Νοέμβριος – Μήνας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Προληπτική Παιδιατρική

Κάθε έγκυος και κάθε νεογέννητο στη χώρα μας εξετάζεται εντελώς δωρεάν στα πλαίσια των ανιχνευτικών προγραμμάτων του Κέντρου Προληπτική Παιδιατρικής:
• Προγεννητικός Έλεγχος Νεογνών που διενεργείται στη 10 βδομάδα κύησης της μητέρας με κυριότερη την ανίχνευση του συνδρόμου down. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος εξετάστηκαν από το Κέντρο περισσότερες από 266, 971 έγκυες γυναίκες.
• Προληπτικός Έλεγχος Νεογνών που στόχο έχει την έγκαιρη διάγνωση ανωμαλιών του μεταβολισμού στα νεογέννητα, όπως είναι υποθυρεοειδισμός που επηρεάζει τη σωματική αλλά και τη νοητική εξέλιξη του παιδιού. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος το Κέντρο εξέτασε περισσότερα από 312,604 νεογέννητα.
• Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Ακοής Νεογνών με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση της βαρηκοΐας στα νεογνά. Η έγκαιρη διάγνωση εξασφαλίζει ότι με τα κατάλληλα ακουστικά κάθε παιδί μπορεί να ακούσει άρα να μιλήσει και να έχει μια ομαλή εξέλιξη στη ζωή του. Από αυτό το πρόγραμμα έχουν περάσει ήδη περισσότερα από 140,817 νεογνά.
Το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου» είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για το πώς η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να σταθεί αρωγός της πολιτείας, με τελικούς ωφελούμενους το κάθε νεογέννητο στην Κύπρο.
Πρωταγωνιστής στον αγώνα για ανάδειξη της σημασίας της Προληπτικής Παιδιατρικής είναι ο Σύνδεσμος Φίλων του Κέντρου ο οποίος με δράσεις και εκδηλώσεις στηρίζει ουσιαστικά το Κέντρο έτσι ώστε να συνεχίσει να προσφέρει τα απαραίτητα ανιχνευτικά προγράμματα του σε ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας μας. Τα 35 χρόνια ζωής του Κέντρου μας δίνουν ακόμη μια αφορμή να μιλήσουμε για τη σημασία της πρόληψης και να γιορτάσουμε την προσφορά σε όλες τις οικογένειες της Κύπρου.

Facebook
Twitter
LinkedIn