Πρωτοβουλία Τσιρίδου για δημιουργία Μουσείου Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας στη Λεμεσό

Με στόχο να αναδειχθεί η Κύπρος διεθνώς και να αναβαθμίσει το πολιτιστικό τουριστικό της προϊόν, το Τσιρίδειον Ίδρυμα και η Υποψήφια Βουλευτής Λεμεσού Φωτεινή Τσιρίδου ανέλαβαν σημαντική πρωτοβουλία για δημιουργία Μουσείου Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας στη Λεμεσό – Προσπάθειες για εξεύρεση ιδανικού χώρου σε κοινότητα της επαρχίας Λεμεσού που θα μπορούσε να φιλοξενήσει το μεγάλο αυτό project – Έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη – Τι δηλώνει η Φωτεινή Τσιρίδου στη Cyprus Times για το όλο εγχείρημα

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, που αφορά τη δημιουργία Μουσείου Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας στη Λεμεσό, αναλαμβάνει το Τσιρίδειον Ίδρυμα μέσω της Φωτεινής Τσιρίδου, αναγνωρίζοντας τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν για την πόλη από μία τέτοια δράση.

Το Τσιρίδειον Ίδρυμα, μέσα από δεκαετίες έρευνας σε όλον τον κόσμο, απέκτησε μια πολύτιμη συλλογή εκθεμάτων φυσικής ιστορίας παγκόσμιας εμβέλειας, που παρόμοιά της δεν υπάρχει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η αξία της σήμερα υπερβαίνει τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Η συλλογή περιλαμβάνει ανεκτίμητους θησαυρούς όπως σπάνιους σκελετούς και απολιθώματα δεινοσαύρων και άλλων προϊστορικών ζώων εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών, ορυκτά μεγάλης επιστημονικής αξίας, κομμάτια μετεωριτών, αλλά και πολύτιμες αδειοδοτημένες αρχαιότητες.

Συστάσεις για τα εκθέματα υπάρχουν από πολλούς διακεκριμένους επιστήμονες του εξωτερικού.

Πρωταρχικός στόχος, η ανάδειξη της Κύπρου διεθνώς, μέσα από ένα σύγχρονο μουσείο με εκθέματα παγκόσμιας εμβέλειας και αναβάθμιση του πολιτιστικού τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

Πρωτοβουλία για να έρθει το Μουσείο Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας στη Λεμεσό, ανέλαβε η υποψήφια βουλευτής Λεμεσού με τον ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου. Μιλώντας στη Cyprus Times αναφέρεται μεταξύ άλλων στα οφέλη που θα προκύψουν από μία τέτοια δράση.

«Το Τσιρίδειον Ίδρυμα δωρίζει τη συλλογή αυτή στην πολιτεία. Εγώ προσωπικά έχω αναλάβει την πρωτοβουλία να φέρω το Μουσείο Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας στη Λεμεσό. Τα οφέλη από τη δημιουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην Κύπρο είναι πολλαπλά» αναφέρει η κυρία Τσιρίδου.

«Μεταξύ αυτών, ανάδειξη της Κύπρου σε διεθνές επίπεδο, αναβάθμιση του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος, προσέλκυση επισκεπτών από όλη την Κύπρο και το εξωτερικό, δημιουργία ερευνητικού κέντρου, προσέλκυση ερευνητικών ομάδων μαθητών αλλά και φοιτητών από Πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού, συνεργασίες με Μουσεία και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, προσφορά στη γνώση και ψυχαγωγία μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, αποκέντρωση, δημιουργία θέσεων εργασίας επιστημονικού και άλλου προσωπικού και άλλα».

Στην παρούσα φάση, η όλη διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο εξεύρεσης του ιδανικού χώρου. Μία κοινότητα, με εύκολη πρόσβαση από τα αστικά κέντρα θα αποτελούσε την ιδανική επιλογή για να φιλοξενήσει το τεράστιο αυτό έργο.

Όπως αναφέρει η κυρία Τσιρίδου, «στόχος είναι να προωθήσω τη δημιουργία του Μουσείου σε κοινότητα της επαρχίας Λεμεσού με εύκολη πρόσβαση από τα αστικά κέντρα. Είμαστε στη διαδικασία έρευνας για εξεύρεση της κοινότητας που μπορεί να φιλοξενήσει το τεράστιο αυτό έργο σε κατάλληλο χώρου που απαιτείται να είναι περίπου 10.000 – 12.000 τετραγωνικά μέτρα. Διεκδικώ την ψήφο των Λεμεσιανών για να υλοποιηθεί αυτό το σπουδαίο project στη πόλη μας» καταλήγει.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Facebook
Twitter
LinkedIn