Συνέντευξη Φωτεινής Τσιρίδου στην Εφημερίδα Πολίτης

Τι κόμμα είναι ο Συναγερμός μετά την ήττα των τελευταίων προεδρικών εκλογών;

Οι καταστατικές αρχές και ο πολιτικός προσανατολισμός του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν αλλάζουν με ένα κακό αποτέλεσμα. Παραμένουμε η παράταξη των δικαιωμένων εθνικών επιλογών, το κόμμα που παρέχει σιγουριά και ασφάλεια για την ορθή πορεία της χώρας.

Ο ΔΗΣΥ πάντοτε ερχόταν από το μέλλον. Στα ιστορικά σταυροδρόμια, στα μεγάλα πολιτικά διλήμματα, ποτέ δεν μέτρησε κόστος. Στο εθνικό μας θέμα, στην οικονομία, στην Ευρώπη, ο Συναγερμός θεωρούσε αποστολή και καθήκον του να προτείνει νέες λύσεις, να διαμορφώσει τις εξελίξεις, να ανοίξει δρόμους μπροστά.

Οι ιδεολογικές μας κατευθύνσεις επιβεβαιώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριό μας. Εξάλλου δεν ηττήθηκαν οι ιδέες μας, αυτές επαληθεύονται και υιοθετούνται καθημερινά.

Είμαστε ένα κόμμα σταθερά προσηλωμένο στον εθνικό μας στόχο της απελευθέρωσης και της επανένωσης της πατρίδας μας, με βάση τον πατριωτικό ρεαλισμό, όπως αυτός εκφράστηκε από τον Γλαύκο Κληρίδη και ακολουθήθηκε από τους μετέπειτα προέδρους και τα στελέχη της παράταξης.

Γιατί χάσατε τις εκλογές;

Θεωρώ ότι τρεις βασικοί λόγοι συνέβαλαν στην ήττα: Η αναπόφευκτη φθορά από τη δεκαετή διακυβέρνηση και τις δύσκολες αποφάσεις που ελήφθησαν αυτό το διάστημα, η διάσπαση των δυνάμεών μας και η ανάγκη του κόσμου για ανανέωση του πολιτικού προσωπικού.

Με σεβασμό για όλους όσους συνεισέφεραν έως τώρα, με βαθιά συνείδηση των συνθηκών και με δημοκρατικό πνεύμα, η μεγάλη αυτή παράταξη κάνει τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας. Τόσο αυτών που αποξενώθηκαν όσο και νέων ψηφοφόρων με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες και έχουμε κοινή θεώρηση για τα δημόσια πράγματα.

Με επικεφαλής την Αννίτα Δημητρίου, τη νέα μας Πρόεδρο, και μια ανανεωμένη ηγετική ομάδα κάνουμε σήμερα ένα άλμα μπροστά, με ταπεινότητα, εξωστρέφεια και προοπτική.

Σε τι οφείλεται η βαθιά κρίση που περνά ο ΔΗΣΥ; Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα στο κόμμα, που το οδήγησαν στη διάσπαση;

Είναι μια κατάσταση στην οποία εισέρχεται κάθε πολιτικός οργανισμός μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη πολυετή διακυβέρνηση, πόσο μάλλον όταν έχεις να διαχειριστείς τρεις αλλεπάλληλες, τεράστιες κρίσεις.

Στην ουσία πρόκειται για πρόβλημα που αγγίζει κάθε κόμμα εξουσίας. Εάν το αντιλαμβανόμαστε ως πρόβλημα αποκλειστικά του Δημοκρατικού Συναγερμού αντί γενικότερα των παραδοσιακών κομματικών συστημάτων, τότε δεν βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα.

Αρκεί να δούμε τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στις εκλογές κάθε ευρωπαϊκής χώρας για να καταλάβουμε ότι δεν είναι μόνο τοπικό το φαινόμενο.

Μεγάλος αριθμός πολιτών έχει αποξενωθεί από την κομματική του ταύτιση από αντιδημοφιλείς αλλά αναγκαίες αποφάσεις μιας παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, αλλά και από ανθρώπινα λάθη, αστοχίες, κακές συμπεριφορές και ελλείμματα διαφάνειας και δεοντολογίας.

