Τσιρίδειον Ίδρυμα: Πρωτοβουλία για δημιουργία Μουσείου Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας στη Λεμεσό

Το Μουσείο θα αποτελείται από 7,000 τ.μ με εκθεσιακούς χώρους, βιβλιοθήκη, καφετέρια, αίθουσες προβολών και σεμιναρίων, θεαματικό πάρκο κ.α

Το Τσιρίδειον Ίδρυμα με πρωτοβουλία της Φωτεινής Τσιρίδου, ανακοίνωσε ως στόχο τη δημιουργία του Μουσείου Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας στη Λεμεσό για ανάδειξη της Κύπρου σε διεθνές επίπεδο μέσα από ένα σύγχρονο Μουσείο με εκθέματα παγκόσμιας εμβέλειας και η αναβάθμιση του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

Το Μουσείο θα αποτελείται από 7.000 τ.μ με εκθεσιακούς χώρους, βιβλιοθήκη, καφετέρια, αίθουσες προβολών και σεμιναρίων, θεαματικό πάρκο κ.α.

Η Φωτεινή Τσιρίδου σε σχετικές δηλώσεις για το εν λόγω όραμα, ανέφερε τα εξής:

“Το Τσιρίδειον Ίδρυμα, μέσα από δεκαετίες έρευνας σε όλον τον κόσμο, απέκτησε μια πολύτιμη συλλογή εκθεμάτων φυσικής ιστορίας παγκόσμιας εμβέλειας, που παρόμοιά της δεν υπάρχει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η αξία της σήμερα υπερβαίνει τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Η συλλογή περιλαμβάνει ανεκτίμητους θησαυρούς όπως σπάνιους σκελετούς και απολιθώματα δεινοσαύρων και άλλων προϊστορικών ζώων εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών, ορυκτά μεγάλης επιστημονικής αξίας, κομμάτια μετεωριτών, αλλά και πολύτιμες αδειοδοτημένες αρχαιότητες. Συστάσεις για τα εκθέματα υπάρχουν από πολλούς διακεκριμένους επιστήμονες του εξωτερικού. Το Τσιρίδειον Ίδρυμα δωρίζει τη συλλογή αυτή στην πολιτεία. Εγώ προσωπικά έχω αναλάβει την πρωτοβουλία να φέρω το Μουσείο Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας στη Λεμεσό. Τα οφέλη από τη δημιουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην Κύπρο είναι πολλαπλά, ανάδειξη της Κύπρου σε διεθνές επίπεδο, αναβάθμιση του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος, προσέλκυση επισκεπτών από όλη την Κύπρο και το εξωτερικό, δημιουργία ερευνητικού κέντρου, προσέλκυση ερευνητικών ομάδων μαθητών αλλά και φοιτητών από Πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού, συνεργασίες με Μουσεία και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, προσφορά στη γνώση και ψυχαγωγία μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, αποκέντρωση, δημιουργία θέσεων εργασίας επιστημονικού και άλλου προσωπικού και άλλα. Στόχος μου είναι να προωθήσω τη δημιουργία του Μουσείου σε κοινότητα της επαρχίας Λεμεσού με εύκολη πρόσβαση από τα αστικά κέντρα. Είμαστε στη διαδικασία έρευνας για εξεύρεση της κοινότητας που μπορεί να φιλοξενήσει το τεράστιο αυτό έργο σε κατάλληλο χώρου που απαιτείται να είναι περίπου 10.000 – 12.000 τετραγωνικά μέτρα. Διεκδικώ την ψήφο των Λεμεσιανών για να υλοποιηθεί αυτό το σπουδαίο project στη πόλη μας.”

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Facebook
Twitter
LinkedIn