Συνέντευξη στον Ανδρέα Κούνιο
εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ
Τι έχει αλλάξει από την τελευταία φορά που είχαμε μιλήσει, κυρία Τσιρίδου;
Σχεδόν τα πάντα! Πρώτα απ’ όλα η προσθήκη ενός νέου λειτουργήματος πέραν από αυτό της δικηγόρου, η καθημερινότητά μου, ο τρόπος που αντιμετωπίζω τα πράγματα, ο ελεύθερος χρόνος, η πίεση, το άγχος, οι ευθύνες. Πλέον είμαι μέλος του κοινοβουλίου και ξαφνικά όλα έχουν γίνει πολύ πιο σοβαρά. Δε συγχωρούνται λάθη γιατί το τίμημα είναι μεγάλο.
Πάντως θεωρώ ότι το δώρο σας από τον Άγιο Βασίλη το πήρατε τον Μάιο.
Το δώρο το πήρα πριν τον Μάιο, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Η ευκαιρία που είχα να γυρίσω όλη την Κύπρο και ειδικότερα όλα τα σημεία της περιφέρειας Λεμεσού με έκανε να γνωρίσω ακόμη καλύτερα τον τόπο μας και τους ανθρώπους μας. Αυτό ήταν ένα ανεκτίμητο δώρο που ανεξάρτητα από την εκλογή μου με άλλαξε ως άνθρωπο.
Επομένως, να συμπεράνω ότι δε χρειάζεστε και δεύτερο δώρο, ημέρες που έρχονται;
Πάντα υπάρχει ανάγκη για δώρα. Τα δώρα είναι χαρά για μικρούς και μεγάλους. Δε χρειάζονται πολλά πράγματα – μόνο αγάπη και χιούμορ όταν τα προσφέρεις ή όταν τα δέχεσαι.
Έτσι κι αλλιώς, τι δώρο θέλετε να φέρει ο Άγιος Βασίλης στην κυβέρνηση;
Μια γρήγορη και οριστική επίλυση του ζητήματος της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να μπορέσουμε να ασχοληθούμε με όσα έχουμε σχεδιάσει.
Στον Δημοκρατικό Συναγερμό;
Το ίδιο – η πανδημία είναι ένας κοινός παρονομαστής σε όλα τα θέματα πλέον. Ακόμη και οι προσπάθειες που χρειάζονται για το περιβάλλον έχουν πάει πίσω λόγω της πανδημίας.
Στο ΑΚΕΛ;
Το βιβλίο «On Tyranny: Twenty lessons from the 20th century» του Timothy Snyder. Χρειαζόμαστε φρέσκες ιδέες και ανοιχτά μυαλά. Χρειαζόμαστε μια αντιπολίτευση που να κάνει παραγωγική κριτική.
Στον Κωνσταντίνο Πετρίδη;
Παυσίπονα για τους πονοκεφάλους που προκαλεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και οι εξελίξεις στην πανδημία συνοδευόμενα από μια κάρτα συγχαρητηρίων για την διαχείριση των πολύ δύσκολων ζητημάτων που βρέθηκαν μπροστά του.
Στον Νίκο Χριστοδουλίδη; Ή μήπως αυτός να μην πάρει κανένα δώρο;
Έναν παγκόσμιο χάρτη – τα μεγέθη γύρω μας είναι τεράστια σε όλα τα επίπεδα και έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας.
Στην Αννίτα Δημητρίου; Ή μήπως πήρε και αυτή το δώρο της τον περασμένο Μάιο;
Ένα έργο της Φρίντα Κάλο – το «Οι δύο Φρίντες». Είναι ιστορική συγκυρία για την πολιτική και τις γυναίκες η συγκεκριμένη στην Κύπρο.
Στον Νικόλα Παπαδόπουλο;
Το βιβλίο «Λύσεις Υπάρχουν: Δέκα παραδείγματα από χώρες που έλυσαν κρίσιμα προβλήματα της εποχής μας», του Τζόναθαν Τέπερμαν. Χρειαζόμαστε μια αντιπολίτευση που προάγει λύσεις ρεαλιστικές και βιώσιμες.
Συγγνώμη κιόλας, αλλά ξέχασα να ρωτήσω το σημαντικότερο: πιστεύετε στον Άγιο Βασίλη;
Πιστεύω στη μαγεία της προσφοράς. Υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό; Οπότε όποιος προσφέρει ανιδιοτελώς έχει θέση στα «πιστεύω» μου.
Πιστεύετε και στα ξωτικά;
Τα όνειρα υπάρχουν για να δίνουν νόημα στην πραγματικότητα. Είναι απαραίτητα και λίγα ξωτικά.
Γιατί έχω την εντύπωση ότι τα τελευταία χρόνια, τα ξωτικά κρατάνε γεωτρύπανα;
Αν κρατούν τρυπάνια είναι καλά. Όσο δεν κρατούν όπλα, υπάρχει ελπίδα.