Παράλληλα, οι άνθρωποι κουράστηκαν από αντιπαραθέσεις που θεωρούν ανούσιες, γλώσσα που δεν τους συγκινεί και την αίσθηση ότι όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί πρώτα φροντίζουν για τη δική τους ευμάρεια, πριν από αυτήν των πολιτών.

Τα μεγάλα κόμματα και οι παραδοσιακές ηγεσίες τους, που έχουν την ευθύνη, πάντα δέχονται τα περισσότερα πυρά.

Είναι αποδεκτό και είναι στο χέρι μας να αποδείξουμε το αντίθετο: ότι νοιαζόμαστε για το συμφέρον κάθε συμπολίτη μας και για την ισότιμη πρόσβασή του στη συλλογική ευημερία.

Όσο για τη διάσπαση των δυνάμεών μας, θέλω να πιστεύω ότι ανήκει στο παρελθόν. Τώρα είναι η ώρα για ενότητα, συμφιλίωση και για να γίνουμε ξανά ελκυστικοί για τους ψηφοφόρους.

Χάριν του κατευνασμού κάποια στελέχη είναι ολοφάνερο ότι δεν θέλουν να αγγίξουν τα θέματα που σας πονούν στο κόμμα, δεν θέλουν να λεχθούν αλήθειες, όπως είπε και ο κ. Φαίδωνος αποσύροντας το ενδιαφέρον του για την θέση του αναπληρωτή προέδρου. Θα επανενώσει το κόμμα μια επίπλαστη ηρεμία και εάν κρυφτούν τα προβλήματα κάτω από το χαλί;

Συμφωνώ ότι τίποτα δεν πρέπει να κρυφτεί. Έχουμε την ευκαιρία στο ερχόμενο συνέδριό μας να πούμε ελεύθερα και απροκατάληπτα όσες αλήθειες θέλουμε. Αυτή είναι η ουσία ενός ελεύθερου και δημοκρατικού κόμματος. Χρειάζεται η απαραίτητη ενδοσκόπηση και αυτοκριτική.

Θα ήταν τραγικό λάθος, όμως, να παγιδευτούμε στις αλληλοκατηγορίες και να μπλέξουμε στην εσωστρέφεια. Θα περιορίζαμε μόνοι μας τις ευεργετικές συνέπειες της νέας εποχής που κτίζουμε και θα ακυρώναμε αυτό το ιστορικό εγχείρημα εν τη γενέσει του.

«Πέτρα που κυλά δεν χορταριάζει» λέει μια παροιμία. Ως βουλευτής και υποψήφια Αντιπρόεδρος δεν σκοπεύω να επιτρέψω στην παράταξή μου να βαλτώσει και να μείνει στάσιμη.

Τι χωρίζει την Πινδάρου από τη βάση του κόμματος; Πώς θα γεφυρωθεί αυτή η απόσταση;

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι κατεξοχήν τα δεκάδες χιλιάδες μέλη του, που συμμερίζονται τις αξίες και τις ιδέες του, οι οποίες κρατούν τη χώρα μας ζωντανή και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Και πολύ μεγάλο μέρος της βάσης του κόμματος έδωσε το παρών της, με αξιοθαύμαστη μαχητικότητα και στις τελευταίες εκλογές. Δεν συμφωνώ λοιπόν ότι η βάση του κόμματος έχει πάρει, συνολικά, αποστάσεις.

Βεβαίως, υπάρχουν, δυστυχώς, και αυθεντικά δικοί μας άνθρωποι, σάρκα από τη σάρκα του Συναγερμού, που έχουν αποξενωθεί και απομακρυνθεί. Δεν έχει σημασία αν αυτό έγινε με δική τους πρωτοβουλία ή αν άνθρωποι και καταστάσεις τους οδήγησαν εκεί. Αυτό που μετράει είναι πώς θα μειώσουμε το συναισθηματικό χάσμα που μας χωρίζει, να γίνουμε ξανά μια ομάδα.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται να βάλουμε το εγώ κάτω από το εμείς. Να προτάξουμε αυτά που μας ενώνουν, που είναι πολύ πιο σημαντικά από αυτά που μας θύμωσαν. Κι αυτό αφορά και όλες τις πλευρές.

