Επετειακός λόγος μνήμης και ανείπωτης θλίψης για τον ήρωά μας Αντώνη Αντωνίου

Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης, απέραντης περηφάνιας και ξεχωριστής τιμής παρευρέθηκα σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή στο Πελένδρι στην πολύ τιμητική θέση να εκφωνήσω τον επετειακό λόγο μνήμης και ανείπωτης θλίψης για τον ήρωά μας Αντώνη Αντωνίου που έπεσε ηρωικά μαχόμενος κατά την τουρκική εισβολή του Ιουλίου του 1974 που σημάδεψε την ιστορία και το σώμα της Κύπρου μας που ακόμα αιμορραγεί.

Μέρες όπως η σημερινή κάνουν κάτι πολύ περισσότερο από το να καταγράφουν την Ιστορία μας, να συντηρούν τη μνήμη μας και να τιμούν τους Ήρωές μας.
Φέρνουν τους ήρωές μας ξανά στο σήμερα, έτοιμους να μας δώσουν νέα διδάγματα, έτοιμους να μας εμπνεύσουν ξανά, έτοιμους να μας δώσουν νέα ιδανικά και νέα προστάγματα.

Η Κοινότητα Πελενδρίου δήλωσε βροντερό παρόν σε όλα τα καλέσματα της πατρίδας για προάσπιση της δημοκρατίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Μετά τη θυσία και τον αγώνα του Σωτήρη Τσαγκάρη, άλλα τέσσερα παλληκάρια της Κοινότητας θυσίασαν τη ζωή τους το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974. Οι Αντώνης Αντωνίου, Νίκος Καρασαμάνης και Γιαννάκης Ιωάννου έπεσαν μαχόμενοι, ενώ ο Κυριάκος Φραντζής παραμένει μέχρι σήμερα αγνοούμενος.

Τιμούμε και μνημονεύουμε τους ήρωές μας που μας βοηθούν να μεταλαμπαδεύουμε στις νεότερες γενιές τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν. Έγραψαν με ανεξίτηλα γράμματα τα ονόματά τους στο Πάνθεον των Αθανάτων μας.

Ας είναι η μνήμη τους αιώνια και τιμημένη.

Θέλω να συγχαρώ τον Αθλητικό όμιλο Τσαγγάρης Πελενδρίου για τη διατήρηση της μνήμης. Εκφράζω ιδιαίτερα στις οικογένειες των ηρώων βαθύτατη ευγνωμοσύνη για το αίσθημα αυτοθυσίας, τον ηρωισμό και τη μεγάλη προσφορά των αγαπημένων τους.

Facebook
Twitter
LinkedIn