Βαλτωμένο στην γραφειοκρατία το ΧΑΚ – Το κλειδί στην Κυβέρνηση

«Ποιος κατέχει το μέλλον»; Αυτή είναι μια από τις πιο βασικές ερωτήσεις στον χρηματιστηριακό κόσμο. Υπονοεί ότι το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στην αποτελεσματικότητα και την ικανότητα να βρίσκεσαι πολλά βήματα μπροστά από τις απαιτήσεις της εποχής. Για να μπορέσει να ανταποκριθεί η Κύπρος στις απαιτήσεις του παρόντος πρέπει η οικονομία και οι αγορές της να βρίσκονται έστω ένα βήμα μπροστά. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε στάσιμα νερά και κινδυνεύουμε να μείνουμε πίσω.

Η διαδικασία αποκρατικοποίησης του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου έχει αρχίσει εδώ και χρόνια, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Μια επιτυχημένη κατάληξη θα καταστούσε την Κύπρο επενδυτικό κέντρο και πόλο έλξης νέων κεφαλαίων που θα επιτρέψουν την παροχή ρευστότητας στις παραγωγικές επενδύσεις της χώρας. Η αναβάθμιση της οικονομίας της Κύπρου περνά μέσα από την ουσιαστική αναζωογόνηση της χρηματιστηριακής αγοράς και την ενίσχυση του ρόλου του ΧΑΚ.

Ωστόσο, σήμερα το ΧΑΚ αντί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση μένει βαλτωμένο στη γραφειοκρατία και τις νοοτροπίες που το καθηλώνουν. Οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης του καθυστερούν σημαντικά με αποτέλεσμα να μην απελευθερώνονται οι υγιείς και εμπροσθοβαρείς δυνάμεις που μπορούν να οδηγήσουν το ΧΑΚ στο επόμενο στάδιο και να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης και υποστηρικτικό πόλο στον περιφερειακό ρόλο της Κύπρο στο χρηματοοικονομικό οικοσύστημα. Αυτό μπορεί να αλλάξει αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και προσκόλληση στην αυτονόητη επιλογή της αποτελεσματικότητας στη δημόσια διοίκηση. Πρέπει να ληφθούν τολμηρές και γρήγορες αποφάσεις από την κυβέρνηση για να προχωρήσει το συντομότερο η διαδικασία αποκρατικοποίησης. Το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία, στον θεσμό και στην διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Έχοντας υπηρετήσει το ΧΑΚ για 2,5 χρόνια από τη θέση της Αντιπροέδρου του Συμβουλίου, είμαι σε θέση να γνωρίζω από πρώτο χέρι τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την παρούσα διοίκηση του Οργανισμού και τη μεθοδική δουλειά που έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Με τα σημερινά δεδομένα, το παραγόμενο έργο έχει φτάσει στα ανώτατα όριά του. Είναι ώρα για το επόμενο επίπεδο. Το κλειδί βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Ας κάνουμε το ΧΑΚ έναν διαφανή μηχανισμό οικονομικής και επενδυτικής ανάπτυξης.

Βουλευτής ΔΗΣΥ / Δικηγόρος

Facebook
Twitter
LinkedIn