Φωτεινή Τσιρίδου: «Σε κρίσιμες στιγμές η προσφορά στον συνάνθρωπο αποκτά τεράστια αξία»

Η γνωστή δικηγόρος μας μιλά για το έργο του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής, την ενασχόλησή της με τον εθελοντισμό και τη φιλανθρωπία, ενώ ξεδιπλώνει στο Ladytimes, άγνωστες πτυχές της ζωής και της καριέρας της

Διανύουμε μία πολύ περίεργη και δύσκολη χρονιά, όπου τα πάντα γύρω μας μοιάζουν ρευστά και αβέβαια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε αυτή την τόσο κρίσιμη εποχή για όλους, η προσφορά στον συνάνθρωπο, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Η 5η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Μέρα Φιλανθρωπίας και -ευτυχώς- αρκετά είναι τα παραδείγματα ανθρώπων που ξεχωρίζουν για την εθελοντική τους δράση.

Ένας από αυτούς τους ανθρώπους είναι και η Φωτεινή Τσιρίδου. Μία ιδιαίτερα δραστήρια γυναίκα που καλείται καθημερινά να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους. Συνέντευξη στον Κλεάνθη Κλεάνθους Φωτογραφίες: Μιχάλης Γεωργίου (MichaelGeo Photography) Styling: Πάνος Γερολεμίδης (The Agency) Μακιγιάζ: Βαλεντίνο Νικολάου

Αρχές φθινοπώρου και με ανανεωμένη διάθεση μετά τις χαλαρωτικές μέρες του Αυγούστου, συναντηθήκαμε στη Λεμεσό, όπου ζει μόνιμα με την οικογένειά της. Αν και ιδιαίτερα πολυάσχολη, ήταν συνεπής στην ώρα της, ευδιάθετη και πολύ επικοινωνιακή. Η Φωτεινή Τσιρίδου, σε κερδίζει αμέσως με το χαμόγελο και την ευγένειά της.

Συνέταιρος σε δικηγορικό γραφείο, Αντιπρόεδρος Ημικρατικού Οργανισμού, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής, σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών, είναι κάποιοι από τους ρόλους στους οποίους καλείται καθημερινά να ανταποκριθεί. «Τελικά έχει αρκετές ώρες η μέρα για εσάς;» τη ρώτησα. «Μακάρι η μέρα να είχε περισσότερες ώρες. Το να ισορροπήσει κανείς τις υποχρεώσεις του σήμερα είναι πλέον η μεγαλύτερη πρόκληση. Θέλω να πιστεύω ότι το καταφέρνω. Αυτό που θα έλεγα είναι ότι προσπαθώ να ανταποκριθώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλους τους ρόλους που καλούμαι να επιτελέσω. Συγκεκριμένη συνταγή δεν υπάρχει. Αυτό που τουλάχιστον εφαρμόζω από τη δική μου πλευρά είναι σκληρή δουλειά και αφοσίωση. Και σίγουρα με ότι επιλέγω να ασχοληθώ, είναι γιατί πρώτα το αγαπώ» μου απάντησε με ειλικρινή διάθεση.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΙΡΙΔΟΥ

“Η σύγχρονη μητέρα, δε θα έπρεπε να καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε καριέρα ή οικογένεια”

Πολλές γυναίκες καριέρας, έχουν δηλώσει ότι κατά καιρούς αισθάνονται ενοχές ως μητέρες. Εσείς, ως μητέρα δύο παιδιών, το έχετε βιώσει αυτό; 

Θεωρώ ότι έχει φτάσει η στιγμή να επανατοποθετήσουμε τις έννοιες αυτές σε μια νέα βάση, τη σωστή και δίκαιη βάση, όχι αυτή που περιγράφετε η οποία χαρακτηρίζει τη γυναίκα που εργάζεται ως γυναίκα καριέρας και αυτή που επέλεξε να κάνει παιδιά και να μην εργάζεται ως γυναίκα του σπιτιού. Και αν επιλέξει και τα δύο υπονοείται ότι θα υστερεί στις υποχρεώσεις της. Είναι σαφές ότι ο διπλός ρόλος της εργαζόμενης μητέρας σίγουρα δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμος και τα όρια προσωπικού και επαγγελματικού χώρου είναι δυσδιάκριτα πολλές φορές. Απαιτείται καθημερινή προσωπική προσπάθεια και επιμονή προκειμένου να τηρηθούν οι ισορροπίες και να κερδίσει τον σεβασμό, τόσο στην εργασία όσο και στην οικογένεια. Η σύγχρονη μητέρα, δε θα έπρεπε να καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε καριέρα ή οικογένεια.

