυση σε ακτοπλόους με 950.000 πέρσι και φέτος 850.000 ενίσχυση της ακτοπλοΐας.

Η Κύπρος έχει παρουσία, το Υφυπουργείο μας έχει παρουσία σε πόλεις όπως το Λονδίνο, Βρυξέλλες, Ρότερνταμ, Αμβούργο, Πειραιάς. Σήμερα με ενημέρωσε το Υφυπουργείο ότι στόχος είναι να έχουμε παρουσία και στην Ασία ξεκινώντας από το Τόκυο.

Facebook
Twitter
LinkedIn