Το success story προσφοράς του Συνδέσμου Φίλων του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής

Συνέντευξη στην "Εφημερίδα Λεμεσού" με την Παναγιώτα Καψουλή.

H Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου», κα Φωτεινή Τσιρίδου, μιλά σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα «Λεμεσός», για το σπουδαίο έργο που επιτελεί το Κέντρο, το οποίο είναι το μοναδικό στο νησί, καθώς και για τα οφέλη του εθελοντισμού. Με συνοδοιπόρο τον Πρόεδρό του, Δρ. Αργύρη Αργυρίου, έχουν θέσει ως στόχο, ο Νοέμβριος να καθιερωθεί ως Μήνας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Προληπτική Παιδιατρική.

Κα Τσιρίδου πέστε μας λίγα λόγια για τον Μήνα Προληπτικής Παιδιατρικής.

Φέτος είναι η πρώτη φορά που ο Νοέμβριος εορτάζεται ως Μήνας Προληπτικής Παιδιατρικής και ευελπιστούμε ότι πλέον καθιερώνεται ως θεσμός. Ο Μήνας για την Προληπτική Παιδιατρική είναι ορόσημο για μας, αφού εν μέσω αυτής τη υγειονομικής κρίσης, η προσφορά μας στην κοινωνία αποκτά ακόμη μεγαλύτερο νόημα και βαρύτητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ελπίζουμε να ευαισθητοποιήσουμε ακόμη περισσότερο κόσμο μέσα από τις δράσεις του Μήνα, να μας γνωρίσουν ακόμη κι όσοι δε μας γνωρίζουν και να έρθουν ακόμη πιο κοντά μας όσοι ήδη έχουν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες μας.

Πώς το κράτος συμβάλλει στο έργο σας;

Τονίζουμε την ανάγκη να θεσμοποιηθεί από το κράτος η πρόσβαση στα προγράμματα του Κέντρου και να ενισχυθεί περισσότερο οικονομικά. Και μιας και αναφερθήκαμε στην πολιτεία, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έθεσε υπό την αιγίδα του όλες τις δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του μήνα αυτού.

Ποιος ο ρόλος του Συνδέσμου Φίλων του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου»;

Σε αυτό το success story προσφοράς, ο ΣΦΚΠΠ αποτελεί τον πνεύμονα του Κέντρου, αφού συγκεντρώνουμε πόρους για να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και δημιουργούμε ένα δίκτυο προσφοράς γύρω από αυτό. Μέσα από φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, δράσεις και πρωτοβουλίες φέρνουμε πιο κοντά τους φορείς που έχουν διάθεση να προσφέρουν στην κυπριακή κοινωνία και αποτελούμε σύνδεσμο μεταξύ ανθρώπων που έχουν φρέσκια ματιά πάνω στα κοινωνικά ζητήματα.

Κατά πόσο η Κύπρος είχε ανάγκη μια τέτοια ιδιωτική πρωτοβουλία;

Το ΚΠΠ είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα για το πώς η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να σταθεί αρωγός της πολιτείας ώστε να παρέχεται σωστά το κοινωνικό αγαθό της Υγείας, μέσα από τη σωστή πρόληψη. Για να μπορέσει να βρει συμμάχους σε αυτόν τον αγώνα θεσπίζουμε τον Μήνα Προληπτικής Παιδιατρικής, ώστε όλο και περισσότεροι να ευαισθητοποιηθούν και να συστρατευτούν μαζί μας. Το ΚΠΠ αποτυπώνει τις δυνατότητές μας: η μικρή Κύπρος μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλου του πληθυσμού της δωρεάν σε ένα συγκεκριμένο τομέα. Μέσα από τα εξειδικευμένα ανιχνευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στα νεογνά, φροντίζουμε η νέα γενιά της Κύπρου που θα έρθει στη ζωή να έχει ένα όσο το δυνατόν καλύτερο ξεκίνημα.

Τι είναι για εσάς ο εθελοντισμός;

Ο εθελοντισμός αφορά  μια πολυμορφική στάση ζωής. Σε ολοκληρώνει και σε καταξιώνει ως ενεργό πολίτη. Συμβάλλει στην κοινωνική ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή, στην αύξηση της κοινωνικής εμπιστοσύνης. Γνωρίζεις ανθρώπους με όραμα και συνεργάζεσαι για το κοινό καλό. Η ηθική ικανοποίηση, ιδιαίτερα όταν βλέπεις το αποτέλεσμα, είναι τεράστια. Σίγουρα ο εθελοντισμός δεν μπορεί να επιλύσει τα πολυσύνθετα προβλήματα μιας σύγχρονης κοινωνίας. Όμως, από την ενεργή δράση μου όλα αυτά τα χρόνια διαπιστώνω ότι αποτελεί ένα μοχλό πίεσης προς τις κυβερνήσεις να αλλάξουν πολιτικές πάνω σε θέματα που αφορούν τον καθένα από εμάς. Θεωρώ ότι οι ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες αποτελούν ελπίδα για σημαντικές αλλαγές και ανάπτυξη ενός κράτους προνοίας.

Πώς στοχεύει το Κέντρο να ενημερώσει για τον Μήνα Προληπτικής Παιδιατρικής;

Μέσα από τις δράσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνουμε στηρίζοντας το επιστημονικό έργο του Κέντρου, χαιρόμαστε που συμβάλλουμε επίσης και στο πολιτιστικό προϊόν που παράγεται στη χώρα. Στο πλαίσιο του μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης έχουν προγραμματιστεί και θα διεξαχθούν διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις όπως η τελετή έναρξης του Μήνα, πάντοτε τηρώντας τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας με γνώμονα και προτεραιότητα την υγεία όλων. Καλούμε, λοιπόν, τον κόσμο να ενημερωθεί και να συμμετέχει στον Μήνα Προληπτικής Παιδιατρικής. Είναι κάτι που μας αφορά όλους. Με προτεραιότητα το παιδί έχουμε να κερδίσουμε πολλά. Επίσης, εκ μέρους του ΣΦΚΠΠ θέλω να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας. Η στήριξή τους είναι πολύτιμη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Facebook
Twitter
LinkedIn