Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η Φωτείνη Τσιρίδου ανοίγει την καρδιά της και μιλάει για όλα στο ShowBiz!
Είναι πολύ δύσκολο να σκιαγραφήσεις μέσα σε λίγες γραμμές τη δύναμη και την ενέργεια που έχει μέσα της η δικηγόρος και Αντιπρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, Φωτεινή Τσιρίδου. Μία διακεκριμένη γυναίκα με πολλούς και διαφορετικούς ρόλους τόσο στην προσωπική της ζωή όσο και στην επαγγελματική της. Γυναίκα, σύζυγος, μητέρα και άψογη επαγγελματίας αποτελεί πηγή έμπνευσης και αλλαγής! Η προσφορά της μέσα από το σπουδαίο, εθελοντικό και πολύχρονο έργο της στο Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής λέει πολλά για το ήθος και τον χαρακτήρα της.
-Είστε μια γυναίκα με πολλαπλούς ρόλους, σύζυγος, μητέρα και άλλες πολλές διαφορετικές επαγγελματικές ιδιότητες. Πλέον και υποψήφια βουλευτής! Πώς τα καταφέρνετε; Ποια είναι η κινητήρια σας δύναμη;
Από την στιγμή που τελειώνει το σχολείο ή το Πανεπιστήμιο κι αρχίζουν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις –ενώ παράλληλα τρέχει η προσωπική ζωή- οι γυναίκες έχουν να ασχοληθούν με χίλια πράγματα. Να αρχίσουν να δουλεύουν και να εξελιχθούν επαγγελματικά, να φτιάξουν το σπιτικό τους, να ασχοληθούν με τα παιδιά, να χαρούν τις παρέες τους. Ο ελεύθερος χρόνος είναι πάντοτε περιορισμένος και συνεχώς μειώνεται. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι οι γυναίκες κάνουμε πολύ καλή διαχείριση του χρόνου. Αυτό προσπαθώ να κάνω κι εγώ. Να μοιράζω σωστά τις προτεραιότητες. Η κινητήρια δύναμη παραμένει η οικογένειά μου, τα παιδιά μου και η θέλησή μου να πετύχω σε όσα έχω αναλάβει ή σε όσα διεκδικώ. Κινητήρια δύναμη αποτελεί επίσης η ηθική ικανοποίηση που παίρνω όταν προσφέρω στον συνάνθρωπό μου.
-Ποια πιστεύετε είναι η θέση της γυναίκας σήμερα στην κοινωνία που ζούμε; Έχει γίνει πρόοδος ή χρειάζονται κι άλλα να γίνουν;
Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες. Πρέπει, όμως, να γίνουν ακόμη περισσότερα. Η Κύπρος εξακολουθεί να είναι στις τελευταίες θέσεις των χωρών της ΕΕ όσον αφορά θέματα διακρίσεων φύλου. Σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η ισότητα ανδρών και γυναικών θα επέλθει παγκοσμίως το 2.186! Με συγχωρείτε, αλλά δεν το δέχομαι αυτό. Μπορούμε καλύτερα. Και θα τα κάνουμε καλύτερα!
Είμαστε στο 2021 κι ακόμη υπάρχουν χώρες όπου η ενδοοικογενειακή έμφυλη βία δεν αποτελεί αδίκημα ή άλλες που αθωώνουν βιαστές ανήλικων γυναικών αν στη συνέχεια τις παντρευτούν. Η ισότητα ανδρών-γυναικών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του παζλ της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και του αλληλοσεβασμού. Και πρέπει όλοι, άντρες και γυναίκες, να το βρούμε αυτό το κομμάτι και να το τοποθετήσουμε στη σωστή του θέση: δίπλα στα υπόλοιπα, να «κουμπώσει».
-Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουμε για να αποκτήσει επιτέλους η γυναίκα τη κοινωνική θέση που της αξίζει;
Κοινωνία και πολιτεία πρέπει να δουλέψουν μαζί ώστε να προωθηθούν οι αρχές της ισότητας και των ίσων ευκαιριών και να καταργηθούν τα στερεότυπα: Μορφωμένη, αλλά όχι παραπάνω από τον άντρα της. Δυναμική κι ανεξάρτητη, αλλά όχι πολύ γιατί είναι «επικίνδυνη». Ενημερωμένη και ενεργή πολίτης με άποψη και παρέμβαση στα κοινά, αλλά, πολλές φορές «παραμελεί» το σπίτι της. Είναι πράγματα που όλοι τα ακούμε και, δυστυχώς, μπορεί να τα λέμε κι εμείς, έστω και χωρίς να το καταλαβαίνουμε πλήρως.