Η δική σας γυναίκα-πρότυπο, ποια είναι; 

Η μητέρα μου, Παυλίνα Μαυρομμάτη. Μια δυναμική, προοδευτική γυναίκα. Μεγαλώνοντας, ένιωσα και εγώ πολλές φορές ότι ήθελα περισσότερες ώρες μέσα στην καθημερινότητα με τη μητέρα μου. Ήταν όμως πάντα εκεί με τον δικό της τρόπο. Είχε μια παρουσία μέσα μου, με τον τρόπο που συζητούσαμε, με τον τρόπο που με αντιμετώπιζε και με έμαθε να σκέφτομαι και να βλέπω τον κόσμο. Ο χρόνος που απουσίαζε στην καθημερινότητα, λόγω καριέρας και προσφοράς στα κοινά και τον άνθρωπο, αντισταθμίστηκε με τα παραδείγματα και τις εικόνες που έχω από τον τρόπο ζωής της και που με δίδαξαν πολλά. Με έκανε πιστεύω πιο ανεξάρτητο άνθρωπο.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΙΡΙΔΟΥ

Εσείς τι τύπος μαμάς είστε; 

Είμαι ο τύπος της μητέρας που πίστευε πάντα ότι το δέσιμο με το μωρό και η συναισθηματική εξέλιξη ξεκινά από την πρώτη μέρα της γέννησης. Είναι γι’ αυτό που πιστεύω πολύ στον θηλασμό. Αισθάνομαι πολύ τυχερή που κατάφερα να θηλάσω τα δύο μου παιδιά, δύο χρόνια, το καθένα αποκλειστικά. Το συναισθηματικό δέσιμο που καθιερώθηκε ήταν απερίγραπτο. Με τα παιδιά μου μιλάμε για τα πάντα από πολύ νωρίς. Δουλεύω όσο μπορώ τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και ωριμότητα. Κάνω ότι μπορώ ως μητέρα να ευαισθητοποιήσω τα παιδιά σε ότι έχει να κάνει με τον άνθρωπο και την προσφορά. Με τον Αλέξη δουλεύουμε πολύ την προσωπικότητα τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να γίνουν αυτόνομοι και υπεύθυνοι άνθρωποι.

Με το σύζυγό σας πώς γνωριστήκατε; 

Με τον Αλέξη είμαστε μαζί από την επιστροφή των σπουδών μας. Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι πόσο τυχερή αισθάνομαι που έχω δίπλα μου έναν τέτοιο άνθρωπο. Κατά τα άλλα κρατάω τις στιγμές αυτές ευλαβικά προσωπικές.

“Επιτελώ ένα ρόλο που διαμορφώνει και εξασκεί πολιτική”

Φέτος, το δικηγορικό σας γραφείο Tsirides Law, γιορτάζει μισό αιώνα ιστορίας και προσφοράς. Η νομική ήταν κάτι που θέλατε να ασχοληθείτε από μικρή ή επιλογή ήταν κάπως μονόδρομος, στα βήματα των γονιών σας δηλαδή;

Από μικρή είχα απόλυτη ελευθερία από τους γονείς μου να αποφασίζω για μένα. Πάντα με διάλογο και ανταλλαγή απόψεων. Θα χαρακτήριζα τον πατέρα μου, Κώστα Τσιρίδη, ως ένα από τους πιο προοδευτικούς, ανοικτόμυαλους και δημοκρατικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει μέχρι σήμερα. Σε καμία περίπτωση οι γονείς μου δε μου επέβαλαν τι θα ακολουθήσω. Αντίθετα, με συμβούλευαν ότι η ζωή ενός δικηγόρου στο ελεύθερο επάγγελμα, έχει τις δικές της δυσκολίες. Είναι γεγονός βέβαια ότι με μια οικογένεια στη νομική επιστήμη, ο τρόπος που μαθαίνεις να σκέφτεσαι πιθανό να επηρέασε την επιλογή μου. Από την πρώτη στιγμή όμως που έκανα την επιλογή αντιλήφθηκα ότι η νομική είναι για μένα. Με αντιπροσωπεύει και με γεμίζει αφάνταστα.

