Θηλασμός: Το επόμενο θαύμα μετά τη γέννηση

«Ο θηλασμός είναι μια πολύ προσωπική και ιδιαίτερη επιλογή…»

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού γιορτάζεται αυτές τις ημέρες στην Κύπρο (1-7 Οκτωβρίου).

Είναι καθήκον μας, όμως, ο μητρικός θηλασμός να γιορτάζεται και να ενθαρρύνεται καθημερινά, όλο το χρόνο. Στο σπίτι, στους χώρους εργασίας, όπου κι αν απαιτείται.

Ο θηλασμός προσφέρει στα βρέφη το ιδανικό ξεκίνημα για τη ζωή τους, ενώ παράλληλα αναπτύσσει διατροφική και συναισθηματική ισορροπία τόσο στα νεογνά, όσο και στις μητέρες.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, καρκίνου και μιας σειράς άλλων χρόνιων παθήσεων στη μητέρα, ενώ παράλληλα θωρακίζει τα βρέφη για τη μετέπειτα ζωή τους. Είναι μια οικολογική μορφή ταΐσματος που μειώνει την παραγωγή και κατανάλωση τυποποιημένων σκευασμάτων. Είναι μια φυσική διαδικασία, αναλλοίωτη εδώ και χιλιετίες, που όμως οι τωρινές συνθήκες την κάνουν όλο και πιο δύσκολη.

Μια γυναίκα που αποφασίζει να πάει κάθε πρωί στη δουλειά της και, παράλληλα, να μπορεί να προσφέρει μητρικό γάλα στο παιδί της είναι μια αξιέπαινη γυναίκα. Όπως αξιέπαινη είναι και αυτή η γυναίκα που αποφάσισε να μη θηλάσει για τους δικούς της, πολύ προσωπικούς και ορισμένες φορές βιολογικούς, λόγους.

Προσωπικά, νιώθω δικαιωμένη για την επιλογή μου να θηλάσω, καθώς ήδη βλέπω τις ευεργετικές συνέπειες της πράξης αυτής, και ολοκληρωμένη σε ψυχικό επίπεδο.

Είναι μια διαδικασία που εύχομαι όλο και περισσότερες γυναίκες να ακολουθήσουν. Η δική μου απόφαση και ανάγκη να θηλάσω για μια μακρά περίοδο 2 χρόνων το κάθε παιδί μου με έφερε σε επαφή με την ίδια μου τη φύση.

Στις μέρες μας έχουμε αντιστρέψει την πραγματικότητα και απαρνούμαστε τα αυτονόητα. Η μητέρα παίρνει ευχαρίστηση από το θηλασμό, αθροίζει εμπειρίες τόσο δυνατές που δύσκολα μπορεί να τις περιγράψει με λέξεις. Η απόλαυση της μητέρας δεν είναι κάτι κακό, αντιθέτως θα έπρεπε να προβάλλεται ως επιχείρημα υπέρ του θηλασμού.

Σε προσωπικό επίπεδο ήρθα συχνά αντιμέτωπη με εχθρικές τοποθετήσεις από τον κοινωνικό περίγυρο εισπράττοντας απαρχαιωμένες κοινωνικές αντιλήψεις που έχουν παγιωθεί στο μυαλό πολλών, παρά τις αναρίθμητες σύγχρονες επιστημονικές αποδείξεις που τις αναιρούν.

Η επιστημονική αλήθεια βρίσκεται στο ότι ο μητρικός θηλασμός συνεχίζει να είναι ανεκτίμητος και αναντικατάστατος για ένα παιδί άνω των έξι μηνών.

Για όσες μητέρες λοιπόν επιλέγουν να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη πληροφόρηση και μέριμνα ώστε να τους καθίσταται ευκολότερο. Ο θηλασμός είναι μια πολύ προσωπική και ιδιαίτερη επιλογή και πρέπει να τυγχάνει ανάλογου σεβασμού, τόσο από τον κοινωνικό περίγυρο (προσωπικό και επαγγελματικό), όσο κι από το ίδιο το κράτος.

Το Υπουργικό Συμβούλιο πρόσφατα ενέκρινε τροποποιητικό νομοσχέδιο για τη δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων χώρων μητρικού θηλασμού στους εργασιακούς χώρους. Είναι ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα, ένα από τα πολλά που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση – για παράδειγμα πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης, κατάλληλη διαμόρφωση χώρων, αλλαγή νοοτροπίας κ.ά.

Η ευθύνη για να γίνει αυτό πραγματικότητα ανήκει στην πολιτεία, στο σύστημα Υγείας και τους φορείς του. Η ευθύνη να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση ανήκει σε όλους εμάς τους ενεργούς πολίτες.

Το 2020 θα έπρεπε να είναι αυτονόητα όλα τα παραπάνω. Με 1,3 γεννήσεις ανά γυναίκα κατά μέσο όρο, και 29,8 έτη κατά μέσο όρο γέννησης του πρώτου παιδιού, η Κύπρος μπορεί να γίνει ένα καλό παράδειγμα σύγχρονης αντίληψης για τον τρόπο που «δένεται» μια οικογένεια από τα πρώτα κιόλας βήματα. Οι «πρώτες ύλες» για την αλλαγή αυτή υπάρχουν – έχουμε νοσοκομεία που εδώ και καιρό έχουν διακριθεί ως φιλικά προς τα βρέφη (baby friendly).

Έχοντας κατά νου τα πιο πάνω, το Υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού προωθούν πλέον την εφαρμογή της Εθνικής Πολιτικής Μητρικού Θηλασμού σε όλα τα νοσηλευτήρια, στα οποία παρέχονται υπηρεσίες στην έγκυο, στη μητέρα και στο παιδί.

Στα κρατικά νοσηλευτήρια άρχισε και συνεχίζεται η εφαρμογή πρακτικών που συστήνονται από τον ΠΟΥ σχετικά με τα 10 Βήματα Μητρικού Θηλασμού και τη Φιλική προς το Βρέφος Πρωτοβουλία.

Χρειάζεται να νοιαστούμε συλλογικά για τα θέματα αυτά περισσότερο, να καλλιεργήσουμε κουλτούρα, να δουλέψουμε πάνω σε ολοκληρωμένα προγράμματα και να τολμήσουμε να κάνουμε τις αλλαγές που απαιτούνται.

Η Προστασία, Προαγωγή και Υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού είναι ανθρώπινο δικαίωμα.

Ας δουλέψουμε όλοι μαζί με όραμα μια σύγχρονη κοινωνία έχοντας κατά νου τις ευεργετικές προεκτάσεις στην οικογένεια, την κοινωνία, την οικονομία και την υγεία. Θηλασμός και πρόληψη πάνε μαζί.

Facebook
Twitter
LinkedIn