Εκτός από την πολιτεία, πρέπει και η ίδια η κοινωνία –δηλαδή εμείς οι ίδιοι- να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί. Όσους νόμους κι αν ψηφίσουμε, η θέση της γυναίκας δε θα αλλάξει, όσο εμείς συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε τα αγόρια μας διαφορετικά από τα κορίτσια μας. Έχω μια κόρη κι έναν γιο και βιώνω από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι να αποτινάξουμε τα στερεότυπα με τα οποία όλοι μας έχουμε μεγαλώσει. Οι άντρες δεν είναι εχθροί μας – είναι σύμμαχοί μας. Ελπίζω ότι θα παραδώσουμε μια βελτιωμένη κατάσταση στις επόμενες γενιές και ότι αυτές θα τα καταφέρουν ακόμη καλύτερα.
-Τι οφείλει να κάνει η πολιτεία για να βοηθήσει τις γυναίκες;
Η πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει ίσες ευκαιρίες και ισότιμη μεταχείριση. Οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να προωθήσουν τις αρχές της ισότητας και να αναδείξουν την αξία των γυναικείων χαρισμάτων/χαρακτηριστικών και ταλέντων. Το κράτος πρέπει να εξαλείψει τις έμφυλες ανισότητες. Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν στην πράξη, να μη μείνουν στα λόγια ή σε επίπεδο συμβολισμών.
Είναι αποδεδειγμένο ότι οι χώρες και οι εταιρείες που έχουν περισσοτερες γυναίκες σε θέσεις λήψης αποφάσεων παρουσιάζονται καλύτερες σε ό,τι αφορά το επίπεδο ανάπτυξης. Γενικά όλες οι έρευνες που υπάρχουν, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η δημοκρατία και η ισότητα των φύλων είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ότι οι γυναίκες πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως μέσο για αλλαγή και για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Η αυξημένη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική συνδέεται άμεσα με την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και την αξιοπιστία των θεσμών. Ειδικά στην Κύπρο θα έπρεπε να έχουμε δουλέψει πάνω σε αυτό. Βλέπετε, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η γυναικεία συμμετοχή σε ειρηνευτικές και διαπραγματευτικές διαδικασίες αυξάνει τη διάρκεια ζωής αντίστοιχων συμφωνιών σε ποσοστό έως και 35%. Πρέπει να το αναδείξουμε αυτό το θέμα το επόμενο διάστημα.
-Ποια πιστεύετε είναι τα πέντε βασικά αιτήματα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των γυναικών;
1.Εξασφάλιση εύκολης πρόσβασης για όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς ψηλών προδιαγραφών ώστε καμία γυναίκα να μην αναγκάζεται να διαλέξει μεταξύ οικογένειας και δουλειάς
2.Αύξηση της παρουσίας γυναικών στις Επιτροπές Συμφιλίωσης των δύο κοινοτήτων. Η συμμετοχή γυναικών σε ειρηνευτικές και διαπραγματευτικές διαδικασίες αυξάνει τη διάρκεια ζωής των συμφωνιών κατά 35%.
3. Υποχρεωτική παρουσίαση από την κυβέρνηση, στο τέλος της θητείας της, των δράσεων και των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν για την εξάλειψη των διακρίσεων φύλου.
4.Καθιέρωση του Σήματος Ισότητας για επιχειρήσεις, μέσω του προγράμματος REC της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
5.Κίνητρα για σύσταση συνεταιριστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας από γυναίκες με έμφαση στην εξάλειψη της γυναικείας ανεργίας.
– Το τελευταίο διάστημα άνοιξε ένα τεράστιο κεφάλαιο χωρίς απ΄ ότι φαίνεται επίλογο και αφορά τις σεξουαλικές κυρίως κακοποιήσεις. Έχετε βιώσει οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης; Ποια είναι η δική σας τοποθέτηση;
Ήμουν τυχερή και δεν έχω βιώσει κάτι τέτοιο. Και λέω τυχερή γιατί είναι πραγματικά θέμα τύχης. Είναι τόσο συχνό το φαινόμενο κακοποίησης –οποιασδήποτε μορφής- που πραγματικά μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε. Πρέπει να ακούσουμε τα θύματα με προσοχή, σεβασμό και συμπάθεια στον πόνο τους, να καταλάβουμε ότι τα επόμενα θύματα μπορεί να είμαστε εμείς ή τα παιδιά μας. Πρέπει να δράσουμε άμεσα.
