Η Υγεία ως βασικός πυλώνας ενός δίκαιου κόσμου – Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Οι φετινοί εορτασμοί για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας έρχονται σε μια περίοδο που ο πλανήτης δοκιμάζεται από μια πανδημία.

 

Από το 1950 που καθιερώθηκε η 7η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λίγες φορές είχε γίνει, σε τόσο μεγάλη κλίμακα, δημόσια συζήτηση για τη σημασία της υγείας και της φροντίδας.

Η ανάγκη για μια κοινή προσπάθεια ώστε ο κόσμος να γίνει πιο υγιής και πιο δίκαιος είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Αναγκαία συνθήκη γι’ αυτό, η μέριμνα της πολιτείας και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες.

Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και η στήριξη των δομών της ήταν η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης απ’ όταν ξέσπασε η πανδημία. Η Κύπρος τα κατάφερε και συνεχίζει να σημειώνει επιτυχίες που της πιστώνονται εντός και εκτός συνόρων.

Η προσπάθεια, όμως, δεν άρχισε με την πανδημία. Από πιο πριν, η κυβέρνηση είχε προνοήσει και υλοποιήσει μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Από το 2001, όταν επί Γλαύκου Κληρίδη μπήκαν τα πρώτα θεμέλια με την ψήφιση του νόμου για την εισαγωγή του ΓεΣΥ και την ίδρυση του ΟΑΥ, πέρασαν πολλά χρόνια. Το ΓεΣΥ χρειάστηκε πολιτική βούληση, όραμα, τόλμη και αποφασιστικότητα για να γίνει πραγματικότητα. Αυτό που έγινε σαφές είναι ότι μετρούν οι πράξεις και όχι τα λόγια.

Τώρα είναι ώρα να κοιτάξουμε μπροστά. Στη μεταπανδημική ζωή μας, η υγεία θα έχει ακόμη σημαντικότερο ρόλο. Γι’ αυτό και τα επόμενα πλάνα μας πρέπει να σχεδιαστούν με φρέσκα μυαλά και να βασίζονται σε νέες ιδέες. Το ΓεΣΥ θα πρέπει να συνεχίσει να εκσυγχρονίζεται και να γίνεται ακόμη πιο συμπεριληπτικό και αποτελεσματικό. Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα, χωρίς δικαιούχους πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Η υγεία είναι, εξάλλου, το ύψιστο δημόσιο κοινωνικό αγαθό.

Η σύμπραξη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πρέπει να ενισχυθεί αντί να αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Είναι ο μόνος δρόμος που θα οδηγήσει την Κύπρο στο να γίνει διεθνές κέντρο παροχής ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών, κάτι που θα φέρει πολλά οφέλη όχι μόνο στον χώρο της υγείας, αλλά και στην απασχόληση και την ανάπτυξη.

Η πρόληψη πρέπει να ενταχθεί ακόμη περισσότερο στο σύστημα Υγείας. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα φορέων πρόληψης με τεράστιο έργο και αυθεντική προσφορά στην κυπριακή κοινωνία. Φορείς όπως το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης αποτελούν role model και success story για το πώς μια μικρή χώρα μπορεί να φροντίσει όλους τους πολίτες της.

Οι επερχόμενες εκλογές μάς δίνουν την ευκαιρία να αποφασίσουμε για την επόμενη ημέρα του τόπου. Τα δύσκολα δεν έχουν περάσει. Χρειάζεται να βαδίσουμε στο μονοπάτι των έργων και των πράξεων, στον δρόμο των δικαιωμένων επιλογών. Τα ευχολόγια δεν παρέχουν καλές υπηρεσίες στην πατρίδα μας.

Ενάμιση χρόνο μετά την πανδημία, ένα πράγμα είναι σαφές: Τα ταξίδια, οι διακοπές, οι δια ζώσης συναντήσεις μπορούν να περιμένουν. Η υγεία όχι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Facebook
Twitter
LinkedIn