Η σύγχρονη 1η Απριλίου και το νέο ιστορικό μας χρέος

Πριν λίγες ημέρες γιορτάσαμε τα 200 χρόνια από τον απελευθερωτικό αγώνα του ελληνισμού ενάντια στους Οθωμανούς κατακτητές.

Στην Ελλάδα ήδη συζητούν για τα επόμενα 200 χρόνια. Υπάρχει κάτι κοινό στις φετινές επετείους της 1ης Απριλίου και της 25ης Μαρτίου. Είναι η ανάγκη να σηκώσουμε το βλέμμα από το παρελθόν και να το στρέψουμε, με θάρρος, προς το μέλλον. Να προετοιμάσουμε τις δικές μας ένδοξες σελίδες της Ιστορίας.

Μόνο μια δυνατή Κύπρος μπορεί να είναι μια ελεύθερη Κύπρος.

Χτίζουμε μια σύγχρονη Κύπρο που όχι μόνο επιβιώνει στο διεθνές στερέωμα, αλλά γίνεται θελκτική επιλογή για όσους αναζητούν ένα μέρος ευημερίας. Μια ισχυρή Κύπρο που αποτελεί αυτονόητο γεωπολιτικά σύμμαχο των δημοκρατικών πόλων. Μια βιώσιμα αναπτυσσόμενη Κύπρο που επιτελεί περιφερειακό ρόλο και μετατρέπεται σε ρυθμιστικό παράγοντα.

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω χρειαζόμαστε πειστικές απαντήσεις στα σύγχρονα ερωτήματα. Τι μορφή θα έχει η εργασία του μέλλοντος; Πώς οι επιχειρήσεις θα προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας; Πώς εντάσσουμε ακόμη καλύτερα την τεχνολογία στο κράτος ώστε να αποτελεί σύμμαχο των πολιτών στο δίκαιο αίτημα για ακόμη μεγαλύτερη λογοδοσία και διαφάνεια; Τι Παιδεία θέλουμε; Ποια είναι τα σύγχρονα ανθρώπινα δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή; Ποια θα είναι η μορφή της κυπριακής οικογένειας και πόση συνοχή θα έχουμε ως κοινωνία σε λίγα χρόνια από σήμερα;

Σε αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντήσουμε με διορατικότητα και τόλμη. Βάζουμε στέρεες βάσεις για το αύριο και εξασφαλίζουμε ότι όλοι θα φτάσουμε εκεί – κανείς δε θα μείνει πίσω. Υφαίνουμε ένα δίχτυ προστασίας πάνω από την κοινωνία, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των Κυπρίων. Κάνουμε μια νέα αρχή, με φρέσκα μυαλά και νέες ιδέες.

Σήμερα δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης και τιμής για τους ελευθερωτές της ΕΟΚΑ. Είναι και ώρα ευθύνης απέναντι στις νέες γενιές.

«Εθνικό είναι ό,τι είναι αληθές», έγραφε ο Διονύσιος Σολωμός. Εθνικό είναι και ό,τι είναι υπεύθυνο. Σήμερα, μια τέτοια ημέρα, ανανεώνουμε το ιστορικό μας χρέος απέναντι στους αθάνατους της ΕΟΚΑ. Μας παρέδωσαν μια πατρίδα ελεύθερη και έχουμε χρέος να δώσουμε και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μας για να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ακέραιη, απελευθερωμένη και ενωμένη. Το χρέος αυτό πραγματώνεται μόνο μέσα από την ενότητα, τον αλληλοσεβασμό και την προσήλωση στους στόχους μας.

Με περισυλλογή, αυτοκριτική, αλλά και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, δίνουμε όλοι μαζί τον διαρκή αγώνα δημιουργίας και εξέλιξης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

May be an image of 1 person, standing and outdoors
May be an image of 1 person, standing and outdoors
Facebook
Twitter
LinkedIn