Η πολιτεία πρέπει να φτιάξει το θεσμικό πλαίσιο που θα βοηθάει τα θύματα και θα τιμωρεί τους θύτες. Η κοινωνία, από την πλευρά της, πρέπει να μη δικάζει δημόσια αλλά να ενημερώνεται για να μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά της. Χρειάζονται θαρραλέα βήματα. Ένα από αυτά είναι η σεξουαλική αγωγή να γίνει υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία. Μάλιστα, το κατέθεσα ήδη ως αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας.
-Εδώ και αρκετά χρόνια ασχολείστε και με τον εθελοντισμό! Τι σημαίνει για σας το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής;
Το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής είναι δεύτερο σπίτι για μένα. Μια μεγάλη οικογένεια. Είναι η τρανταχτή απόδειξη ότι αν κάποιος νοιάζεται για τον τόπο του και έχει διάθεση να προσφέρει αυθεντικά τότε μπορεί να δημιουργήσει κάτι πραγματικά ουσιαστικό και να κάνει τη ζωή μας καλύτερη. Εκτός όμως των όσων νιώθω εγώ, το Κέντρο ξεπερνά τους ανθρώπους του.
Αποτελεί έναν σταθερό πυλώνα προσφοράς και βοήθειας στην κυπριακή κοινωνία, αφού εδώ και πάνω από 30 χρόνια στέκεται δίπλα στους γονείς, τα νεογνά και τα παιδιά, με δωρεάν υπηρεσίες. Είναι ένα role model για τη σύμπραξη και τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ένα μεγάλο success story για τη μικρή μας Κύπρο.
-Εκτός από μια γυναίκα με έντονη φιλανθρωπική δράση και ενδιαφέρον είστε και μητέρα! Είστε ικανοποιημένη με την παιδεία; Ποια είναι τα κύρια θεμέλια που πρέπει να χτίζει ένας γονιός στο παιδί του;
Η Παιδεία –μαζί με την Υγεία- είναι ο σημαντικότερος δείκτης για μια χώρα, αφού προδιαγράφει το μέλλον της. Γι’ αυτό και πρέπει να έχουμε υψηλότατες απαιτήσεις. Τα στοιχεία για την Κύπρο δεν είναι ενθαρρυντικά: Υπάρχει σαφής τάση πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου τα τελευταία χρόνια, η παροχή προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας στις αγροτικές περιοχές είναι ανεπαρκής, τα επίπεδα βασικών δεξιοτήτων των Κύπριων μαθητών υστερούν σε σχέση με αυτά άλλων χωρών της ΕΕ.
Πρέπει να έχουμε το θάρρος να παραδεχτούμε τα κακώς κείμενα και, με φρέσκα μυαλά και νέες ιδέες, να σχεδιάσουμε αλλαγές που θα φέρουν την Κύπρο πιο κοντά στα σύγχρονα μοντέλα εκπαιδευτικών συστημάτων. Αποκέντρωση στην εκπαίδευση, έμφαση στη βιωματική εκπαίδευση, άμεση αναβάθμιση soft skills είναι μερικά από τα βήματα που πρέπει να γίνουν άμεσα. Δε γίνεται τα κυπριακά σχολεία να βγάζουν ενήλικες ανθρώπους χωρίς κοινωνικές δεξιότητες, χωρίς ψυχική δύναμη έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής, χωρίς σωστό λεξιλόγιο, χωρίς επικοινωνιακές ικανότητες, ομαδικότητα και κριτική σκέψη. Και, φυσικά, όλα τα παραπάνω πρέπει να συνοδεύονται με ενίσχυση προς τους εκπαιδευτικούς μας.
-Mία ευχή…με το χέρι στη καρδιά!
Να παραδώσουμε μια βελτιωμένη Κύπρο στις επόμενες γενιές για να μπορούν αυτές να τα καταφέρουν ακόμη καλύτερα. Να νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον. Ζούμε μια πανδημία που οδεύει σιγά-σιγά προς το τέλος της και πρέπει να αντέξουμε, ώστε μετά να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα και να συνεχίσουμε τις ζωές μας. Ακόμη πιο φωτεινά από πριν!
Διαβάστε περισσότερα εδώ.