Ο χώρος της πολιτικής σας ενδιαφέρει;

Πολιτική είναι το σύνολο των θεμάτων που έχουν σχέση με τα κοινά, τη ζωή ενός κοινωνικού συνόλου. Με αυτή την έννοια ασχολούμαι με τα κοινά εδώ και πολλά χρόνια και άρα και με την πολιτική. Σε μια κοινωνία κάθε μας δράση εμπεριέχει πολιτική, αν θέλετε να μιλήσουμε για την πολιτική με την πιο κλασική της έννοια. Μέσα από τη δράση μου, μεταξύ άλλων, σε ημικρατικούς οργανισμούς, ως μέλος της Αρχής Λιμένων Κύπρου και τώρα ως Αντιπρόεδρος του συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου επιτελώ ένα ρόλο που διαμορφώνει και εξασκεί πολιτική.

Είστε ικανοποιημένη από την παρουσία των γυναικών στην πολιτική στη χώρα μας;

Πιστεύω ότι είναι καιρός να ξανασκεφτούμε την εμπλοκή όχι μόνο των γυναικών αλλά όλων μας στα κοινά. Τα ποσοστά αποχής με ανησυχούν προσωπικά γιατί δείχνουν την αποστασιοποίηση των πολιτών μας από τη ζωή του κοινωνικού συνόλου. Άρα λοιπόν το ζήτημα είναι πολυδιάστατο. Η πολιτική και η εμπλοκή στη δημόσια ζωή χρειάζεται όλους μας, ανεξαρτήτως φύλου. Στο ζήτημα όμως «γυναίκα» με πολλή χαρά βλέπω όλο και περισσότερες γυναίκες να συμμετέχουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αυτές οι γυναίκες είμαι βέβαιη ότι θα λειτουργήσουν ως φάροι προσανατολισμού. Η αληθινή μας πρόκληση τώρα είναι να δημιουργήσουμε τις δομές και τις υποδομές στην καθημερινότητα της κάθε οικογένειας που να εξυπηρετούν και να ωθούν τον καθένα από μας, άντρες και γυναίκες, να ασχοληθεί έμπρακτα με τα κοινά, είτε αυτό ονομάζεται εθελοντισμός είτε αυτό ονομάζεται πολιτική.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΙΡΙΔΟΥ 33

“Ένιωσα έντονα την ανάγκη να προσφέρω και ειδικά στον τομέα της πρόληψης”

Διεθνής Μέρα Φιλανθρωπίας σήμερα και εσείς είστε μια ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη γυναίκα, εξ ου και κατέχετε τη θέση της Προέδρου του Συνδέσμου Φίλων του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής. Πώς προέκυψε αυτή η ενασχόλησή σας;

Ο ιδρυτής του Κέντρου, Δρ. Αμερίκος Αργυρίου, ένας ξεχωριστός και χαρισματικός άνθρωπος, ήταν στενότατος οικογενειακός μας φίλος. Η οικογένεια μου πάντοτε στήριζε τις πρωτοβουλίες του στο Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής αλλά και στο ίδρυμα Θεοτόκος. Η ανάμειξη μου με το Κέντρο ήταν μονόδρομος εφόσον γνώρισα από κοντά τη σημασία του έργου του. Κατά τη διάρκεια της πρώτης μου εγκυμοσύνης και με τη γέννηση του πρώτου μου παιδιού, βίωσα η ίδια το άγχος και τις έγνοιες που ο κάθε γονέας αισθάνεται για την υγεία του μωρού του. Η επιθυμία μου να βοηθήσω άλλους δεκαπλασιάστηκε. Ένιωσα έντονα την ανάγκη να προσφέρω και ειδικά στον τομέα της πρόληψης. Έτσι λοιπόν εδώ και πάνω από δέκα χρόνια ασχολήθηκα ενεργά με το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής.