Σήμερα οι πόρτες της Πινδάρου είναι ανοικτές για όλους. Έχουμε νέα ηγεσία, μια συγκροτημένη νέα πολιτικό χωρίς βαρίδια. Κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Η σημερινή συγκυρία μας παρέχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να ανασυνταχθούμε διοικητικά και οργανωτικά. Να γίνουμε ένα σύγχρονο υπόδειγμα πολιτικής οργάνωσης με βάση τις νέες κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις, που λειτουργεί με ευελιξία, διαφάνεια και αλληλεπίδραση.

Με την εκλογή του νέου σχήματος Αναπληρωτή Προέδρου και Αντιπροέδρων θα ολοκληρώσουμε το παζλ της ηγεσίας που θα οδηγήσει τον Συναγερμό στην επόμενη ημέρα.

Ποιες είναι οι θέσεις του ΔΗΣΥ στο Κυπριακό; Συμφωνεί με τους χειρισμούς του τέως Προέδρου στο Κυπριακό;

Οι θέσεις του ΔΗΣΥ είναι σαφείς, καταγεγραμμένες και εκπεφρασμένες με κάθε πιθανό τρόπο. Στα πολιτικά μας κείμενα, στις ομιλίες μας και τελευταία στο πρόγραμμα του υποψηφίου μας. Δεν αλλάζουν επειδή άλλαξε η σκυτάλη στο Προεδρικό.

Διεκδικούμε μια λύση έντιμη, βιώσιμη και λειτουργική, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και όσα απορρέουν από αυτό. Βασισμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις συμφωνίες που έχουμε συνομολογήσει, οι οποίες προβλέπουν τη Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία, χωρίς «κηδεμόνες», απαλλαγμένη από εγγυητές και κατοχικούς στρατούς. Με κάθε πολιτεία να διαχειρίζεται από μόνη της τα θέματα καθημερινότητας και το κεντρικό κράτος να διασφαλίζει απόλυτα τη μία κυριαρχία, τη μία διεθνή προσωπικότητα, τη μία ιθαγένεια, τους φυσικούς πόρους, αλλά και την ενιαία οικονομία σε σημαντικό βαθμό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επίσης έχει πολλές φορές και τεκμηριωμένα απαντήσει στα θέματα των χειρισμών, δεν έχει νόημα να επανέλθουμε σε αυτό.

Συμφωνεί ο ΔΗΣΥ με την πολιτική του συρματοπλέγματος -του παράλληλου με αυτό του Αττίλα- για το Μεταναστευτικό;

Η νόμιμη μετανάστευση είναι χρήσιμη, οι έντιμοι και εργαζόμενοι άνθρωποι και οικογένειες που θέλουν να προκόψουν έχουν να συνεισφέρουν πολλά στις κοινωνίες μας.

Όμως, οι αδιάκοπες μεταναστευτικές ροές που παραβιάζουν σύνορα είναι πρόβλημα που εύκολα εργαλειοποιείται από τρίτους και δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια αλλά με πρακτικές πολιτικές. Προτιμώ την πρόληψη από την καταστολή και φυσικά είναι αποτελεσματικότερο να αντιμετωπίσουμε, συλλογικά ως Ευρώπη, τις αιτίες και να βρούμε κοινές λύσεις.

Μέχρι όμως να γίνει αυτό, είναι αναγκαία η επιτήρηση της γραμμής με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο, υλικό ή τεχνολογικό, με τρόπους που συνάδουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν προκαλούν πρόβλημα σε συμπολίτες μας.

Είστε κόμμα του «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια»;

Είμαστε ένα κόμμα που μάχεται υπέρ της πατρίδας, σέβεται τη θρησκευτική συνείδηση των συμπολιτών μας και αναγνωρίζει τον σπουδαίο κοινωνικό ρόλο κάθε οικογένειας. Αξίες απολύτως συμβατές με μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική και φιλελεύθερη κεντροδεξιά.

Παράλληλα, υπερασπιζόμαστε με παρρησία τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ατομικές επιλογές, την κοινωνική αλληλεγγύη, την προστασία του περιβάλλοντος, τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και τα θετικά της σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς ο κόσμος μας έχει γίνει πολύ πιο σύνθετος από τις εποχές που διατυπώθηκε το slogan στο οποίο αναφέρεστε. Ο Συναγερμός είναι ένα κόμμα που ξεκινά με βαθιές ρίζες και βλέπει πολύ μακριά, διαμορφώνοντας τις τάσεις στην κοινωνία και δίνοντας λύσεις στα σύνθετα προβλήματα της εποχής μας.

