Σεξουαλική αγωγή στα σχολεία: Να σταματήσουμε να τη φοβόμαστε

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης σε Κύπρο και Ελλάδα φέρνουν στην επιφάνεια μια παθογένεια της κοινωνίας μας που δεν είναι τόσο εμφανής σε πρώτο επίπεδο: δεν ξέρουμε πώς να προστατευτούμε

Κι αν για τις νομικές επιλογές που έχουμε για την προστασία μας μετά από ένα τέτοιο φρικτό περιστατικό τα πράγματα είναι ευκολότερα, οι επιλογές που έχουμε πριν φτάσουμε σε ένα τέτοιο τραγικό γεγονός είναι θολές. Κι αυτό γιατί δεν έχουμε διδαχθεί ποτέ ουσιαστικά σεξουαλική αγωγή.

Το δικαίωμα επαρκούς πρόσβασης σε πληροφορίες, εκπαίδευση και υπηρεσίες, όσον αφορά την αναπαραγωγή και τη σεξουαλική ζωή είναι θεσμοθετημένο με βάση Κανονισμό της ΕΕ από το 2003. Έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια από τότε, αλλά ακόμη δεν έχει μετατραπεί σε μάθημα υποχρεωτικό στα κυπριακά σχολεία.

Οι νέοι μας, λοιπόν, παίρνουν μια (κάποια) ενημέρωση από το σπίτι, το φιλικό περιβάλλον και το ίντερνετ. Τι γίνεται, όμως, αν οι παρέες δε μεταφέρουν σωστά την πληροφορία; Ή αν στο σπίτι δεν υπάρχει επαρκής γνώση ή κατανόηση για τα πολλά και ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν τη σεξουαλικότητα, ειδικά όταν μιλάμε για την εύπλαστη ηλικία της εφηβείας; Ποια η δικλίδα ασφαλείας για τα όσα μπορεί ένα παιδί να βρει στα διάφορα sites ή social media; Γιατί εξακολουθούν οι εκπαιδευτικοί και οι γιατροί να μην αποτελούν μέρος της εξίσωσης;

Το σχολείο οφείλει να έχει ενεργό ρόλο στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων. Η σεξουαλική αγωγή πρέπει να αρχίζει σε μια εύλογη ηλικία (π.χ. τελευταίες τάξεις Δημοτικού), να συνεχίζεται και να αναπτύσσεται στη διάρκεια της σχολικής φοίτησης (π.χ. Γυμνάσιο) και να ολοκληρώνεται με την ενηλικίωση των νέων (π.χ. τελευταίες τάξεις Λυκείου). Μόνο έτσι η πολιτεία μπορεί να πει ότι νοιάστηκε για το μέλλον της και «έκανε το χρέος της» απέναντι στη νέα γενιά της πατρίδας μας.

Οι νέοι έχουν κάθε δικαίωμα να ενημερώνονται σωστά και να μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους σε περιπτώσεις βίας, παρενόχλησης, άκαιρης ή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, ψυχολογικών μεταπτώσεων κλπ. Η έναρξη των σεξουαλικών δραστηριοτήτων νωρίς στη ζωή, στην εφηβική ή παιδική ηλικία, συνοδεύεται από κινδύνους. Η πληροφόρηση και η ορθή σεξουαλική αγωγή των εφήβων, µε ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυγή και πρόληψη ασθενειών ή ψυχολογικών διαταραχών, προσφέρουν σημαντική ώθηση για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Η Κύπρος έχει ανάγκη από μια γενναία μεταρρύθμιση στο εκπαιδευτικό σύστημά της. Το αύριο της πατρίδας μας πρέπει να σχεδιαστεί με φρέσκα μυαλά και νέες ιδέες. Να κάνουμε μια νέα αρχή και να εκσυγχρονίσουμε τις καθημερινές δραστηριότητες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή εμείς και τα παιδιά μας.

Όλο αυτό το διάστημα παροτρύνουμε τα θύματα σεξουαλικής βίας να μην φοβούνται και να βγουν μπροστά, καταγγέλλοντας όσους τα κακοποίησαν. Οι τελευταίες αποκαλύψεις  που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν ότι τα περιθώρια στενεύουν. Οφείλουμε με πράξεις να δράσουμε στο πεδίο της πρόληψης. Είναι σειρά μας να σταματήσουμε να φοβόμαστε και να εντάξουμε τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία ως υποχρεωτικό μάθημα.

Facebook
Twitter
LinkedIn