Ποιες είναι οι δραστηριότητές του; 

Το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής είναι ένας φιλανθρωπικός οργανισμός που προσφέρει μαζικά ανιχνευτικά προγράμματα εντελώς δωρεάν σε όλες τις έγκυες και νεογνά της Κύπρου στα δημόσια αλλά και ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Το 1ο πρόγραμμα είναι αυτό του προγεννητικού ελέγχου σε όλες τις έγκυες γυναίκες κατά τη 10η βδομάδα της κύησης με κυριότερη την ανίχνευση του σύνδρομου Down. Το 2ο πρόγραμμα είναι το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου νεογνών που στόχο έχει την έγκαιρη διάγνωση ανωμαλιών του μεταβολισμού στα νεογέννητα, όπως είναι ο υποθυρεοειδισμός που επηρεάζει τη σωματική αλλά και τη νοητική εξέλιξη του παιδιού. Από το 2004, το Κέντρο προσφέρει ένα 3o στη σειρά ανιχνευτικό πρόγραμμα, αυτό της ακοής νεογνών. Στόχος εδώ είναι η έγκαιρη διάγνωση της βαρηκοΐας στα νεογνά. Ακόμα και ένα παιδί να γεννηθεί βαρήκοο, με την έγκαιρη διάγνωση που γίνεται αμέσως δίδονται ακουστικά και έτσι δεν υπάρχει πλέον παιδί στην Κύπρο που δεν μπορεί να μιλήσει λόγω βαρηκοΐας.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΙΡΙΔΟΥ 1

Τα επόμενα βήματα ποιά είναι; 

Σήμερα το Κέντρο Πρόληψης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, προωθεί επίσης και την υλοποίηση και επέκταση του Εθνικού Νεογνικού Ανιχνευτικού Προγράμματος η οποία θα αφορά πολύ περισσότερα νοσήματα. Είμαι ταγμένη στο να υπηρετήσω και να προσφέρω όσο το δυνατό περισσότερα μπορώ με σκοπό τη στήριξη του. Δίπλα από τον άξιο συνεχιστή του έργου αυτού, τον Δρ. Αργύρη Αργυρίου.

Έχετε κάποιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο άμεσο μέλλον αναφορικά με το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής;

Ο εθελοντισμός είναι δυστυχώς ακόμα ένα θύμα της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε με την πανδημία. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το φθινόπωρο ακυρώθηκαν. Βρίσκομαι όμως στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι καθιερώνουμε πλέον τον μήνα Νοέμβριο, μήνας ίδρυσης του Κέντρου, ως μήνα προληπτικής παιδιατρικής. Με την ευκαιρία αυτή, πολύ σύντομα θα απευθυνθούμε στον κόσμο με πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις. Τα υπόλοιπα ας τα κρατήσουμε για έκπληξη.

Τι είναι αυτό που σας γεμίζει περισσότερο μέσα από την ενασχόληση με τον εθελοντισμό και τη φιλανθρωπία;

Μου προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση. Μέσω του εθελοντισμού και της προσφοράς καταξιώνεται η ίδια η ανθρώπινη ύπαρξη. Αυτό γιατί αναδεικνύεται η ουσιαστική πτυχή του ανθρώπου που είναι η ανθρωπιστική συνείδηση. Ο άνθρωπος δείχνει τον υπέρτατο σεβασμό στην αξία της ανθρώπινης ζωής χωρίς αυτή να τη συσχετίζει με καμία μορφή σκοπιμότητας. Μέσα από τον εθελοντισμό και τη φιλανθρωπία ο καθένας συμβάλλει στην προσπάθεια για μια πιο δίκαιη κοινωνία, αποκτά εμπειρίες, γνωρίζει ανθρώπους, αισθάνεται χρήσιμος, μοιράζεται. Κάθε πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης είναι μία ουσιαστική μορφή δημοκρατικής κοινωνίας.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΣΙΡΙΔΟΥ 2

Σε αυτή την κρίσιμη εποχή για όλους, η προσφορά στον συνάνθρωπο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία; 

Βεβαίως σε κρίσιμες στιγμές η προσφορά στον συνάνθρωπο αποκτά τεράστια αξία. Σε τέτοιες στιγμές αντιλαμβάνεσαι ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από «όλοι για ένα και ένας για όλους».

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Facebook
Twitter
LinkedIn