Ναυτιλία: Το μέσο για τη δική μας «γαλάζια πατρίδα»

Η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα, με μεγάλα, όμως, κατορθώματα στη μακραίωνη ιστορία της. Η μοίρα μάς θέλησε να ζούμε σε έναν τόπο που διαχρονικά γεννά γεωπολιτικά ορόσημα. Ωστόσο, τη μοίρα μας την ορίζουμε εμείς σε μεγάλο βαθμό. Γι’ αυτό και η Εθνική Στρατηγική για την Κυπριακή Ναυτιλία έχει ιστορική σημασία και κομβικό ρόλο στο διαρκή αγώνα μας για ασφάλεια, ευημερία και βιώσιμη ανάπτυξη.

Το «Sea Change 2030» ορίζει το στρατηγικό πλαίσιο και δίνει την κατεύθυνση την οποία θα ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια με στόχο να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο το εθνικό μας κεφάλαιο – τη ναυτιλία. Με μοχλό την ψηφιακή τεχνολογία, τις έξυπνες και καινοτόμες ιδέες, την περιβαλλοντική συνείδηση και το επιχειρείν με τον τρόπο που οι Κύπριοι έχουμε αναπτύξει, η κυπριακή ναυτιλία μπορεί να μετατραπεί σε εξισορροπητικό παράγοντα και ασπίδα προστασίας της πατρίδας μας στον διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό χάρτη της ΝΑ Μεσογείου.

Οι 35 δράσεις της Μακροχρόνιας Εθνικής Στρατηγικής για την Κυπριακή Ναυτιλία κινούνται σε τρεις τομείς – την Αειφορία, την Εξωστρέφεια και την Προσαρμοστικότητα. Το σαφές και δομημένο πλάνο του Υφυπουργείου Ναυτιλίας εξασφαλίζει ένα βιώσιμο μέλλον για την κυπριακή ναυτιλία η οποία έτσι κι αλλιώς αποτελεί «διαφήμιση» της πατρίδας μας σε όλον τον πλανήτη.

Σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου οι ψηφιακοί κίνδυνοι, η αυτοματοποίηση και η ρομποτική, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις και τα απρόβλεπτα περιστατικά δημιουργούν ένα εξαιρετικά απαιτητικό περιβάλλον, η Κύπρος έχει τις απαντήσεις. Δεν αρκείται σε διαπιστώσεις, αντίθετα προσέρχεται στο τραπέζι με απαντήσεις. Δε μένει σε ρόλο παρατηρητή των εξελίξεων, αντίθετα γεννά νέα δεδομένα τα οποία οι γειτονικές χώρες αξιολογούν πριν κάνουν τις δικές τους κινήσεις.

Όλα αυτά έρχονται σε μια ευνοϊκή συγκυρία για την πατρίδα μας, όσον αφορά το οικονομικό περιβάλλον. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις φθινοπωρινές του προβλέψεις αναθεώρησε προς τα πάνω τον ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, σε σχέση με τις προβλέψεις του του περασμένου Απριλίου (από 3% σε 4,8%). Είναι σαφές ότι η Κύπρος έχει μπει σε ένα μονοπάτι που τη βγάζει από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και τη φέρνει ακόμη πιο κοντά στο σημείο σύγκλισης με την Ευρώπη.

Μια μικρή χώρα στα σύνορα της Ευρώπης με τον υπόλοιπο -όχι και τόσο φιλικό- κόσμο είναι ήδη παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη και φιλοδοξεί να γίνει ένα σύγχρονο, ποιοτικό και ολοκληρωμένο ναυτιλιακό κέντρο.

Έχοντας υπηρετήσει στο ΔΣ της Αρχής Λιμένων Κύπρου, έχοντας χειριστεί την εμπορικοποίηση του Λιμανιού της Λεμεσού ξέρω από πρώτο χέρι τις δυνατότητές μας. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι η περαιτέρω ανάπτυξη της ναυτιλίας μας -εκτός από συνεισφορά στο ΑΕΠ και τις νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας- θα μας προσφέρει πόντους ασφάλειας και ισχύος.

Ζούμε σε μια περιοχή που κάποιοι φιλοδοξούν να χτίσουν γαλάζιες πατρίδες. Η πραγματική γαλάζια πατρίδα, όμως, η δική μας γαλάζια πατρίδα βασίζεται στην ασφάλεια, το διεθνές δίκαιο, τη φιλειρηνική συνύπαρξη και τη δίκαιη ευημερία. Και η ναυτιλία μπορεί να είναι το μέσο που θα μας βοηθήσει να φτάσουμε εκεί.

Φωτεινή Τσιρίδου

Βουλευτής και Συντονίστρια ΔΗΣΥ Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών Συγκοινωνιών και Έργων

Facebook
Twitter
LinkedIn