Παγκόσμια Ημέρα Ακοής 3 Μαρτίου « Με γνώμονα το παιδί, για ένα καλύτερο αύριο»

«Ο Σύνδεσμος Φίλων Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου» τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής 

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ακοήςπου έχει οριστεί στις 3 Μαρτίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο Σύνδεσμος Φίλων του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής “Αμερίκος Αργυρίου” διενεργεί ενημερωτική καμπάνια για το ανιχνευτικό τεστ ακοής νεογνών που παρέχει το Κέντρο. 

Ως ο φορέας που διενεργεί το ανιχνευτικό πρόγραμμα της χώρας, το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής “Αμερίκος Αργυρίου” παρέχει δωρεάν το Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Ακοής Νεογνών σε όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Κύπρο. 

Στόχος του Προγράμματος είναι η έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση της συγγενούς βαρηκοΐας, δηλαδή βαρηκοΐας που υπάρχει σε ένα νεογνό στη γέννηση του. Επειδή η απόκτηση ομιλίας στα νεογνά επηρεάζεται από την καλή λειτουργία του μηχανισμού ακοής, τυχόν ανωμαλία στο μηχανισμό αυτό προκαλεί προβλήματα επικοινωνίας και μάθησης με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ακαδημαϊκή τους επίδοση, η ψυχική τους υγεία και η κοινωνική τους ένταξη. 

Οι επιπτώσεις αυτές προλαμβάνονται έγκαιρα αφού μέσα από το Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Ακοής Νεογνών η διάγνωση γίνεται τις πρώτες κιόλας μέρες ζωής του κάθε παιδιού. Με την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση μεγιστοποιούνται οι δυνατότητες απόκτησης της ικανότητας επικοινωνίας και εξασφαλίζεται η ομαλή ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση των παιδιών. 

Ο Δρ Αργύρης Αργυρίου Πρόεδρος του ΔΣ Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου» ανέφερε ότι: «Το Κέντρο τρέχει το Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Ακοής Νεογνών αφιλοκερδώς για ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας μας από το 2004. Έχουν γίνει 132.000 ανιχνευτικές εξετάσεις και διεγνώσθησαν 139 νεογνά με νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Με την έγκαιρη διάγνωση τα νεογνά έτυχαν άμεσα της απαραίτητης θεραπείας, είτε με την εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας είτε κοχλιακών εμφυτευμάτων, έτσι όλα αυτά τα παιδιά είχαν μια ομαλή ανάπτυξη και ένταξη στη σχολική μονάδα και το κοινωνικό σύνολο. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε το ανιχνευτικό πρόγραμμα ακοής δωρεάν, με στόχο να εξασφαλίζεται η καθολική συμμετοχή του πληθυσμού». 

Η Φωτεινή Τσιρίδου Πρόεδρος του ΔΣ Συνδέσμου Φίλων Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου» σε δηλώσεις της ανέφερε: «Η θεσμοποίηση των ανιχνευτικών προγραμμάτων, μέσα από την πρόταση νόμου που έχω καταθέσει, έχουν στο επίκεντρο το συμφέρον των πολιτών. Θεσμοθετώντας προγράμματα προληπτικής παιδιατρικής, βοηθάμε τους νέους γονείς και φροντίζουμε τις μελλοντικές γενιές». 

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου έχει αφιερώσει την 1ηΑγωνιστική της Β Φάσης στις 4, 5, 6 & 7 Μαρτίου 2022 στο Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ακοής δείχνοντας έμπρακτα τη συνεχή στήριξη της. 

Την όλη προσπάθεια του Συνδέσμου Φίλων και του ίδιου του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου» στηρίζουν ως θεσμικοί χορηγοί το Υπουργείο Υγείας και η ΟΠΑΠ. 

Υποστηρικτές: Phil Andreou, Inspired Family Fun, So Easy Stores, Blackbook Agency 

Δες το άρθρο εδώ

https://cy.hellomagazine.com/neaagoras/pagkosmiaimeraakois-3-martioumegnomonatopaidigiaenakalyteroavrio/?fbclid=IwAR0K4EJWWudsiEp98KKU8rSmEk1fwSEBUGve8CaSIBBnCQrQ2Tv4Q9bBORg

Facebook
Twitter
LinkedIn