Δημιουργία Μουσείου Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας στην επαρχία Λεμεσού, με πρωτοβουλία της Φωτεινής Τσιρίδου

By Παναγιώτα Καψούλη

Τη μοναδική συλλογή του, αξίας πέραν των €12 εκατ. από σπάνια απολιθώματα δεινοσαύρων και άλλων προϊστορικών ζώων, ορυκτά μεγάλης ιστορικής αξίας, κομμάτια μετεωριτών, αλλά και πολύτιμες αρχαιότητες εκατομμυρίων ετών από όλο τον κόσμο, προτίθεται να δωρίσει στην Πολιτεία το Τσιρίδειο ίδρυμα, για τη δημιουργία Μουσείου Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας στην περιφέρεια Λεμεσού.

Σε δηλώσεις του στη «Λ», ο ιδιοκτήτης της συλλογής και δημιουργός του Τσιρίδειου Ιδρύματος, Άγγελος Τσιρίδης, ανέφερε ότι εδώ και χρόνια γίνονται προσπάθειες για δημιουργία ενός πρότυπου μουσείου φυσικής ιστορίας, αλλά δυστυχώς, όπως είπε, οι ενέργειες αυτές δεν ευδοκίμησαν.

«Τώρα ξεκίνησε μια προσπάθεια με τη Φωτεινή Τσιρίδου, ώστε να εξευρεθεί χώρος για δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου στη Λεμεσό. Έδωσα βεβαίως τη συγκατάθεσή μου και αν υλοποιηθεί το κατασκευαστικό μέρος του έργου, τότε ευχαρίστως όλη η συλλογή θα πάει στη Λεμεσό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιρίδης.

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι στόχος του Μουσείου Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας είναι να προωθήσει τη γνώση πάνω σε θέματα της εξέλιξης των ειδών ζωής στον πλανήτη και στον τομέα παλαιοντολογίας, ενώ θα φωτίζει τις όχι και τόσο γνωστές πτυχές της Ιστορίας.

Για το θέμα επικοινωνήσαμε με την ίδια τη νομικό και υποψήφια βουλεύτρια με τον ΔΗΣΥ για τη Λεμεσό, Φωτεινή Τσιρίδου, η οποία μας είπε ότι «το Τσιρίδειο Ίδρυμα, μέσα από δεκαετίες έρευνας σε όλον τον κόσμο, απέκτησε αυτή την πολύτιμη συλλογή εκθεμάτων φυσικής ιστορίας παγκόσμιας εμβέλειας, που παρόμοιά της δεν υπάρχει στη νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι με δική της πρωτοβουλία, ανέλαβε να φέρει το Μουσείο Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας στη Λεμεσό, υπογραμμίζοντας ότι όραμα και στόχος της είναι να προωθήσει τη δημιουργία του σε κοινότητα της επαρχίας Λεμεσού με εύκολη πρόσβαση από τα αστικά κέντρα. «Είμαστε στη διαδικασία έρευνας για εξεύρεση της κοινότητας που μπορεί να φιλοξενήσει το τεράστιο αυτό έργο σε κατάλληλο χώρο που απαιτείται να είναι περίπου 10.000 – 12.000 τετραγωνικών μέτρων. Διεκδικώ τη ψήφο των Λεμεσιανών για να υλοποιηθεί αυτό το σπουδαίο project στην επαρχία μας», συμπλήρωσε.

Ταυτόχρονα, υπέδειξε τα πολλαπλά οφέλη που θα έχει η Λεμεσός και γενικότερα το νησί μας από τη δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου, όπως ανάδειξη της Κύπρου σε διεθνές επίπεδο, αναβάθμιση του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος, προσέλκυση επισκεπτών απ’ όλη την Κύπρο και το εξωτερικό, δημιουργία ερευνητικού κέντρου, προσέλκυση ερευνητικών ομάδων μαθητών αλλά και φοιτητών από πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού. Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθεί προοπτική για συνεργασίες με μουσεία και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, προσφορά στη γνώση και ψυχαγωγία μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, αποκέντρωση, δημιουργία θέσεων εργασίας επιστημονικού και άλλου προσωπικού και άλλα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Facebook
Twitter
LinkedIn