Έχετε προσαρμοστεί με τα νέα σας καθήκοντα;
Νομίζω πως προσαρμόστηκα αμέσως γιατί έχω συνηθίσει να οργανώνω αποτελεσματικές ομάδες. Ο ρόλος στο κοινοβούλιο δεν είναι προσωπικός, απαιτεί πολλή και ομαδική δουλειά. Οπότε η προσαρμογή ήταν θέμα λίγων εβδομάδων.
Σας αρέσει, τελικά, το αξίωμα της βουλευτού ή άνθρακες ο θησαυρός, κυρία Τσιρίδου;
Μου αρέσει οτιδήποτε προσφέρει στην κοινωνία. Νομίζω μου ταιριάζει αυτό που κάνω. Το απολαμβάνω και στόχος μου είναι να γίνομαι χρήσιμη για τους συνανθρώπους μου.
Με ποιους συναδέλφους σας του Δημοκρατικού Συναγερμού τα βρίσκετε εύκολα;
Με όσους έχουν πάθος για προσφορά στον τόπο. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει παράδοση στις βιώσιμες και ρεαλιστικές λύσεις για την κοινωνία, οπότε με μεγάλο μέρος των στελεχών μας έχουμε κοινές αναφορές και αφετηρίες. Νιώθω πολύ άνετα με τη νεολαία μας, αλλά και την παραδοσιακή βάση της παράταξής μας.
Και από τον χώρο της αντιπολίτευσης;
Δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν έχω σχηματίσω εχθρότητες. Και δε θεωρώ ότι θα γίνει ποτέ. Είναι εκτός του χαρακτήρα μου. Έτσι κι αλλιώς δε θα εξυπηρετούσε το κοινό καλό σε καμία περίπτωση. Οπότε νομίζω τα πάω καλά με όλους όσους κινούνται εντός δημοκρατικού πλαισίου και όσους σέβονται το θεσμικό και δημοκρατικό πλαίσιο.
Πώς θα χαρακτηρίζατε το κλίμα που επικρατεί στο Κοινοβούλιο;
Μεσογειακό.
Ανάβουν εύκολα τα αίματα εκεί μέσα;
Είμαστε κατά βάση εκτός φυσικού μας χώρου, οπότε νομίζω σε αυτό το στάδιο θα φτάσουμε όταν επιστρέψουμε στη βάση μας και όσο φτάνουμε στις επόμενες εκλογικές μονομαχίες.
Θυμάστε τους ψηφοφόρους σας ή, τώρα που εξασφαλίσατε την έδρα, τους έχετε διαγράψει;
Είμαι σε καθημερινή επαφή με τους ψηφοφόρους μου. Νομίζω ότι μιλώ περισσότερο μαζί τους τώρα που έχω εκλεγεί παρά πριν!
Αλήθεια, προεκλογικώς είχατε πουλήσει κι εσείς λαγούς με πετραχήλια στο εκλογικό σώμα;
Νομίζω ότι αν το είχα κάνει δε θα είχα εκλεγεί. Το εκλογικό σώμα έχει, τις περισσότερες φορές τουλάχιστον, σωστό κριτήριο. Δε νομίζω ότι «μασάει» πλέον και δεν «αγοράζει» λαγούς με πετραχήλια. Έχουμε μάθει και δεν «ψαρώνουμε» στις εύκολες υποσχέσεις. Όσοι τις έδωσαν πήραν το μάθημά τους στην κάλπη.
Λέτε, πού και πού, κανένα ψέμα; Ψεματάκι έστω;
Ψέματα λέω μόνο όταν πρόκειται να αρχίσω γυμναστική. Από Δευτέρα…
Μια που το έφερε η κουβέντα, ποιο είναι το μεγαλύτερο ψέμα στη ζωή;
Η ίδια η ζωή. Είναι ψέμα ότι είναι δεδομένη. Δεν είναι – το καταλάβαμε αυτό την τελευταία διετία. Πρέπει να τη διεκδικούμε και να την απολαμβάνουμε με κάθε τρόπο.
Η μεγαλύτερη αλήθεια;
Η αγάπη. Η πραγματική και άδολη αγάπη είναι η μεγαλύτερη αλήθεια.
Παρότι γνωρίζουμε, και εκτιμούμε, το φιλανθρωπικό σας έργο, δεν είναι άδικο να υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί;
Προφανώς. Κι αυτή την αδικία προσπαθώ να εξαλείψω όσο μπορώ, στο βαθμό του εφικτού και των δυνατοτήτων μου, μαζί με φίλους, συνεργάτες και ενεργούς πολίτες από όλη την Κύπρο.
Πού θα κάνετε φέτος ρεβεγιόν;
Στο σπίτι με την οικογένειά μας. Φίλους και γνωστούς όταν τελειώσει η πανδημία.