Τι κόμμα θέλετε να είναι ο ΔΗΣΥ από δω και πέρα; Της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς ή της λαϊκής δεξιάς που ελαμιτίζει; Στον ΔΗΣΥ χωράνε όλοι όσοι δηλώνουν δεξιοί;

Στον ΔΗΣΥ χωράνε όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες που οραματίζονται μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή, φιλελεύθερη κοινωνία με ανοικτή οικονομία και δυτικό προσανατολισμό, όσοι θέλουν βιώσιμη ανάπτυξη που δεν αφήνει κανέναν πίσω και την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού με την ταυτότητά του. Ό,τι ακριβώς οραματίστηκε ο Γλαύκος Κληρίδης, ό,τι ορίζεται από την ίδρυσή του κόμματός μας μέχρι σήμερα και ό,τι αντιστοίχως πιστεύουν τα κόμματα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς με τα οποία μοιραζόμαστε κοινή πολιτική στέγη.

Αυτός είναι ο τρόπος που βλέπουμε τη οργάνωση της ζωής μας. Δεν βρίσκω κάποια δυσκολία να συνεννοηθώ σε αυτές τις αρχές με ανθρώπους που ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και βιώματα για να καταλήξουν στο ίδιο, ουσιαστικά, πράγμα.

Πέντε χρόνια στην αντιπολίτευση ο ΔΗΣΥ ή η νέα ηγεσία θα μπορούσε να επανεξετάσει το θέμα και ενδεχομένως να συμμετάσχει με κάποιο τρόπο στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη;

Έχουμε πάρει μια συλλογική απόφαση που διατηρεί την διαχρονικά υπεύθυνη στάση μας για την οποία είμαστε υπερήφανοι. Στηρίζουμε την κυβέρνηση σε κάθε κίνηση που συνάδει με το πρόγραμμά μας και οδηγεί τη χώρα μπροστά, ενώ υπερασπιζόμαστε το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας σε κάθε βήμα πίσω.

Οι -μέχρι την 2η Κυριακή των προεδρικών- «αποστάτες», είναι σήμερα μέλη του ΔΗΣΥ; Δεν τους έχετε διαγράψει τελικά; (Γιατί;)

Το να είσαι μέλος κάθε κόμματος είναι απολύτως εθελοντικό. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να ασπάζεσαι τις αρχές και θέσεις του και να σέβεσαι τις δημοκρατικές, θεσμικές του διαδικασίες. Όσες και όσοι συμμερίζονται αυτές τις προϋποθέσεις έχουν θέση στην επόμενη ημέρα. Όλα αυτά θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα, στις ερχόμενες εσωτερικές μας διαδικασίες.

Γιατί διεκδικείτε τη θέση του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ;

Όπως έχω πει, σε αυτή τη μεγάλη μάχη για τη συμφιλίωση, την ενότητα και τη διεύρυνση, φέρνω τα εφόδιά μου τα οποία πιστεύω ότι είναι χρήσιμα: την εργασιακή μου εμπειρία, τη βουλευτική μου δράση, την σχέση μου με την κοινωνία και με τα πραγματικά προβλήματα των συμπολιτών μου.

Είμαι μάχιμη δικηγόρος εδώ και πολλά χρόνια, έχω θητεύσει σε θέσεις ευθύνης όπως η Αντιπροεδρία του Χρηματιστηρίου και το ΔΣ της Αρχής Λιμένων, και έχω αναπτύξει έντονη κοινωνική δραστηριότητα υπό διάφορες ιδιότητες.

Παντού την πορεία μου χαρακτηρίζει η σκληρή δουλειά και η αποτελεσματικότητα, οπότε με αυτούς τους τρόπους φιλοδοξώ να βοηθήσω στη μεγάλη προσπάθεια ανάταξης.

Φιλοδοξώ να συνδράμω ώστε να μεγαλώσει η παράταξή μας. Να ανανεώσουμε το συμβόλαιο τιμής με τους παλιούς ψηφοφόρους μας, να υπογράψουμε καινούριο με τους νέους και να προσεγγίσουμε τον κόσμο που παλεύει έντιμα, κόντρα στις δύσκολες συνθήκες, για την ατομική, οικογενειακή και συλλογική προκοπή.

Facebook
Twitter
LinkedIn