Φωτεινή Τσιρίδου: Η Λεμεσός είναι σημείο αναφοράς που ξεπερνά τα όρια της Κύπρου

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Λεμεσό και η αγάπη της για την πόλη είναι εμφανής. Γέννημα και θρέμμα Λεμεσιανή, όπως και οι γονείς της, έχει μεταδώσει την αγάπη της για την πόλη στα παιδιά της. Νομικός, με εξαιρετικές σπουδές διευθύνει, μαζί με το μεγάλο της αδελφό Αλέξανδρο, ένα από τα μεγαλύτερα νομικά γραφεία της Λεμεσού. Είναι η δεύτερη γενιά δικηγόρων της οικογένειας, συνεχίζοντας την πορεία των γονέων τους στο χώρο της δικηγορίας που κρατά αρκετές δεκαετίες.


Ήρθε από μικρή ηλικία σε επαφή με τη νομική επιστήμη, την αγάπησε όπως λέει και επέλεξε να συνεχίσει στα βήματα των γονιών της. Από κει και πέρα όμως δε θεωρεί ότι το επάγγελμα της την έχει καθορίσει σαν άνθρωπο. Πιστεύει πως η προσωπικότητα δομείται κατά κύριο λόγο στο χώρο της οικογένειας. Συμπληρώνει όμως πως η άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος για δεκαεπτά συνεχόμενα χρόνια, η αφοσίωση, η σκληρή δουλειά και οι διευθυντικές ευθύνες του γραφείου, προσέθεσαν εμπειρίες, γνώση και ικανότητες σε πολλούς τομείς και διαμόρφωσαν στοιχεία του χαρακτήρα της.


Λατρεύει τους γονείς της τους οποίους ακόμα και σήμερα συμβουλεύεται. Η μεγάλη αδυναμία της όμως είναι ο αδερφός της. Μιλήσαμε με τη Φωτεινή Τσιρίδου για την πόλη μας συζητώντας ταυτόχρονα τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας.

Η Λεμεσός πλήγηκε όσο καμία άλλη επαρχία από τα τοπικά μέτρα. Πώς αξιολογείς τη σημερινή κατάσταση στην πόλη; Τι πρέπει να γίνει για να ανατραπεί;
Η επαρχία μας επλήγη από την πανδημία περισσότερο από άλλες επαρχίες, με αποτέλεσμα την εφαρμογή πιο αυστηρών μέτρων για την ασφάλειά μας. Είναι κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει και σε άλλες μεγάλες πόλεις, σχεδόν σε όλες τις χώρες του εξωτερικού. Κατά κανόνα μια περιοχή που αποτελεί πόλο έλξης και παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα πλήττεται περισσότερο.

Η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους μας, ειδικότερα για όσους βιοπορίζονται από επαγγέλματα που έχουν χτυπηθεί περισσότερο. Οφείλουμε να εξετάσουμε με προσοχή τις συνέπειες της πανδημίας και τι μπορεί να γίνει για τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις αυτές στην τσέπη τους.

Περίγραψέ μας με λίγα λόγια τη δική σου Λεμεσό, την πόλη και την επαρχία;
Η Λεμεσός είναι μια πόλη πολλών όψεων και αυτή είναι η μαγεία της. Από τη νυχτερινή ζωή και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της μέχρι την πολιτιστική παράδοσή της και τις μικρές γωνιές της που κρατούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, η Λεμεσός είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για όλη την ευρύτερη περιοχή. Μιλώ με συνεργάτες από Ελλάδα μέχρι Ισραήλ και όλοι μου μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την πόλη μας.
Λεμεσός, όμως, είναι και τα περίχωρά, τα χωριά και οι παραδοσιακοί οικισμοί.

Πρέπει να αναδείξουμε αυτές τις περιοχές ακόμη περισσότερο γιατί αποτελούν το άλλο μας πρόσωπο. Πολλά μπορούν να γίνουν σε αυτήν την κατεύθυνση – από έργα υποδομών και συνδεσιμότητας μέχρι κίνητρα για οικονομική ανάπτυξη και πρόσβαση σε καλές υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας.


Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τον τόπο μας ο οποίος έχει προοπτικές για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη, πάντα με βιώσιμο τρόπο και σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία.

Ποιο είναι το όραμά σου για την πόλη αλλά και ευρύτερα την επαρχία Λεμεσού;
Θα ήθελα να ζω σε μια περιοχή ασφαλή, με λυμένο το κυκλοφοριακό πρόβλημα με επαρκή αριθμό χώρων στάθμευσης, φιλική προς το περιβάλλον και προσβασιμότητα για όλους, ειδικότερα γι’ αυτούς που έχουν κινητικές ιδιαιτερότητες.
Μια περιοχή καθαρή, που τη φροντίζουν οι κάτοικοί της, που παράγει πολιτισμό, που προοδεύει και ευημερεί χωρίς να εντείνει τις ανισότητες με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Απέναντι στη Λεμεσό έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Το πρώτο που θα ήθελα να αλλάξει: η νοοτροπία ότι μια γειτονιά μάς ανήκει και κάνουμε ό,τι θέλουμε συχνά χωρίς καν να επιδεικνύουμε το στοιχειώδη σεβασμό προς τους συμπολίτες μας. Ταυτόχρονα θα ήθελα να δω τους κατοίκους της επαρχίας μας να έχουν ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα. Ο Άγιος Κωνσταντίνος και η Συκόπετρα πρέπει να απολαμβάνουν την ίδια προσοχή με το Ζακάκι και τη Νεάπολη.

Ακούγεται ότι θα κατέβεις στις εκλογές. Γιατί κάνεις αυτό το βήμα και ποια χαρακτηριστικά θεωρείς ότι πρέπει να έχει μια βουλεύτρια;
Όλα θα ξεκαθαρίσουν το επόμενο διάστημα μέσω των θεσμικών διαδικασιών του ΔΗΣΥ.
Για μένα οποιοσδήποτε διεκδικεί τη ψήφο των Λεμεσιανών πρέπει να αγαπά και να νοιάζεται για το καλό της κοινότητάς του, να έχει όρεξη να δουλέψει, να έχει αποδείξει ότι τα καταφέρνει. Πρέπει, να έχει έρθει για να δώσει και όχι για να πάρει.

Για πολλούς «βουλευτής σημαίνει ρουσφέτι». Θα έκανες ποτέ κάτι τέτοιο;
Ένας από τους βασικούς λόγους που αρκετοί συμπολίτες μας αποστρέφονται την πολιτική είναι η διαφθορά. Το να καταπολεμηθεί το ρουσφέτι είναι σοβαρός λόγος να μπει κάποιος στην πολιτική.

Ποιο βιβλίο διάβασες πρόσφατα και ποια ταινία θα δεις μέσα στις γιορτές;
Διάβασα πρόσφατα το Φωνές από Χώμα της Κωνσταντίας Σωτηρίου και μέσω των παιδιών μου, ήρθα σε επαφή με το Η πυξίδα δε δείχνει πάντα τον Βορρά του Αντώνη Σέργη. Είναι δύο Κύπριοι συγγραφείς με αξιώσεις που  διακρίθηκαν στην Ελλάδα. Χρειάζεται να γνωρίσουμε τους συγγραφείς μας.

Όσο για ταινία, θα καθίσουμε τις Εορτές με τα παιδιά και τον άντρα μου και θα δούμε το Μόνος στο Σπίτι και τις συνέχειες του.

Facebook
Twitter
LinkedIn