Φωτεινή Τσιρίδου – ‘Ουσιαστικός στόχος είναι να μπορούν οι γυναίκες να διεκδικούν επί ίσοις όροις όσα αξίζουν

Συνέντευξη με τον Στέλιο Ευαγγέλου στο Mademoiselle.

Είναι δυναμική, αληθινή, γεμάτη αγάπη για τον τόπο της και διεκδικεί μια θέση στην Βουλή της χώρας μας με κύριο μέλημα τον συνάνθρωπο.  Η Υποψήφια Βουλευτής Φωτεινή Τσιρίδου μοιράζεται μαζί μας το όραμα και τους στόχους που έχει μέσα από την πολιτική σκηνή της Κύπρου.

Τι σας ώθησε πραγματικά για να ασχοληθείτε με την πολιτική σκηνή  της Κύπρου;

Τα τελευταία χρόνια βρήκαμε μπροστά μας πολλά και δύσκολα εμπόδια. Αποδείξαμε ότι όχι μόνο δεν καταρρεύσαμε, αλλά αντίθετα καταφέραμε να τα ξεπεράσουμε όλα, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον. Σήμερα, μπορούμε να ελπίζουμε ξανά και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Σε αυτό το νέο κεφάλαιο της ιστορίας μας, η φροντίδα και η έννοια για τον συνάνθρωπό μας θα είναι βασικά στοιχεία. Νιώθω χρέος μου να προσφέρω στους συμπολίτες μου και τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα, τη Λεμεσό.

Η Κύπρος χρειάζεται μια αλλαγή σε όλα τα επίπεδα. Το πρώτο βήμα για αυτή την αλλαγή είναι η ανανέωση της Βουλής. Θέλουμε νέα πρόσωπα χωρίς βαρίδια και εξαρτήσεις. Φρέσκα πρόσωπα που λειτουργούν αξιοκρατικά, με απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία. Πρόσωπα που τα έχουμε γνωρίσει από την αυθεντική προσφορά τους στην κοινωνία. Εγώ τουλάχιστον, ως ψηφοφόρος, αυτά ζητώ από όσους αποφασίζουν να ασχοληθούν με την πολιτική.

Ποια τρία χαρακτηριστικά κάνουν την Φωτεινή να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους υποψήφιους βουλευτές;

Είμαι άνθρωπος της σύνθεσης και της δημιουργίας – προτιμώ να επικεντρώνομαι σε όσα μας φέρουν κοντά παρά σε όσα μας διαχωρίζουν. Είμαι σίγουρη ότι αρκετοί από τους υπόλοιπους υποψήφιους βουλευτές έχουν προτάσεις για τον τόπο μας. Αυτό που μετρά τώρα στα δύσκολα είναι οι πράξεις. Είμαστε σε μια δύσκολη εποχή και ο κόσμος ζητά ασφάλεια. Είμαστε εδώ για να κάνουμε μια νέα αρχή, με φρέσκα μυαλά και νέες ιδέες. Να προσφέρουμε αυθεντικά στην κοινωνία για να κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο φωτεινή.

Με εργατικότητα, αποτελεσματικότητα και προθυμία να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας, θα τα καταφέρουμε.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια νέα γυναίκα σαν εσάς, η οποία θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά και διεκδικεί ένα αξίωμα το οποίο τα προηγούμενα χρόνια ήταν κυρίως ανδροκρατούμενο;

Η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική σκηνή της Κύπρου δεν είναι όσο μεγάλη θα έπρεπε. Και αυτό φανερώνει τις δυσκολίες που συναντούμε. Οι περισσότερες από αυτές έχουν να κάνουν με το πώς έχουμε μεγαλώσει, με τα στερεότυπα που επικρατούν, με την αντίληψη που υπάρχει ότι μια γυναίκα «αντί να ασχολείται με το σπίτι της ασχολείται με την πολιτική». Αυτές τις αντιλήψεις πρέπει να καταπολεμήσουμε ως κοινωνία και αυτό θα έρθει μέσα από την ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά.

Θέλω, όμως, να είμαι ειλικρινής και δίκαιη. Στη μέχρι τώρα πορεία μου, από την ώρα που αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική, δεν έχω δεχθεί πόλεμο για το φύλο μου. Οι συμπολίτες μου στη Λεμεσό με αντιμετωπίζουν πρωτίστως ως άνθρωπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό παρά ως γυναίκα που δεν ασχολείται με το σπίτι της αλλά με την πολιτική.

Ποια είναι η θέση σας σαν γυναίκα υποψήφια βουλευτής για τις κακοποιήσεις (σεξουαλικές, λεκτικές) που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό και πως πιστεύεται ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτό το φαινόμενο;

Η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση είναι πολύ πιο συχνό φαινόμενο απ’ όσο νομίζουμε. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να πούμε ότι δε γνωρίζουμε, ειδικά μετά τα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν δημόσια τον τελευταίο καιρό. Είναι μια ιστορική ευκαιρία και όλοι θα κριθούμε από τις πράξεις και τα λόγια μας αυτό το διάστημα.

Πρέπει να κάνουμε τρία πράγματα. Ως προς τα θύματα: Να ακούσουμε με αγάπη, συμπόνοια και προσοχή όσα λένε. Ως προς τους θύτες: Να ακολουθήσουμε μια άρτια νομική διαδικασία που θα φέρει αυτές τις καταγγελίες στη Δικαιοσύνη και να απαιτήσουμε έγκαιρη και σωστή απονομή Δικαιοσύνης. Ως προς την κοινωνία: Να φτιάξουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που θα προστατεύει τα θύματα και θα τα παροτρύνει να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά, αλλά και θα τιμωρεί παραδειγματικά τους αποδεδειγμένα ενόχους. Αν δε νοιαστούμε τώρα για όσα συμβαίνουν στους συνανθρώπους μας, αν δε βοηθήσουμε τώρα τους διπλανούς μας πότε θα το κάνουμε;

Παρόλο που το κρατάτε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας γνωρίζουμε για την ενεργή σας συμμετοχή στο Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής το οποίο προσφέρει τεράστιο έργο στην κοινωνία. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτή την προσπάθεια.

Έχω τη χαρά και την τιμή να είμαι Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής, το οποίο αποτελεί έναν σταθερό πυλώνα προσφοράς και βοήθειας στην κυπριακή κοινωνία. Εδώ και πάνω από 30 χρόνια στέκεται δίπλα στους γονείς, τα νεογνά και τα παιδιά, με δωρεάν υπηρεσίες. Το Κέντρο είναι ένα success story για την Κύπρο και παράδειγμα προς μίμηση για όσους θέλουν να προσφέρουν στην κοινωνία μέσω του εθελοντισμού. Αποτελεί role model για τη σύμπραξη και τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Μέσα από την ενασχόλησή μου με το Κέντρο γνώρισα τη φωτεινή πλευρά της Κύπρου: τον εθελοντισμό, την αυθεντική προσφορά, την ανιδιοτέλεια. Το Κέντρο είναι η τρανταχτή απόδειξη ότι αν κάποιος νοιάζεται για τον τόπο του και έχει διάθεση να προσφέρει τότε μπορεί να δημιουργήσει κάτι πραγματικά ουσιαστικό και να κάνει τη ζωή μας καλύτερη.

Έχουμε παρατηρήσει πως στο εξωτερικό η θέση της γυναίκας άρχισε να αναγνωρίζεται πολύ μέσα από τον χώρο της πολιτικής, σε σημείο που σήμερα υπάρχουν γυναίκες Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Θα θέλατε να είσαστε μια από αυτές τις γυναίκες στο μέλλον;

Είναι αλήθεια ότι ζούμε μια ιστορική περίοδο για τις γυναίκες. Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στα 200 χρόνια ιστορίας της. Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Κομισιόν. Η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ. Οι πρωτιές αυτές έχουν τη σημασία τους, περισσότερο συμβολικά.

Για μένα, στόχος δεν είναι ένα αξίωμα να πάει σε μια γυναίκα. Ουσιαστικός στόχος είναι να μπορούν οι γυναίκες να διεκδικούν επί ίσοις όροις όσα αξίζουν. Το ίδιο και οι άντρες. Και ξέρετε, δεν είναι ανάγκη πάντοτε να υπάρχουν μεγάλες επιτυχίες. Αρκούν και οι μικρές νίκες της καθημερινότητας για άντρες και γυναίκες. Το βασικό είναι να σταματήσουν οι αποκλεισμοί και τα στερεότυπα.

Ποια είναι τα πρώτα τρία πράγματα που θα προσπαθήσετε να αλλάξετε ή θα προτείνετε εάν εκλεχθείτε;

Στις 30 Μαΐου είναι οι εκλογές, στις 31 σηκώνουμε μανίκια για να βγάλουμε τη χώρα από την περιπέτεια της πανδημίας και να επανεκκινήσουμε την οικονομία. Πρώτο μέλημά μας πρέπει να είναι πώς θα αρχίσουμε να λειτουργούμε κανονικά χωρίς κανείς να έχει μείνει πίσω. Οι επιχειρήσεις και οι αυτοεργοδοτούμενοι πρέπει να στηριχθούν με έξυπνα, αποδοτικά και γενναία μέτρα.

Η Παιδεία είναι σίγουρα ένας τομέας που επείγει να ασχοληθούμε. Το υπάρχον σύστημα πρέπει να ανασχεδιαστεί με τρόπο που να απαντά στις ανάγκες του μέλλοντος. Χρειαζόμαστε βιωματική εκπαίδευση που προάγει τα soft skills, όπως τη δημιουργικότητα, την επικοινωνία, και τη συνεργασία. Χρειαζόμαστε νέους με κριτική σκέψη που θα μπορούν να προσαρμόζονται στις αλλαγές. Αυτό θα δημιουργήσει σταδιακά και μια πιο ώριμη κοινωνία, συνεπώς και μια πιο αρμονική σχέση πολιτείας-πολίτη.

Τρίτον, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: η αποκατάσταση της σχέσης πολίτη-πολιτικής. Όλοι μας έχουμε πληγωθεί και απογοητευτεί πολύ. Για να μη μετατραπεί αυτή η δυσαρέσκεια σε θυμό πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όπως η οριζόντια ψηφοφορία, η επιστολική ψήφος, το ασυμβίβαστο θα ενισχύσουν τη διαφάνεια και θα στείλουν σαφές μήνυμα για ακόμη περισσότερη λογοδοσία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Facebook
Twitter
LinkedIn